Lekkerbekroute Hofjes en Herenhuizen Den Haag

on

Met de ANWB-wandelroute “Lekkerbekroute Hofjes en Herenhuizen” maak ik een acht kilometer lange wandeling door de Archipelbuurt, Scheveningen en Benoordenhout. Ik wandel over prachtige pleinen, omringd door fraaie herenhuizen en door verscholen hofjes. Onderweg kom ik door straten met restaurants, cafeetjes en delicattesenzaken. Er zit genoeg horeca op de route. Het heet niet voor niets de Lekkerbekroute.

Javalaantje en Bosje van Repelaer

Vanaf station Den Haag Centraal heb ik een aanlooproute. Ik loop langs het Malieveld met het beroemde Paviljoen Malieveld. Op het veld zijn mannen en vrouwen bezig met een bootcamp. Bij de Javastraat start ik mijn route. Daar begin ik meteen met mijn eerste kijkpunt: het Hofje het Javalaantje.

Het werd rond 1870 gebouwd, waarschijnlijk voor het burgerpersoneel van de Frederikskazerne. Ruim een eeuw lag het verscholen achter de Frederikskazerne aan de Frederikstraat. Helaas kan ik het hofje niet bezichtigen, omdat het privéterrein is. Als ik in het Bos van Repelaer loop, vang ik een blik op van de witte huizen van het hofje, die verscholen zitten achter prachtige paarse rhododendrons. Achter het hofje wandel ik even door het Bosje van Repelaer, een restant van het zeventiende-eeuwse Landgoed Rosendoorn.

Mallemolen, Couperus en ArchipelpoëZie

Ik verlaat het hofje en kom door de Mallemolen met restaurants. Ik passeer Café de Kleine Witte, één van de oudste cafés van Den Haag, dat in 1883 als proeflokaal met slijterij opende en snel populair werd onder de soldaten van de Frederikskazerne.

Vervolgens kom ik bij de Surinamestraat. In het midden vind ik een groenstrook met het borstbeeld van de beroemde schrijver Louis Couperus, bekend van het boek “Eline Vere”. Het beeld staat hier omdat op nummer 20 het huis van de vader van Couperus staat. Het groen is omringd door hoge herenhuizen. Het is een oase van rust in de drukke stad.

Tijdens mijn wandeling kom ik op verschillende plekken muurgedichten tegen. In de Surinamestraat vind ik een gedicht van Rutger Kopland. Het maakt onderdeel uit van het project “ArchipelpoëZie“, dat Den Haag wil verfraaien met poëzie in de openbare ruimte. De gedichten bieden momenten van rust en reflectie en versterken de band tussen buurtgenoten.

Bankastraat en Monchyplein

Mijn wandelroute gaat verder door de Bankastraat, een straat met winkels en restaurants. Bij Slagerij Matla bestel ik bij de broodjescorner een heerlijk broodje Indische balletjes, hoe toepasselijk in de Archipelbuurt, ook wel de Indische buurt genoemd.

Ik wandel verder door de statige straten en neem een kijkje bij het Monchyplein, genoemd naar de voormalige burgemeester van Den Haag, Monchy. Er heerst een serene rust op het plein, bestaande uit woningen van de Spaanse architect Ricardo Bofill. De appartementen in eclectische stijl vormen een fraai geheel met het park en de vijver. Op dit rustige plein stond vroeger het oefenterrein van de Alexanderkazerne.

Scheveningse Bosjes en Begraafplaats Sint Petrus Banden

Ik loop verder door de Malakkastraat, waar ik de Vredeskapel en het Malakkahofje vind. De Vredeskapel, tot 1957 Malakkakapel genoemd, was voor de militairen uit de kazernes in de buurt. Van de chique villa’s kom ik in het groen van de Scheveningse Bosjes. Aan de rand van de Scheveningse Bosjes passeer ik de goed bezochte koffietent John & June’s.

Ik wandel de bosjes uit en kom op een lange laan met hoge bomen die uitkomt bij de Begraafplaats Sint Petrus Banden, lange tijd de belangrijkste katholieke begraafplaats van de Hofstad. Het heeft een fraaie neoclassicistische kapel en een arcade, waar diverse prominenten liggen begraven. De laatste rustplaats was ook het decor voor films en televisieseries.

Landgoed Oostduin Arendsdorp

Via het smalle Couperuslaantje, dat achter de begraafplaats loopt, kom ik weer bij de statige straten van de Archipelbuurt. Ik steek het Bankaplein met markante fontein over. Ik passeer het Delihofje, dat goed verscholen zit.

Ik verlaat de Archipelbuurt en steek bij de stoplichten de drukke Koninginnegracht over. Ik kom langs het voormalige kantoorgebouw van de oliemaatschappij Shell en wandel bij Landgoed Oostduin Arendsdorp weer het groen in. Het park is goed bezocht. Op een eilandje spelen kinderen en op het gras sjouwt een moeder met zandzakken voor haar dagelijkse fitnessoefeningen.

Ik neem plaats op één van de witte bankjes en heb een fraai uitzicht op de koepel. Het optrekje is rond 1611 gebouwd door jonkheer Arend van Dorp en was bedoeld als speelhuis. De koepel is omringd door prachtig bloeiende paarse rhododendrons. Ik wandel nog een tijdje over het landgoed met schilderachtige doorkijkjes.

Van Hoytemastraat en Maison Kelder

Ik verlaat het landgoed en kom bij de altijd gezellige Van Hoytemastraat en Van Hoytemaplein. Ik hou van het dorpse karakter. De straat en het plein zijn vernoemd naar de kunstenaar Theodorus van Hoytema, bekend om zijn vogelplaatjesboeken. Ik slenter langs de woon- en delicatessenwinkels. Leuke tentjes hier zijn Donato Delicatessen en Le Petit Quartier. Mijn wandeling zit er al bijna op en op de terugweg kom ik bij de Weissenbruchstraat nog langs banketbakkerij Maison Kelder, bekend van de beroemde hazelnootschuimtaart.

Wil je ook een fraaie wandeling door Den Haag combineren met een hapje en een drankje? Kijk hieronder voor de Lekkerbekroute.

Volg me ook via