Mooiste herfstwandeling in Den Haag

Startpunt/eindpunt: Station Den Haag Centraal, aantal kilometers: 19, horeca onderweg: Boerderij Meyendel

De ANWB had een fotowedstrijd uitgeschreven over de mooiste foto van jouw herfstwandeling. Tijdens het zoeken in mijn fotoarchief kwam ik een herfstfoto tegen van de Groene Wissel Den Haag Centraal die wij even geleden in het najaar liepen.

Marlot

Onder een strak blauwe lucht startten we de route bij de villawijk Marlot. De blaadjes aan de bomen waren geel en rood verkleurd. Er lagen net zoveel blaadjes op de grond als er nog aan de takken zaten. Marlot met de kant en klare villa’s is rond 1925 gebouwd. Het is naar ontwerp van de architect Brandes. Tussen de homogene roodkleurige villa’s is een appartementencomplex De Parkflat gebouwd. Het sinds 1993 een rijksmonument.

Landgoederen Wassenaar

De villa’s werden groter toen we de landgoederenroute bij Wassenaar volgden. Hier en daar zagen we een wandelaar, maar de meeste mensen zaten nog aan het zondagsochtendontbijt. Onze schoenen sloften tussen de bladeren, die volop waren gevallen in dit landgoed. De gekleurde bomen werden mooi opgelicht door het zonnetje dat tussen de takken doorscheen. Tussen de bomen door zagen we het prachtige kasteel Oud-Wassenaar. Het landgoed is niet altijd voor sprookjesdoeleinden gebruikt. Tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi’s het om buitenlandse gasten onder te brengen.

Meijendel

We ruilden de statige lanen van de villawijk in voor de duinpaden bij Meijendel. De parkeerplaats bij het duingebied stond vol met auto’s van dagjesmensen voor een duinwandeling of een bezoekje aan de pannenkoekenboerderij Meyendel. De duinpaden waren bezaaid met blaadjes en de bladeren aan de kronkelende takken van de duineiken waren geel gekleurd. We liepen achter vaders en moeders met kinderwagen en we naderden al snel het pannenkoekenhuis. We kronkelden verder over de paden van het erf van Dunea. De harde ondergrond ging over in mul zand. We moesten onze voeten steeds corrigeren om niet te veel weg te zakken in de zachte bodem.

Vlakte van Waalsdorp

Richting de Waalsdorpervlakte volgden we lange tijd een klinkerpad. We passeerden de plek waar ooit Villa Zeedennen heeft gestaan. De bewoners van deze villa hebben het huis niet lang bewoond. In 1946 werd het huis gesloopt nadat het in de oorlog zwaar is beschadigd. Na twee kilometer passeerden we de plek waar jaarlijks de nationale dodenherdenking wordt gehouden. Tijdens de bezettingsjaren gebruikten de Duitsers de plek voor het fusilleren van verzetsstrijders van het nabijgelegen gevangenis. Om bij het viaduct te komen moesten we flink klimmen. Onze schoenen zakten weg in het mulle zand.

Landgoed Clingendael

Al snel bereikten we het landgoed Clingendael. Het landgoed dat is aangelegd door de landschapsarchitect Jan David Zocher stond in herfsttooi. Het was de laatste dag dat de Japanse tuin was opengesteld en je kon over de hoofden lopen. We hadden de Oosterse tuin al een aantal keer eerder bezichtigd en lieten deze keer aan ons voorbij gaan.

Louwman Museum  

Op weg naar landgoed Reigersbergen kwamen we bij het museum voor historische auto’s. Het betreft een privécollectie bijeengebracht door twee generaties van de familie Louwman. Voor de ingang van het museum prijkte een protserig borstbeeld van een man met een stuur in zijn handen. Het beeld sloot aan bij het publiek bij de ingang van dit museum. Heren in gestreept overhemd met nonchalant hun Ralph Lauren trui omgeknoopt en vrouwen in strakke broek met outdoorlaarzen stonden te wachten in de rij voor de kassa. Wij vielen helemaal uit de toon met onze bergschoenen en lekker zittende spijkerbroek.

Wat moest ik eigenlijk in dit automuseum? Ik ben helemaal niet opgegroeid met een auto en zelf was ik ook geen autocoureur. Hier stond ik dan met mijn vijandschap voor auto’s tussen de glimmende bolides van alle tijden. Ik zette me over mijn afkeer heen en vond het zelfs mooi hoe deze autoverzamelaar zijn koorts voor auto’s liet zien.

Zoals de Lincoln waarin Sonny Corleone, de zoon van Don Vito Corleone, in de The  Godfather in reed  en werd doorzeefd door kogels van een machinegeweer. De originele DB85 Aston Martin, die geheim agent James Bond gebruikte in de film Goldfinger voor het uitvoeren van zijn missie.

Na een reis door de verzameling van deze autofanaat moest ik mijn animositeit jegens auto’s toch wat bijstellen. Een passie voor auto’s dat ging nog net een stap te ver.

Wandelroute

Wil je deze wandeling door het Haagse groen ook eens wandelen? Kijk hier voor de wandelroute.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Wat een mooie en afwisselende trip! Die zwaan 😄

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Dag Hans, zeker afwisselend: natuur en een stukje autocultuur. Speciale exemplaren auto’s hebben ze inderdaad bij Louwmans. De zwaan is hilarisch.

  Geliked door 1 persoon

 3. Door Suzanne schreef:

  Met recht een herfstwandeling met al die kleuren. Mooie foto’s!

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Suzanne, dank je wel! Heerlijk om tussen de herfstkleuren te lopen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s