Capelle aan den IJssel, wandelen langs de Hollandse IJssel, door het Hitland en het Schollebos

Startpunt/eindpunt: Metrostation De Terp Capelle aan den IJssel, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: De Roode Leeuw, Brasserie L’Oeuf en Restaurant de Beren Capelle – Zandrak

Onder de rook van Rotterdam en aan de rivier de Hollandse IJssel ligt Capelle aan den IJssel. Ooit was het een klein dorp dat na de jaren vijftig uitgroeide tot een plaats met bijna 70.000 inwoners. De gemeente verdeeld in een aantal wijken kent opvallend veel groen. Met een afwisselende wandeling uit de wandelgids “Wandelen in Schieland en de Krimpenerwaard” van Cock Hazeu en Peter Kuiper geniet ik van de fraaie omgeving, die Capelle te bieden heeft.

Chinese muur

Op een niet te warme zomerse dag start ik de wandeling bij Metrostation De Terp en wandel ik een woonwijk in met opvallend veel galerijflats. In de volksmond wordt de wand aan flats de “Chinese muur” genoemd. Ondanks de betonnen gebouwenmassa is het buitengewoon groen in de wijk. Ik loop over een slingerend pad langs de flatgebouwen.

Ik verlaat de dichte bebouwing en kom bij de Ringvaart met huizen aan het water. Een prachtige plek om te wonen. Ik neem het graspad langs het water van de Prins-Alexanderpolder. Mijn schoenen zakken weg in het vochtige gras. Het is moeilijk voor te stellen dat ik minuten geleden nog in het dichtbevolkte gebied liep. Al snel wandel ik het Schollebos in.

Schollebos

Het Schollebos is een relatief jong bos dat in 1980 is aangelegd als park voor de wijk Schollevaar. Het is vernoemd naar aalscholvers, die vroeger Schollevaars werden genoemd.

Ik kom bijzonder veel wandelaars met golftassen tegen, die een balletje gaan slaan op de Golfclub Capelle. Ik loop door de lage bebossing en grote rietkragen. Door de droogte lijkt het met de goudgele bladeren op de paden al herfst in het bos. Ik neem het ruiterpad dat ik volg tot aan het water.

Het lijkt al haast herfst in het Schollebos

Ik volg de geel rode stickers van het Groene Hartpad en loop een tijdje langs het water. Al snel wandel ik het Schollebos uit en kom uit bij het restaurant de Roode Leeuw. Bovenaan het restaurant prijkt een rode leeuw. Na de brand in 2001 is dit het enige dat is overgebleven van de eeuwenoude herberg.

Park het Hitland

Ik loop even langs een verkeersweg en al snel wandel ik het Park Hitland in. Het Hitland bestrijkt zowel een deel van Nieuwerkerk aan den IJssel als Capelle aan den IJssel. Ik struin door het zuidelijk deel van het park, dat tot Capelle behoort. Ondanks het mooie weer is het vrij rustig met auto’s als ik de parkeerplaats van het Hitland oversteek. Ik loop onder een rij hoge populieren. Voor mij loopt een mevrouw met drie honden.

Ik loop kriskras door het waterrijke gebied. Ik hoor het gekwaak van kikkers en het keffende geluid van meerkoetjes. Al snel kom ik in het Vogelrustgebied, waar de verharde paden worden ingeruild voor houtsnipper en vlonderpaden. Langs het pad groeit veel Koninginnekruid. Voor vlinders en bijen is dit een ideale plant. Het kruid doet het overigens ook goed aan oevers.

Koninginnekruid doet het goed aan oevers van het Hitland

Over het pad schieten waterhoentjes over. Het is wonderschoon om hier te wandelen. Je hebt het idee dat je ver weg bent van de grote stad. Het vlonderpad gaat langs het water en ik bereik weer de verharde paden.

Ik passeer een prachtige moestuincomplex “Ontmoetingstuin Hitland” dat in 2017 voor en door de buurt is opgezet. Even struin ik tussen de percelen met groente, fruit, planten en bloemen. Op één van de rustplekken tussen de Zonnebloemen pauzeer ik even op één van de vele bankjes, die de tuin rijk is.

Hollandse IJssel

Ik wandel het Hitland uit en loop even onderaan de IJsseldijk. Ik beklim de trap en heb een fenomenaal gezicht over de Hollandse IJssel. Een groot containerschip vaart voorbij. Even wandel ik op deze dijk en arriveer ik bij Restaurant de Beren. Met het rivierzicht is dit een perfecte plek om even een koffiestop te doen. Ik bestel een chai latte. Je kunt hier heerlijk turen naar de bootjes, die voorbij varen.

Ideaal een chai latte met rivierzicht!

Na de lunchstop vervolg mijn route langs de IJssel. Even wijkt de route van de IJssel af door een rondje rond de jachthaven. Daarna loop ik weer een lange tijd langs het water.

Ik passeer bij de Groenedijk een monument, een herdenkingsdukdalf. Het herinnert aan het Leidens Ontzet van 3 oktober 1574. Voorafgaand aan 3 oktober liet Willem van Oranje de dijken doorsteken waaronder bij Capelle aan den IJssel.

Bij fraaie dijkhuizen verlaat de dijk en wandel ik weer terug richting onze startplaats Metrostation De Terp.

Wandelroute

Wil je deze afwisselende route door groen en langs water ook eens lopen? Kijk hieronder voor de wandelroute en voor de wandelgids “Wandelen in Schieland en de Krimpenerwaard”.

Wandelen in Schieland en de Krimpenerwaard

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. KnutzEls schreef:

  Hitland en Schollebos ken ik, de omgeving ook, vlakbij waar ik woon. Maar de route is te lang voor mij. Ik ga kijken of er inkortmogelijkheden zijn.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Prachtige groene omgeving om te wonen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s