Gezicht van Nijmegen

Het dorp Lent ken ik vooral van de Nijmeegse Vierdaagse. Tijdens de eerste wandeldag kwam ik er samen met tienduizend wandelaars doorheen. Zo druk het tijdens de Vierdaagse kan zijn zo rustig en idyllisch is het op andere dagen. Niet helemaal, want één plek in Lent is een ware magneet voor toeristen.

Andreas Hetfeld

Op het eiland Veur-Lent aan de noordoever van de Waal vlakbij het voormalige Ford Knotsenburg vind je een gigantisch Romeins masker. Het 6,5 meter hoge en 2 meter brede kunstwerk staat symbool voor de oudheid van de stad Nijmegen. De kunstenaar Andreas Hetfeld maakte het “Gezicht van Nijmegen”. Hij won in 2017 de ideeënwedstrijd “Nijmegen langs de Waal”.

Noviomagnus

Volgens de kunstenaar is het een belevingskunstwerk. Met een trap kun je erin klimmen en door de enorme ogen van het masker richting Nijmegen, Noviomagnus, kijken.  

Het masker is een uitvergroting van het gezichtshelm uit de vaste collectie van het museum Het Valkhof in Nijmegen. Het oorspronkelijke makers stamt uit de tweede helft van de eerste eeuw na Christus. De Romeinse geschiedenis van Nijmegen krijgt door het masker letterlijk en figuurlijk een gezicht.  

Permanente plek

Het Waaleiland is de niet de permanente plek van het reusachtige ruitermasker. Over een paar jaar wordt de enorme creatie van Hetfeld verplaatst naar de uiteindelijke plaats vlakbij de Waalhaven aan de kant van Nijmegen.

Tijdens een wandeling “De Waalsprong” uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen” kwamen we langs het enorme masker. Ik beklom de trap om door de ooggaten van de gezichtshelm te kijken. Ik was onder de indruk van het fraaie kunstwerk en voelde me een klein duimpje naast het “Gezicht van Nijmegen”.   

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s