Amsterdam, wandelen rondom het IJ

Startpunt: Hotel Jakarta, eindpunt: centraal station, aantal kilometers: 11 kilometer, horeca onderweg: Hotel Jakarta, De Kompaszaal en Expocafé Zamen

Hotel Jakarta

Om 11.00 verzamelden we bij Hotel Jakarta aan de Javakade voor een wandeling Herleefd erfgoed aan een IJ. De wandeling deden we onder leiding van de routemaker Gerard Goudriaan. Bij Bakkerij Westers kwamen we binnen in dit gloednieuwe hotel. We liepen langs het atrium waar een gast van het hotel een magazine zat te lezen onder de hoge palmbomen.

Botanische tuin Hotel Jakarta

Het leek net of we in de tropische kas van de Hortus Botanicus liepen. Dat klopte deels, omdat de subtropische tuin in samenwerking met de hortus is aangelegd. Het hotel is van de WestCord Hotels met bekende hotels zoals Hotel New York en de SS Rotterdam in Rotterdam. Naast de samenwerking met de botanische tuin van Amsterdam, werken ze ook samen met het Tropenmuseum. Op diverse plekken in het hotel zagen we stukken terug van dit Volkenkundemuseum.

Restaurant Hotel Jakarta

We liepen met een trap naar beneden en kwamen in het fraaie restaurantgedeelte waar we koffie gingen drinken. Ondanks het nog leeg leek, waren de meeste plekken gereserveerd. Een schoonmaakster ging voor de laatste keer door de ruimte en we schoven aan bij een tafeltje aan het raam met uitzicht op het water. Binnen een mum van tijd stond onze koffie in sierlijk gedecoreerde kopjes op tafel. De kleine koekjes zaten nog in de oven en waren na geserveerd.

Glazenbrug Hotel Jakarta

Na het afrekenen gingen we met de lift naar de achtste etage van het hotel waar we een mooi uitzicht hadden op het IJ en Amsterdam Noord aan de overkant. Op de tweede verdieping liep ik nog over een glazen brug. Dat was wel een overwinning met mijn hoogtevrees.

Uitzicht vanaf achtste verdieping Hotel Jakarta

Oostelijk Havengebied

We verlieten het Java eiland en via de Schaeferbrug, vernoemd naar de politicus Jan Schaefer, wandelden we naar de Veemkade. Aan de kade lagen grote schepen. We wandelden langs de oude pakhuizen, die waren getransformeerd tot wooncomplexen. Er stond die dag een zonnetje, maar doordat we aan de schaduwzijde van de kade liepen was het behoorlijk fris.

Schaeferbrug.jpg

We liepen tussen één van de wooncomplexen door en kwamen bij de Oostelijke Handelskade waar we even stil stonden bij Club Panama. Ooit was het de Havencentrale, die stroom leverde aan de hijskranen aan de kades. Nu is het een dancing/nachtclub.

Koninklijke Hollandsche Lloyd

Na Club Panama was het een aaneenschakeling van herleefd erfgoed. We kwamen langs een aantal panden van de Koninklijke Hollandsche Lloyd, nu bekend als Nedlloyd. Het eerste gebouw was het hoofdkantoor waar nu kleine bedrijfjes in zitten.

Lloyd complex

Bij het Lloyd Hotel, een architectonisch hoogstandje, stonden we even wat langer stil. Evert Breman ontwierp het gebouw in eclectische stijl met invloeden van de Amsterdamse Schoolstijl. Het gebouw heeft vele kostgangers gehad. Oorspronkelijk vertrokken er grote groepen emigranten vanuit deze plek naar Zuid-Amerika. Daarna was het in de Tweede Wereldoorlog een Duitse gevangenis , een jeugdgevangenis en in de jaren negentig zaten er kunstenaars in. Het heeft sinds 2004 weer een hotelfunctie. Door de zon en de grootte van het gebouw kon ik het maar moeilijk in één foto vatten. Ik koos voor een detail van het pand.

Lloyd Hotel

“Lodewijk Asscher heeft een hechte band met het Lloyd Hotel. Zijn boek “Opstaan in het Lloyd Hotel” waar hij openhartig schrijft over zijn persoonlijke en politieke ervaringen is deels geschreven in dit hotel.”

Naast het Lloyd Hotel lag het voormalige Ontsmettingsgebouw en het personeelskoffiehuis, beiden van de hand van de architect Breman.

Ontsmettingsgebouw

KNSM-eiland

We verlieten de Oostelijke Handelskade en via de Verbindingsdam kwamen we op de KNSM-eiland. Vanaf de brug hadden we een fraai uitzicht op de IJhaven, waar we achter het wuivende riet de imposante gebouwen van het Lloyd complex nog zagen liggen.

IJhaven

Vanaf de brug namen we een trapje naar beneden en kwamen bij de idyllische Ertshaven. Het zonnetje scheen volop boven en ik kreeg er echt een vakantiegevoel van. We wandelden over de Levantkade waar we uitzicht hadden op de schepen in de haven.

Ertshaven

We liepen langs het markante wooncomplex Piraeus. Het grote gebouw is als het ware om het vroegere administratiekantoor van de rederij heen gebouwd. Het deed me denken aan het woonhuis dat is nog blijven staan met de bouw van het Victoria hotel tegenover het Centraal Station van Amsterdam.

wooncomplex Piraeus

Bij het Levantplein stonden we nog even stil bij de oude KNSM kantine, die nu is omgebouwd als atelierwoningen.

KNSM kantine

Kompaszaal

De KNSM- laan ademde een relaxte sfeer uit. Ik weet niet hoe dat kwam. Wellicht door de hoge bomen. Bij de KNSM-laan 331 kwamen we naar mijn mening bij één van de hoogtepunten van de wandeling. We betraden de oude aankomst- en vertrekhal van de voormalige Koninklijke Nederlandse Stoomboot-Maatschappij.

Kunstwerk het Afscheid

Het leek net of de tijd er stil had gestaan. Beneden hingen prachtige mozaïekwerken. We wandelden de statige trappen op en kwamen in de Kompaszaal, een grand café/restaurant.

Trap naar Kompaszaal

Er was hier sinds de jaren vijftig hier niets meer veranderd. Zelfs het behang was nog authentiek. We gingen even het terras op, waar het in de zomer heerlijk vertoeven is met de zon en de zonsondergang.

Terras Kompaszaal

De eigenaar van de zaak gaf ons een rondleiding en liet ons een fraai kunstwerk zien. Hij vertelde dat de film van Alex van Warmerdam “de Ober” was opgenomen. Ook vinden hier regelmatig dansfeesten plaats. Zo kun je er Tango, Salsa en Lindy Hop dansen. Hier zou ik zeker nog eens terugkomen!

Kompaszaal

 Amsterdam Noord

Na een interessante rondleiding liepen we richting de Oostveer. Deze pont ging één keer in de twintig minuten. Het was behoorlijk fris geworden met de wind en de blauwe lucht had plaatsgemaakt voor een grijze lucht met regen.

Veerpont

We zochten even beschutting in het ponthokje. Het Oostveer bracht ons naar Amsterdam Noord. We hadden nog niet geluncht en bij Expocafé Zamen streken we neer voor het middagmaal.

Expocafé Zamen

Met het koude weer, was het fijn om even binnen te zitten. Het restaurant was eclectische ingericht. Boven de tafels hingen verschillende kleuren lampen. De bestelling moesten we aan de bar doen. Het personeel was niet helemaal ingericht op zoveel klanten en probeerde het met man en macht bij te benen. We moesten even wachten op onze pan tosti en broodje Pom, maar het deed niet minder smaken.

Eetcafé

Vogeldorp

We waren opgewarmd en gingen verder met onze wandeling. De route liep door het nooddorpje Vogeldorp. Het idee was dat het dorp met groene houten huizen er zeven jaar zou staan. Het dorp is ontworpen door architect J.H. Mulder. We liepen kriskras door de kleine straatjes onder de poorten door. In één van de kleine tuintjes stond zelfs een trampoline.

Vogeldorp

Aan de rand van het kleine dorp zagen we het oude Badhuis waar nu een museum in is gevestigd.

Gemeente Badhuis

We vielen met onze neus in de boter, want toevallig vond deze zaterdag 24H Noord plaats. Een dag vol activiteiten om dit stadsdeel te promoten. In het oude Badhuis waar het Amsterdam Noord Museum is gevestigd vond een Amsterdam Noord quiz plaats. De enthousiaste quizmaster wilde ons maar wat graag overhalen om onze kennis van Noord te testen.

Bordje Gemeente Badhuis

Omdat we nog een deel van de wandeling voor de boeg hadden wachtten we niet op de quiz, maar deden we nog een ronde in het kleine museum waar een tentoonstelling was over 50 jaar IJtunnel en boven nog een maquette van het gewezen badhuis was te bezichtigen.

Gasfabriek

Onze volgende bezichtiging was de vroegere Noordergasfabriek. Deze gasfabriek uit 1913 moest de omringende dorpen van gas voorzien. Tijdens onze wandelingen door Amsterdam waren we al over veel gasterreinen gekomen, maar die van Noord hadden we nog niet gezien en konden we weer aan ons lijstje toevoegen.

Hamerkwartier

We wandelden verder en kwamen in het Hamerkwartier. Dit oude bedrijventerrein gaat veranderen van bestemming. Het verandert van een bedrijventerrein in een wijk met 6.700 woningen en veel ruimte voor werken.

Broeinest

Bij de Aambeeldstraat kwamen we weer langs een stukje herleefd erfgoed. In de oude loodsen zitten momenteel broeinesten en horeca. Aan het IJ zit boutique cinema FC Hyena. Ze hebben er twee filmzalen en je kunt er eten.

FC Hyena

We liepen om de oude loodsen heen en kwamen langs in Amsterdam zeer bekende restaurants zoals Hotel de Goudfazant en Hangar.

Hotel de Goudfazant

In de oorspronkelijke Kromhoutwerf, waar vroeger de motorenafdeling zich bevond, bevinden zich nu brouwerijen, restaurant Stork en een Foodhal van Jumbo. Het was een komen en gaan van mensen door 24H Noord. Overal zag je de blauw gele OV fietsen staan. We wandelden over het terrein en blikten even binnen bij de bedrijfjes.

 Dunya & Desie en Rem Koolhaas

We moesten omlopen om op de Motorwal te komen. Ik keek tussen de gebouwen door en ik kreeg een déjà vu. De huizen aan de Ketelmakerij had ik eerder gezien. Het was een aantal jaar geleden namelijk het filmdecor van de populaire jeugdserie Dunya & Desie. De serie gaat over de Nederlands meisjes Desie Koppenol en Dunya El-Beneni die hun “puberproblemen” in Amsterdam Noord beleven. De huizen met de dwarstrappen is van Office for Metropolitan Architecture (OMA), het architectenbureau rond de beroemde architect Rem Koolhaas.

Filmset Dunya&Desie

We liepen weer richting het IJ, waar we uitzicht hadden op Hotel Jakarta, waar we onze voettocht eerder die dag begonnen. Op het water voer een aantal containerschepen en pleziervaartuigen.

Zicht op hotel Jakarta

Een mevrouw voerde meeuwen brood en het krioelden er van de zeevogels. We wandelden een tijdje langs het IJ en via een schelpenpaadje omringd door gele bloemen kwamen we bij de IJveer. We slagen hier af en wandelden richting de Tolhuistuin.

Dijk langs het IJ

Onderweg kwamen we nog langs het kerstbomenbos. Op een veldje vlakbij het ventilatiegebouw van de IJ-tunnels stonden honderden kerstbomen met rode lintjes, waar waar bewoners hun kerstboom konden planten om mogelijk volgend jaar te hergebruiken.

Kerstbomenbos

De tuin van Tolhuistuin was het kloppende festivalhart van 24H Noord. Er stonden allerlei kraampjes en er was muziek op het voormalige Shell-terrein. In de vroegere kantine van Shell, café-restaurant THT, sloten we onze dag met een drankje af en namen de veer naar de overkant van het IJ waar het Centraal Station lag.

Tolhuistuin

Wandelroute

Ben je enthousiast geworden over deze wandeling en wil je ook eens wandelen langs herleefd erfgoed plekken rond het IJ? Kijk hier voor de wandelroute. Wil je meer wandelingen van de routemaker Gerard Goudriaan lopen. Kijk hier voor zijn wandelgids “Amsterdam acht keer anders”.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. ggoudriaan schreef:

  Dag Vera,

  Ik heb net je verslag gelezen. Heel erg goed. Door je manier van schrijven beleefde ik afgelopen zondag opnieuw. Leuk dat je Lodewijk Asscher en het Lloydhotel ook even noemt.

  Groet,

  Gerard

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Gerard, dank je wel! Het was weer een afwisselende route en een gezellige wandeldag. Groet, Vera

   Like

 2. staartje schreef:

  Wat geweldig. Gewoon vakantie in eigen land. Wat een geschiedenis. Wat een erfgoed

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Inderdaad een mooie toeristische route in eigen land! Groeten Vera

   Like

 3. Marja van’t Veer schreef:

  Ha Vera, wat heb je de wandeling mooi en zo gedetailleerd beschreven. Ook ik beleefde de dag opnieuw! En leuk gelardeerd met prachtige foto’s, dank je wel voor deze impressie. En ook Gerard bedankt voor de wandeling. Groet, Marja.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marja, dank je wel! ook bedankt voor de geslaagde wandeling. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s