Rotterdam, flaneren en varen rond de Kop van Zuid

Eén van mijn favoriete steden is wel Rotterdam. Ik hou van de fraaie architectuur en ik geniet als langs de Maas wandel. Waar je me altijd blij mee kunt maken is een boottocht. Op een vrijdagmiddag vertrokken we voor een dagje Rotterdam waar we een vaart met de Spido maakten en we flaneerden over de Kop van Zuid met een wandeling langs de oude opslagloodsen van de Holland Amerika Lijn. Uiteraard besteedden we aandacht aan de inwendige mens en lunchten we bij Loetje aan de Kop van Zuid.  

Wandelen langs Port Pavilion

We gingen met de metro naar de opstapplaats van de Spido. Voordat we met onze boottocht startten, hadden we nog wat tijd over en gingen we het spiksplinternieuwe Leuvepaviljoen van dichterbij bekijken. We liepen langs het nieuwe gebouw dat tussen de Leuvehaven en de Schiedamsedijk ligt. Het ontwerp van Port Pavilion, zoals het multifunctionele gebouw ook wordt genoemd, is van de hand van MoederscheimMoonen Architects, ook wel bekend van het creatie van bollendak bij Utrecht Centraal. In het gebouw zitten het informatiepunt van het Havenbedrijf, het Martitiem Museum en twee horecagelegenheden gevestigd.

Varen door de havens van Rotterdam  

Alhoewel ik al vaker een rondvaart had gemaakt met de Spido, kan ik nooit genoeg krijgen van een boottocht door één van de grootste zeehavens ter wereld. We hadden tickets voor het buitendek gereserveerd. Boven op het dek waren we omringd door scholieren van het Scheepvaart en Transport college, die met hun introductieweek waren gestart. Omdat de scholieren elkaar net hadden leren kennen, waren ze nog behoorlijk rustig voor een groep jongeren.

Het was een tour van 75 minuten waar we langs de architectonische hoogtepunten van Rotterdam voeren met imposante gebouwen als het ventilatiegebouw van de Maastunnel, de Euromast en de nieuwe architectuur van het Lloydkwartier. We zaten op een steenworpafstand van Schiedam en zagen de molens, die gemout graan maalden  voor de branders, die moutwijn stookten voor de jeneverindustrie.

We voeren de Rotterdamse zeehaven in waar we uitzicht hadden op de overslag van duizend zeecontainers.

Op de terugweg gingen we langs de Kop van Zuid met Hotel New York, het voormalige hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn en het nu hippe Katendrecht, dat vroeger de rossebuurt van Rotterdam was. Voor de Tweede Wereldoorlog had dit gebied ook de grootste Chinese gemeenschap van Europa. Tegenwoordig is de huidige Chinese buurt verhuisd naar de binnenstad van de Maasstad. Het laatste deel van de tocht ging langs de SS Rotterdam, het voormalig vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn.

Wil je ook eens een rondvaart maken met de Spido? Kijk hier voor meer informatie.

Kostelijk eten bij Loetje Kop van Zuid

Na een meer dan een uur te hebben gevaren, waren we wel toe aan een lunch. We streken neer bij Loetje Kop van Zuid. Loetje, bekend van de ossenhaasbiefstuk, vond je vroeger alleen in Amsterdam. Na veertig jaar Loetje, dat begon als een biljartcafé in Amsterdam, is in Arnhem alweer het 25ste restaurant geopend. Uiteraard gingen we ook voor de beroemde biefstuk van de kaart.

Wil je de fameuze biefstuk ook eens proeven op de Kop van Zuid? Kijk hier voor meer informatie.

Flaneren over Katendrecht

Na een vorstelijke lunch bij Loetje gingen we over de Rijnhavenbrug. Deze voetgangers- en fietsersbrug ook wel bekend als de Hoerenloper, omdat Katendrecht de vroegere rossebuurt was ,verbindt de Wilhelminapier en Katendrecht.

Ooit lagen op Katendrecht de grootste loodsen ter wereld. De loodsen werden gebouwd in 1922-23 voor de opslag van Holland-Amerika Lijn.

De oude opslagloods Fenix I is geheeld verbouwd en getransformeerd tot de Fenix Food Factory en een heus woongebouw met loftappartementen, dat in 2020 werd bekroond door Architectenweg Awards met het Woongebouw van het jaar. Ondanks dat het gebied is verhipt, ademt het nog steeds de sfeer van weleer uit. Zo wandelden we over de oude treinrails bij de voormalige laad- en loskade.

 Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s