Groningen, wandelen langs Amsterdamse School in de Oosterparkwijk

Groningen wordt wel de tweede stad van het land met de Amsterdamse Schoolstijl genoemd. In de Oosterparkwijk vind je veel architectuur in deze stijl. Je ziet hier gebouwen uit het verleden, maar ook uit de hedendaagse architectuur.

Hortensiastraat

De Werkgroep ONS, Oosterpark Nooit Saai, stelde een viertal wandelingen samen. De werkgroep is opgericht en heeft als doelstelling om kunst en cultuur in de Oosterparkwijk te bevorderen. Je kunt de wandelingen op verschillende plekken in de wijk gratis afhalen. Wij haalden de routes bij de JUMBO aan het Linnaeusplein 55.

De Velden Amsterdamse School

We combineerden de routes en in deze blog heb ik een medley gemaakt van de vier rondwandelingen langs de mooiste plekken van deze Groningse wijk.

Witte Dorp, Blauwe Dorp en het Oranje Dorp

We wandelden door de Kamperfoeliestraat, de Goudenregenstraat en de Goudbloemstraat. We liepen langs huizen met sierlijke gele kozijnen, trapeziumvormige portieken en golvende gevelwanden. De Bloembuurt ook wel het Witte Dorp genoemd is ontworpen door Siebe Jan Bouma van de Dienst Gemeentewerken. Hij ontwierp de woningen in Amsterdamse Schoolstijl en liet zich inspireren door de architecten De Klerk en Gratama, die in Amsterdam wijken en gebouwen in deze stijl hadden ontworpen.

Witte Dorp

Bij het Meidoornpad kwamen we bij het Blauwe Dorp. De architect Mulock Houwer ontwierp hier een buurt met boerderijwoningen ook wel “de Padjes” genoemd. We wandelden door de kneuterig aandoende straten omringd door boerderijtjes. Sinds 1993 zijn deze woningen Rijksmonumenten.

Blauwe Dorp

Er ging iets langs mijn been en toen ik naar beneden keek kreeg ik een kopje van een wit oranje “boerderijkat”. Mijn zwarte panty was aan de onderkant wit geworden door de witte haren van het lieve beestje. Bij de Lindenhof aan een speelpleintje zagen we de Blauwe Boerderij, een ruimte voor activiteiten op het gebied van creativiteit en bewustwording.

Blauwe Boerderij

Op de hoek van de Heesterpoort en Zaagmuldersweg kwamen we bij een fraai pand in Amsterdamse Schoolstijl. De Simon Hasseltschool is ook van de hand van Siebe Jan Bouma.Raam Simon Hasselschool

De school is genoemd naar Simon Hasselt, de in de oorlog omgebrachte Joods-Groningse onderwijzer. Tot 2017 diende het gebouw nog als school. Na de restauratie van het pand zit het sociaalwijkteam WIJ-team Oosterparkwijk in de oude school.

Simon Hasseltschool

We wandelden verder de Zaagmuldersweg in waar we bij nummer 3 het voormalige oude politiebureau zagen. De oude wijkpost uit de jaren dertig ook ontworpen door Bouma is nu het Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau. Ik vond het leuk om in dit architectonische pand te lunchen, echter was het gesloten vanwege vakantie. Dan hebben we een goede reden om weer eens terug te keren naar deze fraaie wijk.

Oude Politiebureau

We liepen de Hortensialaan in, dat samen met de Begoniastraat en de Dahliastraat het Oranje Dorp werd genoemd. Hier vind je weer fraaie huizen met golvende gevels. In het midden van de straat vind je een prachtige poort. Achter de Hortensialaan lag van 1900 tot 1979 het Slachthuisterrein.

Oranje Dorp

Groningse Stijlvariant van de Amsterdamse School

Via de Ripperdalaan kwamen we in een ander deel van de Oosterparkwijk met bijzondere architectuur. In de Gerbrand Bakkerstraat liepen we langs het werk van de stadsarchitecten Kazemier en Tonkens. De huizen uit 1922 met blauw oranje kozijnen en diep rode deuren waren een lust voor het oog. De architectuurstijl wordt wel de Groningse variant van de Amsterdamse School genoemd.

Groningse Stijlvariant van de Amsterdamse School

De Velden

We wandelden naar het nieuwe gedeelte van de Oosterparkwijk en kwamen in het gedeelte De Velden. Ooit stond hier het Oosterparkstadion het vroegere voetbalstadion van FC Groningen. De bouwstijl van de Velden verwijst naar de Amsterdamse School. We zagen huizen met verticale dakpannen en fel gele kozijnen en blauwe deuren. Ik vond deze nieuwerwetse huizen erg mooi.

De Velden

Bij de Tjerk Bolhuisstraat kwamen we bij een kunstwerk uit 2019 van de kunstenaar Elisabet Stienstra. Het werk is een figurentoren met elf gestapelde mensen. Het getal elf verwijst naar de geschiedenis van het Oosterparkstadion, die hier vroeger stond. Ik vond het kunstwerk wel wat weg hebben van het werk van de kunstenaar Hildo Krop, stadsbeeldhouwer van Amsterdam.

Figurentoren

We wandelden het Oosterpark in. Inmiddels begon het te motregenen. Onder de boom zat een gezelschap op onder halve meter afstand, dat een feestje vierde. In het water van de vijver zagen we een beeld van een halfnaakte vrouw met een kruik. Het beeldhouwwerk uit 1955 is van de kunstenaar Gerrit Bolhuis.

Hurkende vrouw met kruik

Via de Oliemuldersweg kwamen we op de Oosterhamrikkade, waar we bij de Oliemuldersbrug nog een brugwachtershuisje van Siebe jan Bouma zagen. Je vindt deze huisjes van dit ontwerp op diverse plekken in de stad.

Brugwachtershuisje

Wandelroutes van Werkgroep ONS

De wandeling, die we maakten, was een combinatie van vier wandelroutes gemaakt door de Werkgroep ONS. Hier vind je de digitale versies van de gratis routes. Op de volgende plekken zijn de papieren versies van de wandelroutes verkrijgbaar:

 • JUMBO, Linnaeusplein 55 (vensterbank)
 • Huisartsenpraktijk, Kooykerplein 4 (wachtkamer)
 • Huisartsenpraktijk, Gerbrand Bakkerstraat 125 (wachtkamer)
 • Gezondheidscentrum Oosterpark, Gorechtkade 2, ingang Apotheek (trapopgang eerste etage)
 • Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau, Zaagmuldersweg 3
 • WIJ OOSTERPARK, Gorechtkade 8 (huiskamer)

Poes

Wil je nog meer wandelen in en om de Oosterparkwijk kijk dan hier voor het Hofjespad uit  de  gids “Wandelen buiten de binnenstad van Groningen” van Marycke Naber en Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. jan schreef:

  Bij de foto van het brug wachter huisje staat het volgende:

  Via de Oliemulderstraat kwamen we op de Oosterhamrikkade,
  waar we bij de Oliemuldersbrug nog een brugwachtershuisje van Siebe jan Bouma zagen.
  Je vindt deze huisjes van dit ontwerp op diverse plekken in de stad.

  Dit is niet de oliemulderstraat maar de oliemulders weg volgens mij.
  De oliemulderstraat ligt tussen de oosterweg en meeuwerderweg.

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jan, bedankt voor je kritische blik. Ik heb het even nagekeken en je hebt gelijk. Ik heb het in mijn blog aangepast. Groet en fijne dag Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s