Wandelen langs de architectuur van de Amsterdamse School in de Pijp

Startpunt: Metrohalte de Pijp, aantal kilometers: 5, horeca onderweg: diverse mogelijkheden rond de Albert Cuypmarkt

Amsterdam for lawyers  

De Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig maakt fraaie wandelgidsen. Ik ben zelf erg fan van de “Wandelen buiten de binnenstad-gidsen”, waar je populaire steden zoals Amsterdam en Rotterdam buiten de gebaande paden betreedt.Amsterdam for lawyers

De gidsen zijn verkrijgbaar op hun website. Ook maken ze in opdracht gidsen. In opdracht van de Amsterdamse Orde van Advocaten maakten ze een gids van de geschiedenis van de rechtsgang in onze hoofdstad met een vijftal wandelingen vanaf de Noord/Zuidlijn stations. De gids is niet in de webshop te koop, maar ik had toch de eer om een wandeling uit deze uitgave te lopen. We liepen de wandeling door de Amsterdamse Pijp vanaf het Metrostation de Pijp, die midden in het gezellige hard van deze buurt ligt. De wandeling gaat door de levendige studenten en yuppenbuurt de Pijp met de prachtige gebouwen in Amsterdamse School stijl, de gezellige Albert Cuypmarkt en het fraaie Sarphatipark.

De Pijp

Albert Cuypmarkt

We startten de route bij de Albert Cuypmarkt. Het was niet zo druk in de tijden voor de coronacrisis, maar er waren vooral locals te vinden, die langs warenkramen slenterden. Midden tussen de kramen speelde een bandje en dat gaf een gezellige en ontspannen sfeer. In de zijstraten zaten jong en oud aan de terrasjes, wel op 1,5 meter natuurlijk. Ooit lag op de plek van de Albert Cuyp een houtindustrie met zaagmolens.

Albert Cuypmarkt

Sarphatipark

We wandelden de route andersom en kwamen allereerst bij het Sarphatipark, dat midden in de Pijp ligt. Vlakbij de ingang van het park kwamen we langs het vrijwilligersproject “Het Groene Gemaal”, waar het Wijkcentrum De Pijp in is gevestigd. Het hek van het oude gemaal, dat is weggestopt tussen bloemen en planten was gesloten. Het Groene Gemaal is normaal open van dinsdag tot en met vrijdag, maar vanwege de coronacrisis is er door het gebrek aan vrijwilligers het geopend van dinsdag tot en met donderdag. Ik keek door het hek en zag de zelfgecreëerde geveltuintjes en diverse stekjes en planten.

Groene Gemaal

We kwamen bij een groot grasveld waar prominent het borstbeeld van de joodse arts Samuel Sarphati op een kunstmatig heuveltje stond. Het monument uit 1886, ontworpen door beeldhouwer Jacobus Roeland de Kruijff. Sarphati, waar het park naar vernoemd is, speelde een belangrijke rol in de ontwikkeling van onderwijs, volksgezondheid en stedenbouw van de stad Amsterdam. Hij zette zich in voor de armen door een broodfabriek op te richten om zo brood tegen een goedkope prijs te leveren. Hij zorgde er ook voor dat het huisvuil werd opgehaald om de hygiënische omstandigheden in de stad te verbeteren.

Sarphatipark

We wandelden over de slingerpaden, die door het groene park gingen. Aan de kant zagen we een reiger, die aan het vissen was.

Henrick de Keijserplein

We kwamen bij het Henrick de Keijserplein dat was omringd door huizenblokken. In het midden van het plein was een speeltuin en stond een bijzonder fraai houten gebouw in Amsterdamse Schoolstijl.Clubgebouw

In het houten clubgebouw was sinds 1916 Speeltuinvereniging “District V”, dat later de speeltuinvereniging “Hendrick de Keijser” werd, gevestigd. Even heeft het gebouw leeggestaan, maar sinds 2016 worden er activiteiten voor de buurt georganiseerd. Voor het oude clubgebouw was een mevrouw aan het tuinieren. Ik mocht van deze vriendelijke mevrouw even gebruik maken van het toilet.

De Dageraad en het Coöperatie hof

We werden omringd door plastische gevels, laddervensters en versierde huisnummers. De Amsterdamse Schoolstijl was hier veelvuldig toegepast en we zagen dit ook terug in het woningencomplex van De Dageraad. Het complex aan de P.L Takstraat is naar ontwerp van de architect Michel de Klerk en Piet Kramer. We zagen al eerder een creatie van De Klerk toen we het museum ’t Schip bezochten. We keken naar het wonderschone gebouw. We kwamen in gesprek met een jonge fotografe, die tegenover het fraaie staaltje Amsterdamse School woonde.

Dageraad

Even verder kwamen we bij een pleintje, waar de sociale woningen van het  Coöperatie hof aan lagen. In het midden van het hof lag een leeszaal met een toren. Dit was bedoeld als socialistisch antwoord op de kerktoren, waar men afwijzend tegenover stond.

Cooperatie hof

Berlage Lyceum en Hildo Krop

We kwamen op de Josef Israëlkade waren we langs het Berlage Lyceum, dat eveneens was opgetrokken in Amsterdamse Schoolstijl, wandelden. We liepen al kletsend langs het pand, waar de ramen wagenwijd openstonden. Een lerares stak haar hoofd uit het raam en vroeg ons om rustiger te praten, omdat een examen gaande was. Ik keek omhoog en zag een in het oog springend beeld van de beeldhouwer Hildo Krop.

Hildo Krop

We wandelden verder over de kade en zagen een glimp van de huizen aan het Henriette Ronnerplein, die ook van Michel de Klerk zijn hand waren.

Wandelen langs Amsterdamse School in de Pijp

Huis met de kabouters

We liepen de Centuurbaan in en kwamen langs een opvallend gebouw met een mengeling van bouwstijlen. Het Huis met de kabouters, zoals het heet, is ontworpen door de architect A.C. Boerma. Het is versierd met fantasiefiguren zoals kabouters en engeltjes.

Huis met de kabouters

Diamantbuurt

De huizenblokken gingen over in cottages voor arbeiders bij de Lutmastraat. Hier woonden veel Joodse arbeiders van de nabijgelegen Asscher Diamantfabriek. Er was veel werk aan de weg voor de oude diamantfabriek. Heftrucks reden af en aan en het was een behoorlijke bouwput voor de Cinétol in de stijl van Het Nieuwe Bouwen. Een paar jaar geleden zat de Openbare bibliotheek in dit gebouw, die is verhuisd naar de overkant naar het Asscherkwartier.

Asscher

Wilhelmina Billardfabriek

We kwamen aan het eind van de wandeling en op de weg terug kwamen we nog een verborgen parel tegen, de Billardfabriek Wilhelmina aan de Stadhouderskade. De  achteringang van de onderneming is aan de Hemonylaan. Af en toe kun je aan de Hemonylaan even een blik werpen in één van de oudste biljartfabrieken van Nederland. Nu was de deur echter gesloten. Aan deze kant van de fabriek waren fraaie muurschilderingen van de kunstenaar Hugo Kaagman aangebracht. We wandelden naar de voorkant van de fabriek aan de Stadhouderskade.

Muurschildering van Hugo Kaagman

De deur was dicht, maar we belden even aan. Een vriendelijke meneer deed de deur open en ik vroeg of we mochten binnenkijken in deze eeuwenoude fabriek. We wandelden door de winkel waar keuen en biljartballen stonden uitgestald. Via een steile trap kwamen we in de werkruimte van de biljartfabriek. Langs de wanden hing het werkgereedschap en er stonden diverse biljarttafels zonder en met biljartlaken.

Biljarten

De meneer vertelden ons over het verleden van het bedrijf. Het was gesticht door de joodse stoffenhandelaar Izak Barend Salomon. De toenmalige eigenaar kwam om het leven in de Tweede Wereldoorlog. Het bedrijf werd voorgezet door zijn neef Jacques Salomon, die de oorlog wel overleefde. Jacques had geen nakomelingen en hij verkocht de fabriek aan biljarter Cees van Oosterhout, de vader van de meneer, die ons rondleidde. Nu zijn hij en zijn broer de eigenaren van de fabriek. We keerden weer terug in de winkel en de heer Oosterhout liet ons nog een aantal oude foto’s zien.

Wilhelmina billardfabriek

Wandelroute

Helaas is de wandeling uit de advocatengids niet verkrijgbaar of online beschikbaar. De wandeling “Ten westen van de Amstel” uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam” komt wel door de Pijp en een aantal van de bovenbeschreven plekken. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s