Genieten in historisch Amersfoort

Wist je dat Amersfoort één van de best bewaarde binnensteden is van Nederland met fraaie monumenten en sfeervolle straatjes en grachten? Op uitnodiging van Visit Utrecht Region breng ik een bezoek aan deze historische stad. Ik logeer in cultureel erfgoed bij De Katoendrukkerij in de Volmolen, ik ga terug in de geschiedenis bij Museum Flehite, laat me verrassen door de prachtige historische plekken, die stad te bieden heeft en geniet van de gastronomie van Amersfoort bij Het Lokaal, Grandcafé Hemels en Restaurant HOOG VUUR.

Logeren in cultureel erfgoed bij De Katoendrukkerij in de Volmolen

Ooit vestigde zich de eerste katoendrukkerij in Amersfoort. De textielnijverheid is weer terug in de historisch stad en kun je sinds oktober 2020 in De Katoendrukkerij de eeuwenoude druktechniek, ook wel blockprinting genoemd, leren.

“De Katoendrukkerij is gevestigd in de Volmolen naast één van de bekendste gebouwen van Amersfoort, de Koppelpoort. De Volmolen, een watermolen, werd in 1645 gebouwd. De watermolen werd gebruikt voor het kneden van de geweven wol tot textiel. De textielnijverheid was naast bier en tabak van groot belang voor de economie van Amersfoort.”

Ik krijg een warm onthaal door Nathalie Cassée, de initiatiefneemster tot De Katoendrukkerij en het katoendrukken in Nederland.

Voordat ik neerstrijk in mijn kamer, neemt ze me mee in de wereld van het katoendrukken. Ze geeft een rondleiding door het oude pand, laat ze me voorbeelden van de oude druktechniek zien en geeft ze me een inkijkje in de collectie van meer dan 800 houten drukblokken van klassieke en eigentijdse motieven. Ik vind zelf de patronen van bladeren erg mooi.

“Bij De Katoendrukkerij kun je verschillende workshops en masterclasses volgen waar je leert afdrukken met houten handgemaakte drukblokken op papier of textiel.”

Naast de werkplaats heeft De Katoendrukkerij twee fraaie 2-persoons gastenkamers met een fantastisch uitzicht op de historische Koppelpoort en de Eem. Ik kies de kamer naast de Stoney-stuw. Niet iedereen kan tegen het kletterende water van de stuw uit 1910, maar ik vind het heerlijk rustgevend.

Wil je ook bijzonder overnachten in een rijksmonument en/of meer weten over katoendrukken? Kijk hier voor meer informatie.

Bekoorlijk ontbijten bij Het Lokaal

Even buiten het centrum van Amersfoort ligt de oude Prodentfabriek. De tandpastafabriek werd geopend in 1937. In eerdere jaren werd er naast tandpasta ook schoensmeer, deodorant en shampoo gefabriceerd in de laatste jaren alleen maar tandpasta. Na de overname van de productie door Unilever werd het in 2011 overgeplaatst naar Frankrijk. Vanaf 2013 is de oude Prodentfabriek een ontwikkelingsproject de Nieuwe Stad dat plaats biedt voor allerlei innovatieve ideeën en bedrijven.

Op het voormalige terrein van de Prodentfabriek vind je winkel en restaurant Het Lokaal, waar streekproducten centraal staan. Ze hebben hun eigen koffie. De koffie van Boot branden ze ter plekke. Ook kun je genieten van het brood van Sebastiani en Elsenburg.

Ik voel me echt welkom als ik ga zitten bij een tafeltje met “Welkom Vera”. Het is nog vroeg en de eerste gasten halen wat lokale producten bij de winkel of nippen aan een vers gebrande koffie.

De vriendelijke gastheer Lukas vertelt me alles over Het Lokaal en binnen een mum van tijd staat een heerlijke ontbijtplank Lokaal voor mijn neus. Het is echt smullen geblazen en het ontbijt bestaande uit verse granola, een gebakken eitje met kaas en een croissantje met jam biedt een goede bodem voor een geslaagd dagje Amersfoort.

Wil je genieten van de streekproducten van Het Lokaal? Kijk hier voor meer informatie.

Museum Flehite

Met een goed gevulde maag start ik mijn dag in het historische Amersfoort. In de morgen staat het Museum Flehite op het programma.

“Amersfoort staat ook bekend om zijn muurhuizen. Als je door deze straatjes loopt dan ga je echt terug in de tijd. De muurhuizen zijn gebouwd in 1500 van het materiaal van de oude muur langs de lijn waar de oude stadsmuur heeft gestaan. Je hebt er ook een aantal bekende muurhuizen zoals De Bollenburgh, het huis waar de raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt zijn jeugd doorbracht.
Als je onder de Koppelpoort doorloopt dan zie je een laat-middeleeuws muurhuis met een trapgevel en rood-witte luiken. In dit huis is nu het kunsthistorisch museum Museum Flehite gevestigd. Het museum heeft een groot aantal schilderijen, tekeningen en printen in bezit.”

Bij de balie laat ik mijn Museumkaart scannen en maak een rondgang door het museum. Naast de vaste tentoonstelling over de geschiedenis van Amersfoort is er in het kader van het landelijk themajaar “Ode aan het landschap” een tijdelijke tentoonstelling “Over velden en wegen” met een verscheidenheid aan kleurrijke Nederlandse landschappen. Er hangen schilderijen van Armando tot Mondriaan. Zelf vind ik het simplistische fotokunstwerk “Het landschap in ruste wachtend op de komende lente” van de kunstenaar Frans Kanters erg mooi. Het is een wit schilderij met vier kale bomen op een rij.

Op de bovenverdieping van het museum kom je alles te weten over de industriële geschiedenis van Amersfoort. Zo staan er motoren van de Amersfoortse firma Eysink opgesteld en is er een ruimte over de zwarte bladzijde in de geschiedenis van de stad. In de tentoonstelling “Ooggetuigen van de oorlog” kun je op basis van foto’s en verhalen een beeld krijgen van Amersfoort tijdens de Tweede Wereldoorlog.  

Wil je meer weten over de geschiedenis van Amersfoort? Kijk hier voor meer informatie over Museum Flehite.

Sfeervol lunchen bij Grandcafé Hemels

Na een lesje geschiedenis Amersfoort ga ik lunchen bij Grandcafé Hemels aan de Langestraat.

“Hemels is gevestigd in een historisch pand uit 1894. Het gebouw in eclectische bouwstijl met neorenaissance elementen, dat oorspronkelijk een winkelpand was, is ontworpen door de architect Kroes. Het heeft een groot rond raam. Achterin het gebouw vind je nog een kleurrijk glas-in-loodraam.”

Vriendelijk word ik ontvangen door de gastvrouw bij binnenkomst en ik kies het tafeltje bij het raam. Het café ademt sfeer uit met het fraaie plafond met de kroonluchters. Omdat ik uitgebreid heb ontbeten kies ik een Pomodori soep van de kaart en deze staat in een korte tijd op tafel. Bij vertrek krijg ik nog een leuk boekje mee met recepten en over de historie van het pand.

“Bij Hemels kun je terecht voor de brunch, lunch en de borrel. Het sfeervolle grandcafé heeft een uitgebreide kaart met warme, koude gerechten en borrelhapjes. Grote eters kunnen kiezen voor een hamburger, maar het menu biedt ook voldoende mogelijkheden voor een soep voor tussendoor.”

Wil je ook lunchen bij het sfeervolle Hemels? Kijk hier voor meer informatie.

Historisch struinen door Amersfoort

Na de lunch haal ik de “Stadswandeling Amersfoort” bij de VVV aan het Lieve Vrouwe Kerkhof. Een aantal keer ben ik in Amersfoort geweest en had ik fragmenten van de stad gezien. Echter biedt de 4,5 kilometer lange wandeling een uitgelezen kans om de historische stad echt eens goed te verkennen.

De wandeling begint bij de VVV en maakt een rondgang door de stad. Je wandelt langs de best bewaarde plekken, die Amersfoort te bieden heeft. Zo kom ik langs de Amersfoortse Kei, de Dieventoren dat tot eind 19e eeuw werd gebruikt als stadsgevangenis. Ik wandel langs de Kamperbinnenpoort, de enige poort die bewaard is gebleven uit de eerste stadsmuur.

Naast oude historie komt de route ook langs nieuwe bezienswaardigheden zoals De Stier van kunstenaar Thijs Trompert. Het oorspronkelijke kunstwerk uit 2007 van hout was na twee jaar al vernield en maakte plaats voor een onverwoestbare stalen variant.

Ik wandel langs de Tweede stadsmuur van Amersfoort en door het fraaie Plantsoen Noord, dat is ontworpen door Jan David Zocher jr. Vlakbij theater Flint kom ik bij een Joods begraafplaatsje, waar Sefardische Joden liggen.

Ook komt de wandeling langs mijn logeeradres De Katoendrukkerij in de Volmolen en de iconische Koppelpoort.

Eén van de ontdekkingen tijdens deze wandeling is mijn bezoek aan de Mannenzaal aan de Westersingel 47, waar het St. Pieters en Bloklands Gasthuis kost en inwoning bood aan zieken en armen. De mannenzaal is uniek in Europa en nog in originele staat. Als je de zaal binnenkomt dan zie je 22 bedstedes. De mannen hadden weinig privacy en hadden een pispot, een houten kist voor hun kleding, een tafel en een stoel en een waskom. In juli en augustus is de mannenzaal op zondagen gratis opgesteld voor publiek. Daarnaast vindt er een rollenspel plaats door Stichting Levende Historie waar de verhalen van de gastelingen wordt verteld.   

Wil je ook wandelen door de historische binnenstad van Amersfoort? Kijk hier voor meer informatie.

Gastronomisch genieten bij HOOG VUUR

Mijn dag Amersfoort sluit ik culinair af bij restaurant HOOG VUUR op het voormalig terrein van de Prodentfabriek aan de Oude Fabriekstraat 26.

Het restaurant in het vroegere ketelhuis van de Prodentfabriek heeft een industriële sfeer. De chefs bespreken het menu voor in de open keuken.

Ik ga zitten aan het tafel vlakbij drie grote zwarte houtgestookte ovens. HOOG VUUR bereidt alle gerechten op ambachtelijke wijze in deze ovens. Deze zijn aangesloten op de oorspronkelijke fabrieksschoorsteen.

De gastvrouw reikt me de kaart aan en ik kan kiezen uit een voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Gezien ik al een hele culinaire reis achter de rug heb, laat ik het tussengerecht aan me voorbij gaan. Bij het diner kies ik voor een huisgemaakte frisdrank van gember.

Het menu van HOOG VUUR is seizoensgebonden en wisselt regelmatig. Naast het diner van eerlijke producten, kun je hier ook lunchen waarbij je kiezen uit verscheidene broodjes en salades.”

Mijn gastronomische avond vang ik aan met een amuse en brood met olie en er volgen nog een voorgerecht van coquilles, een hoofdgerecht van heekfilet en een panna cotta als toetje. De borden zijn prachtig opgemaakt en het de filet wordt geserveerd met heerlijke seizoensgroenten.

Al met al was het een fantastische afsluiting van mijn bezoek aan Amersfoort!

Wil je ook een gastronomische reis maken bij HOOG VUUR? Kijk hier voor meer informatie.

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Visit Utrecht Region

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s