Sluishuis, een icoon op Amsterdam IJburg

12 oktober 2022 vond de uitreiking van het Woongebouw van het Jaar 2022 plaats in Rotterdam. De prijs van Architectenweb ging naar het iconische gebouw het Sluishuis op Amsterdam IJburg.

Eind september breng ik tijdens een wandeling rond het IJ een bezoek aan het prestigieuze gebouw op IJburg. Vanaf Zeeburgereiland wandel ik over de Enneüs Heermabrug, die Zeeburgereiland met Steigereiland verbindt. Vanaf daar heb ik een majestueus uitzicht op het  fraaie staaltje architectuur. Het wordt ook wel de entree van Steigereiland genoemd.

Ik wandel langs de IJburglaan waar ik de trappen, die via de terrassen naar het dak van het gebouw leiden, goed kan zien. Ik kom bij een steile hoge trap. Twee bezoekers banen zich een weg naar boven. Ik twijfel even of ik ook de houten trap zal bestijgen. Ik besluit het niet te doen, omdat ik bang ben dat het met mijn hoogtevrees nog een hele toer zal worden om naar beneden te komen.

Ik moet helaas dan de grandioze uitzichten vanaf het dak op het IJ missen. Ik kom op binnenplein en ik kijk door de grote opening aan de voorkant, die mij een fabuleus uitzicht op de aanlegsteigers voor plezierboten geven. Op de achtergrond zie ik de masten van historische schepen.

“In 2016 werd begonnen aan de bouw van het Sluishuis en het werd geopend op 13 juli 2022. De icoon is ontworpen door de Deense architect Bjarke Ingels in samenwerking met de Rotterdamse Barcode Architects. Het Sluishuis is ontwikkeld door VORM en BESIX Real Estate Development.”

Ik maak een wandeling om het gebouw heen en loop over de aanlegsteigers. Op de steigers zijn diverse zitjes gemaakt, waar je in de zomer van de zonsondergang kunt genieten. Ik sta precies op het punt, dat ik een fenomenale foto kan maken van de nieuwe Amsterdamse landmark. Als ik de andere kant kijk zie ik de karakteristieke dijkwoningen van het pittoreske Durgerdam.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s