Random Rotterdam

Vaak gaan we op pad met de “Wandelen buiten de binnenstad” gidsen van de Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Dit keer vonden we het leuk om weer eens de toerist uit de hangen in Rotterdam. Het was een droge bewolkte dag en een uitgelezen moment om een stad te bezoeken.

Kraanspoor bij Fenix hallen

Flaneren over de Lijnbaan

Het was rond lunchtijd toen we in de Maasstad aankwamen. We wandelden vanaf het station naar de Lijnbaan. Voor de Surinaamse broodjeszaak stond een lange rij met mensen die tussen de middag even een broodje Kerrie Kip of Roti kocht. Op een pleintje rondom een plataan aten mensen hun gekochte of meegebrachte lunch. De oude plataan is een waar monument. Hij stamt uit 1851 en heeft zelfs het bombardement van 1940 overleefd.

“Weet je waar de naam Lijnbaan aan herinnert? Touwslagers hadden voor het in elkaar draaien van scheepstouwen een lang recht pad ter beschikking. De Lijnbaansgracht in Amsterdam, De Lijnbaan in Rotterdam en de Reeperbahn in Hamburg herinnerden nog aan de tijd dat touwmakersbedrijven op die plekken hun touwen draaiden.“

Monumentale plataan

“Wist je dat Rotterdam een bomenroute heeft? Ondanks het bombardement van 1940 zijn er veel monumentale bomen in de stad. Met deze vier kilometer lange route kom je langs vele bomen met een eigen verhaal. Kijk hier voor de route. “

We flaneerden over Lijnbaan met veel gerenommeerde winkels. Deze winkelpromenade uit 1953 krijgt een facelift. Veel werklui waren bezig met de winkelluifels te bekleden met duurzaam hout. Ik vond het echt een verbetering.

Fikkie bewonderen bij de Oude Binnenweg

We liepen over de Oude Binnenweg, de nog enige vooroorlogse winkelstraat in het centrum van de stad. Tussen de oude cafés en speciaalzaken zagen we een opvallend kunstwerk van een hondje genaamd Fikkie. Het standbeeld van de kunstenares Joeki Simák is ter ere van het 10e lustrum van het Rotterdamsch Studenten Corps. De bronzen drol voor het hondje hoort niet bij het oorspronkelijke kunstwerk, maar is door het gemeentelijk reinigingsbedrijf aangeboden naar aanleiding van de actie “Rotterdam Schoon”.

Fikkie

“Het hondje Fikkie is ook één van de kunstwerken die je aandoet met de Rotterdamse dierenkunstroute van het Dierenmuseum. De route van meer dan vier kilometer leid je langs dierenkunstwerken en dierenornamenten. Kijk hier voor meer informatie over de route.”

Bij de Nieuwe Binnenweg streken we voor een koffie en cappuccino neer bij Poppodium en Café-restaurant Rotown. We gingen zitten bij één van de bankjes tegen de wand. Relaxte muziek kwam uit de speakers en door de gedimde gele lichten had je niet het idee dat je in het middaguur in het café zat.

Koffiedrinken bij Rotown

Snuffelen in Leeszaal Rotterdam West, een ontmoetingsplek en bibliotheek in één

We struinden verder en net achter de Nieuwe Binnenweg op het Rijnhoutplein kwamen we bij de Leeszaal Rotterdam West. Het is een ontmoetingsplek en bibliotheek in één. Je kunt er boeken halen en brengen of je kunt er een krantje lezen met een kopje koffie. Het draait op zo’n tachtig vrijwilligers en ze organiseren regelmatig activiteiten zoals taallessen en literaire avonden.

Leeszaal

Ik ben er vaker geweest en ik vind het een leuk initiatief. Ik wandelde langs de boekenkasten met boeken die mooi waren gesorteerd op schrijver of op onderwerp. Bij de thrillers vond ik het boek “Zusje” van Rosamund Lupton. Op Twitter las ik toevallig een aantal dagen daarvoor een goede recensie over het boek. Je mag afhankelijk van het soort boek een paar exemplaren gratis meenemen.

Leeszaal West

Binnenkijken bij de oudste Slagerij van Rotterdam

We stoken door en kwamen uiteindelijk uit op de Westkruiskade. In deze straat vind je veel winkels uit alle windstreken. Even keek ik binnen bij Slagerij Schell, die bekend staat als de oudste slagersfamilie van Rotterdam. Ik kende deze slagerij door het tv-programma “de Hokjesman” die een programma maakte over echte Rotterdammers. Het typerende aan de winkel is dat de klanten van verschillende afkomst zijn, maar ook het personeel.

Struinen door boekwinkel Donner

We wandelden weer terug naar de Lijnbaan waar we uiteindelijk bij de Coolsingel aankwamen. Het oude ABN AMRO pand waar boekwinkel Donner in zit, stond volledig in de steigers. De boekwinkel uit 1912, die sinds een aantal jaren aan de Coolsingel is gevestigd, is aan het verbouwen. Op 5 september gaat een deel van de boekwinkel weer open en in het voorjaar van 2019 zal de volledige verbouwing afgerond zijn. We struinden even rond in deze immense boekhandel. Op een tafel zag ik de “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam” liggen van mijn favoriete uitgever Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam

Door wandelen en winkelen krijg je trek en we streken neer bij Ellis Gourmet Burger waar we afgingen op de reclame van de Toastie Burger. Een combinatie van een tosti en een hamburger. Dat was smullen geblazen.

Ellis Gourmet Burger

We liepen richting de Erasmusbrug waar meerdere mensen met een telelens stonden om het grote cruiseschip dat aan de kade voor De Rotterdam lag. Het was een immens schip van verdiepingen hoog met een zwembad met grote glijbaan.

Cruiseschip

Koekeloeren bij de Foodhallen Rotterdam  

Op de Kop van Zuid bezochten we de nieuwe Foodhallen in de oude Pakhuismeesteren waar vroeger exotische ingrediënten lagen opgeslagen. Binnen zaten mensen aan hoge tafels op barkrukken. Langs de wanden waren eetbarretjes waar je fingerfood kon kopen. Zo kon je smullen van een vers gebakken hamburger of een gestoomde dimsum. Er heerste een ongedwongen en gezellige sfeer.

Foodhallen Rotterdam

We hadden al net gegeten en sloegen de happen bij de Foodhal even over. We liepen verder over de Kop van Zuid. Een paar panden verder maakten we een snelle stop bij het Nederlands Fotomuseum Rotterdam. We waren er even voor sluitingstijd en volgens de mevrouw aan de balie hadden we nog een uur te tijd om de foto’s te bekijken.

Vergapen aan Big Heads in Fotomuseum Rotterdam

Bij het Fotomuseum kwamen we voornamelijk voor de fototentoonstelling van de Duitse portretfotograaf Martin Schoeller. Hij is bekend van zijn extreme close-up foto’s waar je elk rimpeltje en haartje en oneffenheid kan zien zitten. In een aantal zalen hing een collectie van deze prijswinnende fotograaf. Zo zagen we de portretten van onder andere Lady Gaga, Angela Merkel, Jack Nicholson, Barack Obama en Mark Zuckerberg.

Big Heads van Martin Schoeller

Leuk om te zien vond ik de portretten van tweelingen en zelfs drielingen. Als je goed keek kon je de verschillen zien. Mooi om te zien waar de actiefoto’s van bijvoorbeeld de beroemde hondenfluisteraar Cesar Millan.

Ontdekken van bruisend Katendrecht

Onze laatste stop maakten we bij Katendrecht. Op het vroegere schiereiland waar het niet altijd hip en happening was, zit nu de Fenix Food Factory in de oude Fenixloodsen. Op steigerhouten stoelen zaten mensen voor de loods. Er werd een vuurtje gestookt.

Fenix hallen

We liepen even door de hallen waar je ambachtelijke kaas bij Booij kaasmakers, brood bij Jordy’s Bakery en specerijen bij Meneer Tanger kon kopen. Je kon er een biertje bestellen van de Kaapse brouwers en dat combineren met een plank met lekkere hapjes.

Fenix Food Factory

We wandelden even naar het eind van de kade waar het Dutch Pinball Museum sinds augustus 2015 is gevestigd. In het museum hebben ze wel 100 flipperkasten. Je betaalt entree en dan kun je of 1,5, 3 uur of voor een hele dag gratis flipperen. Op een aantal museumstukken kun je niet spelen.

Inmiddels is het Dutch Pinball Museum verhuisd naar Historisch Delfshaven waar het is gevestigd in het pand de Dubbele Palmboom. 

Dutch Pinbal Museum

Volg me ook via

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. JaJo-fotografie schreef:

  Wat een leuke dag in Rotterdam! Heerlijke tips.

  Groet Jeanine.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jeanine, blijft een leuke en interessante stad om te bezoeken. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s