Park Allemansgeest Voorschoten, wandelen langs Jugendstil en Art Nouveau

Langs de Vliet op een voormalig kassengebied herrees in 2011 een nieuwe woonwijk met 660 woningen. Park Allemansgeest is een wijk met appartementen en woningen. Voor architectuurliefhebbers is het een verademing om door deze fraaie wijk te lopen. Zo maak ik er graag een wandeling doorheen. 

De Vliet

Park Allemansgeest is vernoemd naar de boerderij Allemansgeest die in het noorden van de wijk staat. Het wordt ook wel  Zuid-Hofland genoemd, vernoemd naar de Zuid-Hoflandse polder of Krimwijk II, de nieuwbouwwijk naast de Krimwijk, die in de jaren 50 is aangelegd.

Jachthaven

Jugendstil en Art Nouveau

Ondanks dat het een Vinex-wijk is, heeft het de allure van een chique wijk. De ontwikkelaars lieten zich inspireren door gebouwen uit de Witte Singel in Leiden en de Denneweg in Den Haag. Je wandelt langs zwierige huizen met verticale ramen en krullende hekwerken. Ook de bruggen en lantaarns zijn voorzien van de sierlijke details van de architectuurstijlen Jugendstil en Art Nouveau.

Bruggen en lantaarns

Aan het begin van het park staat een beeld van een sierlijk vrouwpersoon van de kunstenaar Guido Sprenkels. Hij heeft met de vormen van het beeld een link gelegd met de Jugendstil-periode.

Kunstwerk van Guido Spenkels

Thea Beckmanlaan en de Gerard Revesingel

Als je door de straten van Park Allemansgeest loopt dan waan je je in een bibliotheek of een boekwinkel. Voor deze wijk is gekozen voor de namen van schrijvers. De meeste schrijvers zoals Harry Mulisch en Thea Beckman zijn overleden, maar enkele schrijvers  zoals kinderboekenschrijfsters Carry Slee en Tonke Dragt niet.

Jugendstil en Art Nouveau

Oude Veenweg

Bij de start van de bouw werd een oude Veenweg uit de Bronstijd blootgelegd. Dwars door de wijk is het knuppelpad weer zichtbaar gemaakt. Midden in de wijk aan het water staat nu een beeldengroep “Rituele Depositie” van het kunstenaarsechtpaar Frans en Truus van der Veld uit Lisse. Deze beeldhouwers hebben ook gewerkt aan het Indisch Monument in Den Haag.

Rituele Depositie

Kippen en geiten aan de Krimkade 

Als je aan het begin van deze wijk aan de Krimkade staat, heb je niet het idee dat je in een Jugendstil Art Nouveau wijk bent. De statige boerderijwoningen en een weide met gezellig rondscharrelende kippen en geiten geven deze straat een dorpse sfeer.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s