Wandelen door de Tuindorpen van Amsterdam Noord

Startpunt: Bushalte Beemsterstraat, Eindpunt: NDSM werf, aantal kilometers: 18, horeca onderweg: café ONS 

De afgelopen jaren waren we al een aantal keer het IJ overgestoken om een wandeling te maken in Amsterdam Noord. Zo wandelden we de route Trendy Amsterdam uit de bundel “Amsterdam acht keer anders” langs de hippe plekken van Amsterdam Noord en liepen we de Groene Wissel Waterland en kwamen door Nieuwendam en Ransdorp.

Dit keer gingen we op pad met de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” en maakten we een wandeling door Stedelijk Noord langs de Tuindorpen.

Rond half elf pakten we bus 33 richting Nieuwendam onder de nieuwe gekleurde bus overkapping aan de IJ zijde van het station. We zoefden met de bus door de vijftigjaar oude IJtunnel. Onderweg zagen we het splinternieuwe Metrostation Noorderpark dat vanaf 22 juli dit jaar in gebruik genomen zal worden. We maakten een klein ommetje met de bus om uiteindelijk bij een supermarkt te starten met de wandelroute.

Baanakkerspark

Het eerste deel van de route ging door het Baanakkerspark. Dit stadspark was bijzonder mooi aangelegd met de verschillende soorten bomen en soorten heide. We hoorden het getjilp van pimpelmezen en luid geschater van de halsbandparkieten. Hoog in de bomen waren reigers een nest aan het maken. We zigzagden door dit wonderschone park en kwamen uit bij het Tuindorp Nieuwendam.

Heide in het Baanakkerspark

Tuindorp Nieuwendam

We liepen tussen huizen door met oranje puntdaken, wit en groen geverfde houten betimmeringen groene hekjes. Alle huizen waren opgetrokken in dezelfde stijl. Net als in Bos en Lommer zag ik hier weer een Wormenhotel. Deze moest ik even op de kiek zetten voor mijn fotoarchief.

We wandelden onder één van de poortgebouwen door ontworpen door stedenbouwkundige B.T. Boeyinga. We kwamen bij het Purmerplein dat was omringd door gelijksoortige architectuur. De winkels zoals fourniturenzaak Ritsies gaven het plein echt een oud Amsterdams sfeertje. We wandelden verder langs de diverse poortgebouwen waarvan een aantal wel een onderhoudsbeurt nodig had.

We liepen tussen de arbeidershuisjes door en wandelden even langs de Schellingwouderbreek. Onze wandelschoenen zakten weg in het blubberige pad langs het water. Een hardloopster haalde ons in tijdens haar intervaltraining. De storm had hier aardig huis gehouden. Een aantal grote bomen was omgewaaid en lag langs de waterkant.

We wandelden weer richting de bebouwing en kwamen langs een schoolvoorbeeld van de Amsterdamse School. Dit historische schoolgebouw uit 1926 was voorzien van een in Amsterdamse School-stijl gedetailleerde aaneengesloten reeks kleine vensters en op de hoeken van het gebouw siermetselwerk.

Amsterdamse School stijl

Nieuwendam 

We wandelden de dijk van Nieuwendam met karakteristieke houten dijkwoningen op. De dijk waarop we liepen was vroeger onderdeel van de Waterlandse Zeedijk die belangrijk was voor de bescherming van het waterland. We struinden over dit pittoreske stukje Amsterdam Noord. Het ene huis was nog schattiger dan het andere. We kwamen bij een haven en café ’t Sluisje.

Hier was ook de opstaphalte van de IJ veer die van april t/m oktober vaart van De Ruijterkade naar het KNSM-eiland, Nieuwendam en soms naar IJburg. Op de dijk kwamen we ook een groep wandelaars tegen. Ik sprak één van de wandelaars aan en vroeg waar ze van waren. Ze waren een wandelgroep die een wandeling maakte via www.wandelsite.nl. De groepsleider had er behoorlijk de sokken in zitten. Het was bepaald niet een ontspannen wandeling voor sommigen.

Achterkant van de dijkhuizen

W.H. Vliegenbos  

We wandelden de dijk af en het W.H. Vliegenbos in. Het oudste stadsbos van Amsterdam was in winterslaap. Het bos is vernoemd naar Willem Hubert Vliegen. Hij was de initiatiefnemer voor het wandelbos dat in 1912 werd aangelegd. We wandelden over de asfaltpaden van dit iepenrijke bos.

In de verte hoorden we geblaf van een hond. Toen we dichterbij kwamen zagen dat de hond een grote steen aan het rollen was. Als de steen ging rollen dan ging hij hevig blaffen. Het baasje van de hond zei dat hij zo zijn energie kwijt kon. Hopelijk rolt hij thuis niet de meubels omver. We liepen het bos uit en kwamen bij het volgende tuindorp, Vogeldorp.

Vogeldorp

Net naast het Vliegenbos lag het mini-tuindorpje Vogeldorp. Het idee was dat het dorp met groene houten huizen er zeven jaar zou staan. Het dorp is ontworpen door architect J.H. Mulder.

Tuindorp Vogeldorp

We wandelden naar het centrale Vogelplein. Hier waren vroeger winkels, maar deze zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog gesloopt om het hout te gebruiken om huizen te verwarmen. We liepen kriskras door de kleine straatjes onder de poorten door. Aan de rand van het kleine dorp zagen we het oude Badhuis waar nu een museum in is gevestigd.

Gemeente badhuis

Vogelbuurt

We verlieten het oude tuindorpje en staken de Meeuwenlaan over en wandelden de Vogelbuurt in. Alle straten in deze wijk zijn vernoemd naar vogelsoorten en bij de straatnaambordjes waren ook de vogels afgebeeld. De wijk met arbeiderswoningen in twee lagen kent veel verschillende architectonische stijlen. Zo wandelden we door de Koekoekstraat met woonhuizen van de architect J. Gratama. Hij verwierf faam met zijn creaties in Betondorp in de Watergraafsmeer.

We wandelden tussen de gele huizen en aan het eind van de Koekstraat zagen we de Bethlehemkerk in Amsterdamse School stijl. Het was een komen en gaan van kinderen bij de speeltuin De Speelvogel in de Sijsjesstraat. We liepen de wijk uit en wandelden richting het IJ. Op het water zagen we veel binnenvaartschepen.

Visser aan het IJ

Een visser gooide zijn hengel uit. We wandelden op het dijkje langs het water. We hoorden het geluid van klotsend water tegen de kade. Bij het Pontplein sloegen we weer de wijk in. Op een veldje vlakbij het ventilatiegebouw van de IJ-tunnels stonden honderden kerstbomen met rode lintjes. Het was het kerstbomenbos, waar bewoners hun kerstboom konden planten om mogelijk volgend jaar te hergebruiken.

Kerstbomenbos

Noord-Hollandsch kanaal

We kwamen bij de sluis van het Noord-Hollandsch kanaal. In 1824 was het breedste en diepste kanaal van de wereld. We staken de sluis over middels een smalle loopplank. De sluiswachter kwam uit zijn huisje, omdat een fietser niet afstapte, maar over de plank reed. De route ging over het oude Shell terrein Overhoeks en langs het filmmuseum Eye. We besloten om een stukje af te snijden, omdat we dit deel van de route al vaker hadden gezien.

Sluis Noord Hollandsch kanaal

Café ONS

We streken neer bij het oudste café van Amsterdam Noord, café ONS. Vanaf 1820 zat hier een café. Het deed jaren dienst als koffiehuis voor arbeiders van het Noord-Hollandsch kanaal. Het café is sinds 2015 een nieuw jasje gestoken en heeft een nieuwe eigenaar. We zochten een plekje bij het raam en bestelden bij de aardige mevrouw een kop koffie en latte macchiato.

De koffie van de latte werd aan tafel ingeschonken. We besloten hier ook om te lunchen. We kregen dikke boterhammen met ossenworst en pikante tonijn. In de hoek van het café lag de hond te slapen. Af en toe schrok hij op en begroette de nieuwe klanten met een luid geblaf.

Van der Pekbuurt en Disteldorp

We kwamen bij het Van der Pekplein. De huizen met de rode dakpannen, de okergele kozijnen en donkergroene deuren zijn volledig gerestaureerd. De buurtsupermarkten hebben deels plaatsgemaakt voor vintagezaken en biologische eettentjes. We lieten de Van der Pekmarkt even links liggen en zigzagden door de wijk. We moesten over metalen loopplanken om de rioleringswerkzaamheden heenlopen.

We staken de weg over en kwamen in het tweelingzusje van Vogeldorp, Disteldorp. Vanwege de grote woningnood in die tijd is dit nooddorp gebouwd, maar gelukkig nooit gesloopt. We wandelden door de smalle straten met de arbeidershuisjes.

Disteldorp

We verlieten het kleine tuindorp en kwamen via een onderdoorgang op het Mosplein. We vervolgden onze route en liepen langs het Tuindorp Buiksloterham dat grenst aan het Noorderpark.

Noorderpark

Na tijden onder de grijze lucht te hebben gelopen brak dan eindelijk het zonnetje door. We wandelden het Noorderpark in dat fraaier leek door de eerste zonnestralen. Het Noorderpark is sinds 2014 ontstaan door een samenvoeging van het Florapark en het Volewijkspark.

We liepen over het witte bruggetje en kwamen langs het rosarium. De houten Parkbar was nog gesloten. Het park was behoorlijk nat en de kraaien stonden met hun pootjes in het water. Het was vrij rustig in het plantsoen. Hier en daar fietste een verdwaalde toerist op een toeristenfiets.

Kraai in het Noorderpark

Buiksloot

We wandelden weer richting het Noord-Hollandsch kanaal en hadden formidabel uitzicht op de dijkhuizen van Buiksloot. Ik bleef maar kiekjes maken. De zon stond zo fraai op de houten huizen. We liepen de Buiksloterdijk op dat dezelfde sfeer had als de Nieuwendammerdijk.

Buiksloot

Deze dijk liepen we een tijdje. We gingen van de dijk af en kwamen bij de Buiksloterkerk. Ik ging even naar binnen waar een aantal mensen bezig was met de opbouw van een evenement.

We kwamen uit bij het park Buiksloterbreek. Een mooi onderhouden park met vlonderpaden. Ondanks onze route niet over deze paden liep, maakte ik toch even een klein ommetje over deze houten planken.

Buiksloterbreek

De feestartikelen van Joop van den Ende

Aan het eind van het park gingen we de historische Waterlandse Zeedijk op. Vanaf de dijk hadden we fraai uitzicht op de Gemalen van Kadoelen. De gemalen uit 1875 hebben inmiddels een nieuwe bestemming gekregen als kantoorruimte en concertzaal.

We liepen verder en zagen de Wilmkebreekpolder, de kleinste polder die nog zelfstandig bemalen wordt. Het wemelde er van de weidevogels. We wandelden verder over de dijk langs de oude dijkhuizen. In één van de dijkhuizen, op nummer 38, had Joop van den Ende ooit een winkel met feestartikelen.

Nummer 38, feestartikelen Joop van den Ende

Oostzaan

Via een smal trappetje verlieten we de dijk en kwamen in het laatste tuindorp van onze wandeling. Tuindorp Oostzaan werd beschouwd als het eerste tuindorp. We zigzagden door de straten met de kleine arbeidershuisjes en kwamen uiteindelijk uit op het Zonneplein. In 2014 bezocht Michiel Schaap, de Hokjesman, de leefwereld van de tuindorpers in Oostzaan.  Het Zonneplein herkende ik van de toenmalige serie.

Voordat we het tuindorp uitliepen zette ik nog even het borstbeeld van Arie Keppler op de foto. Keppler was van 1915 tot 1937 directeur van de Gemeentelijke Woningdienst Amsterdam. Onder zijn leiding werden in Amsterdam meer dan 30.000 woningen gebouwd waaronder de vele tuindorpen in Noord.

Borstbeeld Arie Keppler

We wandelden het tuindorp uit en kwamen bij de NDSM werf. Omdat we de NDSM werf vorig jaar al tweemaal hadden bezocht tijdens onze wandeling “Hip Amsterdam Noord” pakten we de pont richting het Centraal station.

Is deze wandeling een aanrader?

We wandelden al vele malen aan de andere kant van het IJ, maar deze route bracht weer een andere kijk op Amsterdam Noord. Hoewel het noorden van Amsterdam steeds meer verandert en dit deel van de stad steeds hipper wordt, kom je met deze route nog steeds door de oude tuindorpen met hun eigen karakter en wandel je door idyllische stukken zoals Nieuwendam en Buiksloot.

Wandelroute

Deze wandeling “Stedelijk Noord” komt uit de wandelbundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” van Alex Buis in samenwerking met Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Array schreef:

  Geweldig verslag weer Vera en ook mooie foto’s!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Beste Array, bedankt!

   Like

 2. Stien den Braber schreef:

  Hallo Vera, is de routebeschrijving in het boekje nog actueel? Ik zag dat het gidsje al uit 2015 is. Ik wil het iemand cadeau doen, maar twijfel of de routes niet alweer verouderd zijn.Wat is jouw ervaring?
  Ik hoor graag van je, Stien.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, een aantal routes hebben we recentelijk (dit jaar) nog gelopen en wij hebben daarbij ging problemen gehad. Je zou altijd contact op kunnen nemen met de uitgever daarover. Groeten Vera

   Like

 3. Je kunt de routes uit deze gids ook downloaden vanaf de wandelzoekpagina. Dan heb je altijd de meest recente versie van de route inclusief eventuele aanpassingen. Een boekje is natuurlijk veel leuker vanwege de achtergrondinformatie (naslagwerk). Gr. Mirjam

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s