Post Utrecht, van postkantoor tot bibliotheek

De afgelopen weken zag ik veel foto’s langskomen van de het net gerenoveerde voormalig postkantoor aan de Neude in Utrecht. Waar je ooit je postpakketten bracht of je acceptgiro inwisselde kun je nu boeken lenen, studeren of gewoon genieten van de fraaie architectuur van Amsterdamse School. In 2011 sloot het oude postkantoor waarna het is getransformeerd tot de nieuwe centrale bibliotheek gecombineerd met horeca en winkels.

Postbus

Architectonisch hoogstandje

Post Utrecht maakte onderdeel uit van de wandeling “Architectonische hoogstandjes” uit de gids “Utrecht acht keer anders” van routemaker Gerard Goudriaan. We startten de route bij de Botanische tuin Utrecht op het universiteitsterrein de Uithof en wandelden vanaf daar naar de binnenstad.

Botanische tuin Utrecht

Onderweg kwamen we langs mooie staaltjes nieuwe architectuur op het Uithofterrein, passeerden we het Rietveld Schröderhuis en struinden we door gezellige buurten zoals het Maliekwartier.

“De Burgemeester Reigerstraat en de Nachtegaalstraat met de Maliebaan in het midden vormen samen het gezellige horeca en winkelgebied het Maliekwartier. Je vindt er diverse horecagelegenheden en unieke winkeltjes. Vlakbij het spoor, in het voormalig brandhuisje kun je heerlijk lunchen bij de Zweedse lunchroom en espressobar Broodnodig Over ’t Spoor van de Zweed Ingemar Visch Karlsson. Lees hier meer over in mijn blog “Wandelen rond de Maliebaan Utrecht

Broodnodig

Post Utrecht

We gingen Post Utrecht bij de hoofdingang aan de Neude naar binnen. Ik keek naar de sierlijke letters Telegrafie, die boven de deur hingen.  We betraden de statige trappen en kwamen in de immense hal. Een jonge dame stond bij een tafel met muntjes en vroeg ons of we voor de bibliotheek kwamen of we alleen het pand kwamen bezichtigen.

Telegrafie

We kwamen voor het laatste en kregen een oranje muntje in ons hand gedrukt. Ik voelde me klein in deze onmetelijke hal. Ik had het idee dat maar weinig bezoekers kwamen voor de bibliotheek. Een groot aantal liep met een stijve nek door het aanschouwen van de pracht en praal, die het oude postkantoor te bieden heeft.

Joop Crouwel en Hendrik van den Eijnde

Boven ons hingen enorme ronde lampen en aan de wanden zagen we beeldhouwwerken van blauw hardsteen. De donkere mensfiguren stelden de verschillende werelddelen voor. De beelden waren van de beeldhouwer Hendrik van den Eijnde, die ook de beeldhouwwerken maakte voor het Scheepvaarthuis in Amsterdam en voor de entree van het imposante gebouw van Radio Kootwijk.

Beelden van Hendrik van den Eijnde

Het ontwerp van het voormalig hoofdpostkantoor is van de architect Joop Crouwel. Wij hadden tijdens onze wandeling over het oude terrein van de Rijks Veeartsenijschool al  creaties van zijn hand gezien. Zo zagen we daar het indrukwekkende gebouw van het Anatomisch Instituut.

Paardenkoppen Anatomiegebouw

We namen de roltrap naar de eerste verdieping, waar we door de galerijen van het gebouw liepen, waar langs de wand boeken stonden opgesteld. Op enkele plekken kon je naar de reusachtige hal kijken en zo fantastische foto´s maken. Ook hadden we vanaf daar een geschikt uitzicht op de grote klok gemaakt door De Porceleyne Fles uit Delft.

Klok van Porceleyne Fles

We namen nog twee roltrappen en kwamen in de nok van het gebouw waar de studieruimtes waren. Er was een serene stilte en mijn sportschoenen piepten door de vloer. Ik probeerde voorzichtiger te lopen, zodat ik de studenten niet stoorde. Door de grote ramen scheen de zon en lichtte de ruimte met de houten balken op. Het was een feest om hier te kunnen studeren.

Studieruimtes

Ze hadden de geschiedenis van het postkantoor niet weggestopt. Tijdens onze rondgang door het oude gebouw kwamen we langs een rode postbus en een wand met oude telefoons.

Telefoons

Wandelroute

Wil je Post Utrecht eens met eigen ogen aanschouwen in combinatie met veel meer architectonische hoogstandjes? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids “Utrecht acht keer anders” voor veel meer fraaie routes door de binnenstad van Utrecht.

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Meino schreef:

  Leuk Vera!
  Binnenkort toch maar weer eens mijn eigen stad verkennen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je! Voor een local is dit zeker het bezoeken waard

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s