Helidorp, Kabouterdorp, Kneuterdorp of Klein Volendam, een woonwijk bij de binnenstad van Rotterdam

Als je wandelt van Rotterdam Centraal over de houten gele Luchtbrug kom je in een bijzondere woonwijk. Op de plek van deze woonwijk vlakbij de binnenstad van Rotterdam was vroeger een landingsplaats voor helikopters.

Luchtsingel 2

Van Heliportterrein tot woonwijk

Van 1953 tot 1965 landden op deze plek hefschroefvliegtuigen. Het werd gebruikt voor het verplaatsen van passagiers tussen Nederland en België, maar ook voor het vervoeren van post. Met de komst van het nieuwe vliegveld Zestienhoven, nu Rotterdam-The Hague Airport kwam er een einde aan Heliport.

Kabouterdorp

Op het oude Heliportterrein moesten woningen komen. Na het uitschrijven van een prijsvraag, maakte de winnende architect Jan Verhoeven een plan voor de wijk dat door de puntdaken Kabouterdorp werd genoemd. In de Rotterdamse volksmond heette de wijk ook wel Kneuterdam of Klein Volendam.

Structuralisme van Jan Verhoeven

In 1981 werd de Rotterdamse woonwijk opgeleverd. Het plan met geschakelde stadsblokken werd tot de stroming van het Structuralisme gerekend. Deze stroming kenmerkt zich door gebouwen met een geometrische structuur samengesteld uit vaak kleine eenheden. Een ander voorbeeld van deze architectuurvorm zijn de Kubuswoningen van de architect Piet Blom.

Kubuswoningen en Oude haven

Met de “Stadse Tocht Rotterdam” kwamen we door het Kabouterdorp van Jan Verhoeven. We wandelden door het labyrint van woonblokken en straatjes. De binnenpleintjes met vrolijke binnentuinen gaven het een intieme sfeer. Kneuterdam gaf me niet het idee dat ik in de grote stad liep.

Binnenplein Kabouterdorp

Karnemelkshaven

Onder de huizen door stroomt de Karnemelkshaven, een klein kanaaltje tussen de Rotte en de Stadsvest. Het was de haven, waar de zuivelproducten van de boeren langs de Rotte werden aangevoerd. Het water van de aftakking van de Rotte stroomt als een lus om het wooncomplex heen.

Karnemelkshaven

Heliport Groen!  

Als je momenteel door het Kabouterdorp loopt dan liggen de straten open en is het een kleine bouwput. De riolering wordt vervangen, maar er komt ook veel groen op het binnenterrein. Het project heet Heliport groen. Er komen speeltoestellen en een wormenhotel. De bewoners worden deels verantwoordelijk voor het groenonderhoud van de nieuwe stadstuin.

Heliport groen

Wandelroute

Wil je ook eens een bezoek brengen aan het Kabouterdorp van Rotterdam en verdwalen in het doolhof van aaneengeschakelde puntdaken. Kijk hier voor de “Stadse Tocht Rotterdam” dat langs het voormalige Heliport komt. Wil je meer wandelen in Rotterdam? Kijk hier voor de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam” en hier voor de gids “Rotterdam acht keer anders”. 

Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam en Rotterdam acht keer anders

Volg me ook via 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. staartje schreef:

    Wat een geweldige wandeling weer! Een lichtsingel!? Geweldig! Wat een Mike plekken heeft Rotterdam toch ik had er nog nooit van gehoord. Dank voor dit blog!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s