Marskramerpad, wandelen van Voorschoten naar Leiden

on

Startpunt: Voorschoten centrum, eindpunt: station Leiden Lammenschans, aantal kilometers: 6, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in Voorschoten en bij station Leiden Lammenschans  

Na een paar dagen regen besluit ik op een droge winterdag het Langeafstandspad Marskramerpad te lopen van Voorschoten naar Leiden Lammerschans. Het pad is goed gemarkeerd met wit rode stickers.

“Wist je dat het Marskramerpad onderdeel is van de Europese Wandelroute E11? Het Marskramerpad, dat 372 kilometer lang is, verbindt het Duitse Bad Bentheim met Den Haag.”

Art Nouveau en Jugenstil kijken bij Park Allemansgeest

Al snel kom ik bij de Vliet. Met de blauwe Vlietlandbrug kom ik aan de andere kant van het water. Ik kies één kant van de weg, want het kan hier druk zijn met wielrenners. Vanaf dit punt heb ik een prachtig zicht op de Art Nouveau huizen van Park Allemansgeest. Deze Vinex-wijk heeft de allure van een chique wijk. De ontwikkelaars lieten zich inspireren door gebouwen uit de Witte Singel in Leiden en de Denneweg in Den Haag. Je vindt er zwierige huizen met verticale ramen en krullende hekwerken. Ook de bruggen en lantaarns zijn voorzien van de sierlijke details van de architectuurstijlen Jugendstil en Art Nouveau.

Mijn pad volgt de Vliet. Ik word ingehaald door een hardloper en een wielrenner. Op het water zie ik twee vrouwen in een roeiboot. De natuur heeft zich aangepast aan de winter. De bomen hebben inmiddels hun bladeren laten vallen.

Ik passeer oude boerderijen, waarvan enkelen nog in gebruik zijn. In de tuin scharrelen kippen en in de vijver voor één van de boerderijen zwemt een zwanenpaar.

Ik kom bij een scherpe bocht en ik ga nog meer aan de kant wandelen om niet aangereden te worden door een vliegensvlugge fietser.

Weidevogelgebied ’t Vogelhoff

Mijn route leidt me langs de Leidse Oostvlietpolder, waar je het natuur- en recreatiegebied ’t Vogelhoff vindt. Met een fiets of wandelpad kom je langs een  boomgaard, bijenstal en schapen. Het dankt zijn naam aan het feit dat het een weidevogelgebied is. Je kunt hier bijvoorbeeld scholeksters, grutto’s en kievieten zien.

Met rasse schreden nader ik Leiden, waar ik bij station Leiden Lammenschans de bus pak.  

Wandelroute

Wil je ook wandelen van Voorschoten naar Leiden langs de Vliet? De wandeling is onderdeel van etappe 19 van het Marskramerpad. Kijk hieronder voor de wandelroute.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Rob Alberts schreef:

  Dat het Marskramerpad zo lang is dat wist ik niet.

  Misschien ga ik ook enkele etappes lopen.

  Mooie blogpost

  Ik wens jou en jouw lezers een gezond en voorspoedig 2023 met veel wandelplezier.

  Optimistische groet,

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Rob, dank je wel. jij ook de beste wensen voor 2023!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s