Cultuurwandelen in Leiden Noord

De cultuurcoaches van Bibliotheek plus Centrum voor kunst en cultuur in Leiden e.o. hebben vier fraaie culturele wandelingen in een viertal wijken van Leiden ontwikkeld. De routes lopen langs de mooiste culturele hotspots. Je kunt cultuurwandelen in Leiden Noord, Leiden Slaaghwijk, Leiden Zuidwest en in Leiden Mors.

Hieronder vind je de vier routes. De papieren versies van de routes zijn verkrijgbaar bij de Bibliotheek plus Centrum.

Route Leiden Noord

Ik ga op een koude winterdag op pad met de route Leiden Noord en de route Slaaghwijk. Vanaf het station wandel ik een deel van het Singelpark en passeer de Molen de Valk en bij de Nieuwe Energie sla ik af richting Nieuw Leyden. Het is bijzonder koud. Mijn vingers zijn rood geworden en ik steek ze in mijn diepe zakken van mijn winterjas. Ondanks dat een zonnetje is voorspeld, is het nog behoorlijk mistig.

Stenen bruidsbed

Mijn route start op de hoek van de Willem de Zwijgerlaan en de Nieuwe Koningstraat. Daar sta ik al oog in oog met de eerste cultuurspot. Aan de kant van de Willem de Zwijgerlaan staat een kolos beeld van kunstenaar Leo de Vries. Het Stenen Bruidsbed zoals het kunstwerk heet bestaat uit blokken van steen. Het kunstwerk verwijst naar een overbrugging van twee werelden.

Het Schapenmonument

Ik steek bij de stoplichten de drukke Willem de Zwijgerlaan over en bij de sportschool Fit for Free zie ik het Schapenmonument van Wendela Gevers Deynoot. Het lijkt wel een doolhof van schapen. Ik loop even tussen de roestvrijstalenplaten. Het werk herinnert aan de voormalige schapenhouderijen in de Lakenstad Leiden. Ik loop het omheinde terrein bij de sportschool af en ik wandel richting het Noorderpark.

Noorderpark

Op de hoek van het park kom ik langs het Islamitisch centrum Imam Malik Leiden. De vijver voor de moskee is bevroren en de kokmeeuwtjes hippen met hun rode pootjes over de ijzige plas. Ik loop het park in en in de boom zie ik een specht op één van de kale bomen. De zwart witte vogel met rode broek en witte schoudervlekken gaat van tak naar tak. De Woody Woodpecker is zo snel dat ik het beestje niet op de kiek kan zetten. Midden in het Noorderpark staat het Theehuis Noord. Het theehuis is een wijkbedrijf van en door bewoners. De opbrengsten van de exploitatie worden geïnvesteerd in activiteiten en voorzieningen in de buurt. Het Theehuis Noord is helaas gesloten in de wintermaanden.

Willem de Zwijger

Ik kan nog steeds niet wennen aan het koude weer. Ik steek mijn handen nog verder in mijn zakken en loop verder over één van de smalle paadjes van het park. Over het pad rennen twee meerkoetjes met hun grote grijze flapvoetjes. Ik verlaat het Noorderpark en wandel weer richting de Willem de Zwijgerlaan. Op de hoek zie ik een fraaie muurschildering van Willem de Zwijger op een elektriciteitshuisje.

Onderwaterwereld

Bij de zebra steek ik de weg over en bij de Margrietstraat sta ik voor het werk van graffitikunstenaars Popeye & ColourCastle, die de muur hebben voorzien van een onderwaterwereld. Ik wandel door de Margrietstraat en kom uit Soestdijksekade. Ook hier zijn de sloten bevroren. De sociale woningen worden ingeruild voor de bijzondere architectuur van Nieuw Leyden.

De wandeling eindigt bij een pleintje waar ik nog het beeld “Moeder en kind” spot. Als ik het beeld van Hans Petri op de foto zet, zie ik vanuit mijn ooghoek een witte poes voor het raam. Het witte beestje met een blauw en groen oog houdt me nauwlettend in de gaten.

Route Leiden Slaaghwijk

Ik ben nog niet uitgewandeld en wandel nog verder met de route van Leiden Slaaghwijk. Ik heb een kleine aanlooproute naar het Kraaienpad, waar deze wandeling start. Ik passeer de Stadsmolen, die is ingekapseld door een bedrijventerrein. De molen uit 1856 staat aan de Slaaghsloot. De molen was bedoeld om de polder droog te pompen.  

Poëtisch verslag van Cees van Hoore

Ik wandel over een smal paadje langs het water. Onder mijn voeten kraakt een klein laagje ijs. Ik neem de brug over het water en kom bij het Kraaienpad.

Ik kom langs flats met balkons in Mondriaankleuren. Aan het eind van het pad sta ik bij het gedicht van Cees van Hoore. Het poëtisch verslag uit 2000 is wat verweerd geraakt.

Ik wandel richting het wijkcentrum. In de verte hoor ik het geluid van krijsende katten. Over mijn pad rollenbollen twee zwarte katten met witte pootjes. De twee boos poezen laten zich niet afleiden door mijn aanwezigheid en gaan gewoon door met hun vechtpartij.

Gele boog

Op het plein rond het Valkenpad staat een grote gele boog. Het is van de kunstenaar Frans de Wit. Het stelt de as van het cirkelvormige plein weer. Ik wandel onder de gele boog door en kom bij het winkelcentrum Kopermolen, waar ik mijn wandelroute eindig.

Keramieken beelden van Berry Holslag

Op het parkeerterrein van de Kopermolen zie ik de beelden van één van mijn favoriete beeldhouwer Berry Holslag. Aan weerszijden van de zebrapaden aan de Ketellaan staan de keramieken beelden.

Lees hier meer over de beelden van Berry Holslag in mijn onderstaande blog.

Wandelroutes  

Wil je ook een kijkje nemen in één van de wijken van Leiden? Wandel dan één van de culturele wandelingen. Kijk hieronder voor de route Leiden Noord en de route Leiden Slaaghwijk.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. onderweg met Willem schreef:

  Het Stenen Bruidsbed is ook de titel van een boek van Harry Mulisch. Dit boek gaat over het bombardement op Dresden (WO2).

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Willem, grappig dat je het schrijft. Ik heb er even over nagedacht om het ook te verwerken in mijn blog, maar ik vond het boek teveel afwijken van het beeld. Groet, Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s