Agnetapark Delft, in de voetsporen van Jacques van Marken

In het weekend scheen één dag de zon en we gingen op pad voor een wandeling in het Agnetapark in Delft. Een tijd geleden had ik een routegids gekocht bij de VVV Delft met daarin twee wandelingen buiten de binnenstad van Delft: het Agentapark en de TU-wijk.

Sociaal ondernemer Jacob Cornelis van Marken

Door de gebrekkigheid van de Nederlandse gistproductie richtte Jacob Cornelis van Marken in 1869 de Nederlandse Gist en Spiritusfabriek op. Hij richtte ook de ‘NV Gemeenschappelijk Eigendom’ op voor het bouwen en verhuren van gezonde woningen. Het Agnetapark was de eerste arbeiderswijk in Nederland. Hij verhuurde de woningen voor drie gulden per week aan de arbeiders van zijn fabriek.

Koninklijke Nederlandsche Gist en Spiritusfabriek

In het park waren ook voorzieningen zoals een kruidenierswinkel, bakkerij, een multifunctioneel gebouw ‘De Gemeenschap’ en een ontspanningsgebouw ‘De Tent’. Hij ging zelf ook in het park wonen, in de villa ‘Rust Roest’. Op de plek waar vroeger de villa stond, staat nu een borstbeeld van Van Marken en zijn vrouw Agneta Wilhelmina Johanna Matthes, waar het park naar is vernoemd.

De Gemeenschap.jpg

Phoenixstraat

We liepen vanaf het station Delft over de Phoenixstraat. Er wordt nog volop gebouwd in de stad en we liepen langs bouwhekken en over bouwplaten. Aan de andere kant van het water zagen we de Molen de Roos, waar de wieken snel van rondgingen. Bovenaan de molen wapperde de vlag van Open Monumentendag.

Molen de Roos

We wandelden het Van Markenplein in en zagen het gebouw ‘De Gemeenschap’ dat men vroeger gebruikte als leeszaal, gymzaal en schoollokaal.

De Verkadestraat, de Laan van Altena en de Wallerstraat

We wandelden de route omgekeerd en kwamen eerst in de Verkadestraat en de Laan van Altena. We wandelden langs te huizen met erkers, dakkapellen en groen met gele deuren en gele kozijnen. Iedere woning had een tuin met een schuur. We wandelden door de Wallerstraat die vernoemd is naar de opvolger van Van Marken, directeur F.G. Waller.

De Verkadestraat, de laan van Altena en de Wallerstraat.jpg

We kwamen bij een groot gebouw met een klokkentorentje. ‘De Parkwinkel was ooit een winkelpand met woningen erboven. We liepen verder en kwamen langs ‘De Lindenhof’ dat vroeger het ontspanningsgebouw ‘De Tent’ was. Hier vonden muziekuitvoeringen plaats en werden films vertoond. Ooit stond in het plantsoen een muziektent waar onder andere klassieke muziek werd gespeeld.

Frederik Matthesstraat

In de Frederik Matthesstraat en de Zocherweg heerste een dorpse sfeer. We liepen tussen de kleine boerderijtjes waar de tuinen met zorg waren onderhouden. De woningen waren in de tijd van Van Marken opgezet in woningblokjes die in vier woningen waren opgedeeld.

Drukkerij Van Marken

Bij de drukkerij Van Marken hing een vlag van Open Monumentendag. We gingen naar binnen en we werden onthaald door Jan van der Mast. In het kader van Open Monumentendag hield hij de presentatie “Ieder uur een woord een daad”. Over het turbulente (dubbel)leven van ‚modelondernemer’ J.C. van Marken. Jacques van Marken is de oprichter van de Delftse Gist- en Calvéfabriek.

Wegwijzer

Het was nog vijf minuten voor de presentatie startte en wij sloten aan bij een aantal mensen die al klaar zaten voor “Ieder uur een woord een daad”. Een aantal geïnteresseerden had zelf vroeger in het park gewoond.

Jan van der Mast is schrijver en toneelschrijver. Hij maakte de roman Agneta, het waargebeurde verhaal over Agneta van Marken-Matthes die na 15 jaar huwelijk het dubbelleven van haar man Jacques van Marken ontdekte. De blogster Jannie Trouwborst schreef een recensie over dit boek. Bekijk hier haar blog over deze roman.

Van der Mast is nu bezig met een biografie over Jacques van Marken “Ieder uur een woord een daad”.

Roman Agneta van Jan van der Mast.jpg

Het was een boeiende presentatie waar Van der Mast gedichten voorlas van Van Marken, interessante verhalen vertelde en foto’s van weleer toonde. Meer dan een uur lang bleven wij geboeid luisteren naar zijn verhaal over de industrieel Van Marken.

Meneer en mevrouw van Marken.jpg

Na deze presentatie wandelden we het park weer uit waar ik nog een foto maakte van het borstbeeld van meneer en mevrouw Van Marken.

Wandelroute

Wil je deze route zelf een keer lopen? Bij de VVV Delft kun je de historische wandelroute door het Agnetapark en het TU-wijk voor een kleine bijdrage kopen.

Wil je een keer een literaire wandeling door het park maken onder leiding van Jan van der Mast? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via Facebook, Twitter en Instagram 

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. jannietr schreef:

  Daar was ik graag bijgeweest. Misschien idd eens een wandeling maken met gids Jan van der Mast. Dankjewel voor de link naar mijn recensie!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jannie, graag gedaan! Agnetapark is een mooi park met veel geschiedenis. Groeten, Vera

   Like

 2. henk hoogervorst schreef:

  Er was vroeger ook een prachtige speeltuin voor kinderen waar ik veel heb gespeeld.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Henk, leuk om te lezen dat zoveel herinneren naar boven komen na het lezen van mijn blog. Dank voor je reactie. Groeten Vera

   Like

 3. Annie van Brakel v.d.Burgh schreef:

  De villa is ook nog huishoudschool geweest.
  huishoudschool RUST ROEST.
  Heb ik nog op gezeten

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Annie, interessant om te lezen dat villa Rust Roest niet alleen een woonfunctie heeft gehad. Bedankt voor je reactie. Groeten Vera

   Like

 4. Jan Brinkhof schreef:

  Bedankt! Schitterend!
  Weer even terug naar de plek – Agnetapark, Verkadestraat – waar ik mijn eerste levensjaren doorbracht.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jan, graag gedaan. Leuk om te lezen dat je daar als kind hebt gewoond. Groeten Vera

   Like

 5. WfvdHelm schreef:

  Wim van der Helm heeft ook veel in de speeltuin gespeeld

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s