Waddenwandelen op Texel bij De Muy en De Slufter

Startpunt/eindpunt: De Koog, aantal kilometers: 16, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in De Koog.

Tijdens een weekendje weg op Texel wandel ik de “Trage Tocht Texel De Slufter”. Het is een rondwandeling, die de adembenemende landschappen van het Waddeneiland Texel aandoet. Zo wandel ik door het kwelderlandschap van de Muy en het vogelrijke natuurgebied van De Slufter.

De Dennen

Ik neem de bus vanaf Den Burg, waar ik het weekend overnacht. Binnen een kwartier kom ik in het dorp De Koog aan. De Koog lijkt in winterslaap. De cafés en de restaurants, die in de zomer zo druk zijn, lijken nu verlaten. Mijn wandeling gaat door de dorpsstraat met souvenirwinkels en horeca. Al snel loop ik het dorp uit en wandel ik door een dennenbos. De bewoners van Texel noemen dit bos de Dennen. Ooit was het bos aangeplant voor productie. Nu is het een recreatiegebied.

Het is echt winter. Het is koud en ik doe mijn muts op. Mijn handen steek ik in mijn jaszakken. Ik snuif de dennengeur op en mijn voeten zakken weg in de ondergrond van dennennaalden.

Bertusnol

Ik kom uit bij duinen en ik neem een graspad, dat kronkelt door het landschap. Over pad rent een fazantenpaar. Het kleurrijke mannetje wordt gevolgd door een kleurloos vrouwtje.

Ik ga door een hek en kom in het graasgebied van de Galloway runderen. Deze kleine zwarte runderen zonder horens kun je vooral vinden in het kwelderlandschap van De Muy. Ik merk hun aanwezigheid alleen door hun grote bruine vlaaien.

De Muy

Ik volg nog steeds het graspad en kom langs het uitzichtpunt Bertusnol, vernoemd naar de eerste vogelwachter van Staatsbosbeheer. Ik betreed de pittige trap naar boven en vanaf daar heb ik een fraai uitzicht op de kwelders van De Muy en De Slufter. Ik verlaat het graasgebied en wandel even langs kleine slootjes. Ik passeer een typische Texelse schapenboet. Met stapstenen kom ik over één van de ondiepe sloten en volg vanaf daar weer een graspad.

De Slufter

Ik verlaat het waterrijke landschap van De Muy en kom bij het uitgestrekte natuurgebied De Slufter. Ik neem het pad dat midden door het landschap met een krekelstelsel gaat. Ik wandel langs een afgezet gebied, dat vogelbroed- en rustgebied is. In de verte zie ik kleine strandlopers en zelfs een wulp.

Strand en zee

Ik kom bij het strand, waar het opvallend rustig is. Voor me loopt een mevrouw met een hond. Het is fris op het strand en ik trek mijn muts wat verder over mijn oren.

Ik loop naar de kustlijn om het mulle zand te vermijden. Boven me cirkelen meeuwen. Ik luister naar het geluid van de golven en onder mijn voeten knisperen schelpen. In het zand zie ik een oester.

Bij de kustlijn staat een groepje kleine strandlopers, die een rijtje staan. Ze wisselen steeds om niet pal in de wind te staan. Ik zie de witte schuimkoppen op de golven. Een tijd lang wandel ik over het strand en neem vlak voor De Koog een opgang naar de duinen en kom weer in het dennenbos. Doordat ik tijden lang met mijn gezicht in de wind heb gelopen ruik ik de naaldengeur nog sterker. Ik keer weer terug naar de Koog, waar ik mijn wandeling eindig.

Wandelroute

Wil je ook van de fraaie Texelse landschappen van De Muy en De Slufter genieten? Kijk hieronder voor de wandelroute.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s