Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek Delft,in de voetsporen van Jacques van Marken

Jaarlijks bezoeken we één of meerdere monumenten tijdens de Open Monumentendag. Dit maal gingen we naar Delft, omdat ik heel graag het voormalige hoofdkantoor ook wel “Grote Kantoor” van de Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek wilde bezoeken.De grondlegger van de fabriek was Jacques van Marken. Het bedrijf maakte gist voor bakkerijen en brandspiritus.

Vanaf het station wandelden we naar het fabrieksterrein in het noorden van de stad. We kwamen langs de imposante watertoren in neo-renaissancestijl dat ook een rijksmonument is. We wandelden over de brug en kwamen op het terrein van de voormalige Koninklijke Nederlandsche Gist- en Spiritusfabriek.

Watertoren

We waren niet de enige die het hoofdkantoor gingen bezoeken. Voor het gebouw stonden heel veel fietsen gestald en liepen mensen in en uit het monument. Gelukkig stond er geen rij en konden we gemakkelijk het kantoor in de bouwstijl “Um 1800” betreden. Bij de ingang kregen we van een vriendelijke mevrouw een beschrijving over het voormalige kantoor.

Voormalig hoofdkantoor Gist-Brocades

“Het gebouw is van de hand van de architecten Karel Muller en Bastiaan Schelling. De laatste ontwierp meer gebouwen voor Van Marken. Zo maakte hij het ontwerp van het Gemeenschapshuis Agnetapark en de oudere delen van de Voormalige Lijm- en Gelatinefabriek. Zelf heeft hij niet van het “Grote Kantoor” kunnen genieten. In 1906, een jaar voor de opening, stierf hij.”

Grote Kantoor

Het leek of we in een stationshal terecht kwamen en de koepelvorm deed me denken aan het treinstation van Antwerpen. Ik keek omhoog en zag fraaie lampen. Deze decoratieve lichtbronnen in Kubistische stijl waren een cadeau van het personeel bij het 60-jarig bestaan van de fabriek.

“Het gebouw is sinds 2008 niet meer in gebruik en wordt in sommige gevallen nog gebruikt voor filmopnames van de Nederlandse films Zwartboek, Sonny Boy en Riphagen.”

Buste Jacques van Marken

We wandelden over de marmeren tegelvloer. Aan het eind van de immense hal stond een groepje mensen om de buste van Jacques van Marken. Jan van der Mast, de schrijver van het boek “Agneta” over de vrouw van Van Marken, hield er een verhaal over de fabrieksdirecteur.

“Jacques van Marken richtte naast de fabriek ook het Agnetapark op. Het was de eerste arbeiderswijk in Nederland. Hij verhuurde de woningen voor drie gulden per week aan de arbeiders van zijn fabriek”.

Vorig jaar bezochten we het Agnetapark tijdens de Open Monumentendag en luisterden we bij de drukkerij Van Marken naar de presentatie van Jan van der Mast. Zijn lezing “Ieder uur een woord een daad” ging over het turbulente (dubbel)leven van ‚modelondernemer’ J.C. van Marken.

Asbakje

We maakten een ronde door de hal en keken naar de kleine details. Zo zagen we de asbakjes die op diverse plekken waren opgehangen. In die tijd was het nog heel normaal om te roken op je werk. Nadat we het mooie pand hadden bewonderd wandelden we weer richting de historische stad.

Wil je wandelen in de voetsporen van Jacques van Marken? 

Wil je meer zien en lezen over Jacques van Marken? Lees hier mijn blog over het Agnetapark of hier over de wandeling die langs de voormalige Lijm- en Gelatinefabriek komt.

Meneer en mevrouw van Marken

Wil je een keer een literaire wandeling door het park maken onder leiding van Jan van der Mast? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s