Arnhem, wandelen en winkelen in Klarendal

Startpunt/eindpunt: station Velperpoort, aantal kilometers: 7, horeca onderweg: Wereldkeuken Arnhem en ‘goed’ proeven

In het late najaar vertrokken we richting Arnhem voor een weekendje weg. We hadden twee wandelingen uitgezocht uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem”. Op de zaterdag als de winkels open waren, liepen we het Klarendalpad door de volkswijk en Modekwartier Klarendal.

Modekwartier

We startten onze wandeling bij station Velperpoort. We wandelden onder het stationsgebouw uit 1953 door. Koen van der Gaast ontwierp het station. We liepen onder het viaduct door waar grote posters hingen van het Modekwartier.

Opening van Molen de Kroon

In de verte zagen we de versierde wieken van Molen de Kroon. In het weekend dat wij er waren werd de molen geopend na een tijd in de steigers te hebben gestaan. De molen is onder andere een opleidingsinstituut voor molenaars.

Molen de Kroon

We wandelden langs de kleine huisjes in de arbeiderswijk en kwamen langs een opvallend gebouw, het KAB gebouw. Ooit huisde hier het bestuur van de Rooms-Katholieke Werkliedenvereniging. Nu is het een theater.

KAB

Wereldkeuken Arnhem

We hadden nog niet geluncht en we streken neer bij de Wereldkeuken Arnhem. Enkele jaren geleden had ik hier al eerder gegeten en dat was toen goed bevallen. We namen een tafeltje bij het raam. Een vriendelijke jongen bracht ons de kaart. We bestelden alvast een chocolademelk met slagroom en een koffie.

Chocolademelk met slagroom

De Vietnamese sandwich met gehaktballetjes lonkte. De rijk gevulde broodjes stonden al snel op tafel en smaakten echt verrukkelijk. Nu zat het restaurant nog niet echt vol, maar voor de avond waren al tafeltjes al gereserveerd. Op elke tafel stond met bordkrijt de voornamen van de gasten.

Vietnamese gehaktballetjes

“De Wereldkeuken Arnhem is niet zomaar een restaurant, maar het biedt werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”

Met een volle maag gingen we weer op pad voor de volgende kilometers in Klarendal.

Modekwartier Klarendal

Modekwartier

In veel straten van Klarendal zitten hippe boetiekjes en designwinkels. Het is niet altijd zo geweest. In de jaren 1970 was er veel drugsgebruik in deze wijk. Nu wordt het Modekwartier ook vergeleken met de Londense Nothing Hill. De winkels, die behoren tot het Modekwartier waren te herkennen aan de licht blauw geblokte vlag die aan de pui wapperde. We keken bij een aantal zaakjes binnen.

Geblokte vlaggen

We blikten binnen bij het Paradijs waar je terecht kunt voor alles op het gebied van illustratie. Zo kon je servies, sokken en kaarten met fijn tekeningen kopen en gingen we naar binnen bij de Artwall collection, waar Hanneke Pol een winkel aan huis heeft met botanische designs.

Bij de winkel van de Uitgeverij Loopvis met boeken, schrijfwaren en kaarten kocht ik een Okapi, een boekje om te versturen of een prachtig beeldverhaal mee te knutselen.

Okapi

Creutzbergschool en de Kuil van Baumann

We liepen even het Modekwartier uit en kwamen langs een fraai staaltje architectuur in  Amsterdamse Schoolstijl. De voormalige Creutzbergschool is een ontwerp van Hendrik Barend van Broekhuizen. De school is nu een kantoor. Het had prachtige ornamenten waaronder de vlaggenstokhouders.

Creutzbergschool

We kwamen aan de rand van Klarendal bij een modern deel, de Kuil van Baumann. Ooit had de familie Baumann hier een boerderij en nu sieren moderne huizen het straatbeeld. We liepen met een trap naar beneden en struinden tussen de woonblokken.

Kuil van Baumann

Tuinstad Vogelwijk 

We struinden in de Vogelwijk tussen de opvallende huizen met rode dakpannen. Het leken kleine boerderijtjes. De architectuur is een  variant op de Amsterdamse Schoolstijl en is naar ontwerp van H.J. Tiemens.

Tuinstad Vogelwijk

Militair hospitaal en het Talmaplein

Midden in de Patrimoniumbuurt kwamen we bij een markant gebouw omgeven door bomen. Het was het oude militair hospitaal waar nu appartementen in zitten. Nadat het ziekenhuis in 1966 was wegbezuinigd werd het een museum en het hoofdkwartier van de Marechaussee.

Militair hospitaal

We kwamen bij het fraaie Talmaplein waar vlakbij ooit een Joodse begraafplaats was. Nu zijn er nog resten van de oude grafakker te zien. We wandelden door de straten waar een oase van rust heerste.

Talmaplein

Een huis-tuin-en-keuken-kat zat lekker te soezen op een tuinstoel. In de verte hoorde ik een miauw en een kleine zwarte kat met witte bef kwam van een blauwe container af om een aaitje te halen. Ik gaf het ranke beestje een knuffel.

Soezen in de zon

Café Petersberg

Op de Hommelseweg liepen we weer aan tegen een gebouw in de Amsterdamse Schoolstijl. Het café Petersberg was vroeger het koffiehuis van de heer Wennekes. Het ontwerp is van de architect van Hassel.

Café Petersberg

We verlieten de straten met sociale woningbouw en kwamen aan de rand van Sonsbeek. We staken even de Sonsbeekweg over om een fraaie foto te maken van de Molenplaats Sonsbeek. Een idyllisch tafereel met de beek en de koeien in de weide.

Ooit wandelden we hier met een andere route uit de gids. Kijk hier voor mijn blog over deze wandeling.

Molenplaats Sonsbeek

Willem van Diehl en Jugendstil

We wandelden de Transvaalwijk in met mooie Jugenstil huizen. De architect Willem van Diehl ontwierp een aantal van deze en woonde in één van hen.

Jugendstil in de Transvaalwijk

De grote statige huizen maakten plaats voor arbeiderswoningen in de wijk Sint Marten dat naast de wijk Klarendal ligt. We liepen door de smalle straten wat in de jaren zestig een achterstandswijk was. Nu is dit wijkje een gewilde woonplek geworden.

Sint Marten

Station Klarendal

We waren weer terug in Klarendal en streken neer bij ‘goed’ proeven dat is gevestigd in het oude stationspostkantoor. We dronken een drankje achterin het monumentale pand.

Station Klarendal

Luthers hofje

De afwisselde wandeling langs fraaie architectuur en interessante plekken was bijna voltooid. Het laatste kijkpunt was het Luthers hofje uit 1860.

Luthers hofje

Wandelroute

Wil je ook eens struinen en shoppen in de wijk Klarendal en omgeving? De wandeling Klarendalpad komt uit de nieuwe urban walking gids “Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem”. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids met veel meer mooie routes in Arnhem.

Transvaalwijk

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Edwin van der Kraan schreef:

  Leuk Vera. Ik heb 4 jaar aan de Klarendalseweg gewoond. Had daar mijn eerste koopwoning voor 25.000 euro!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Edwin, wat ontzettend leuk dat je daar hebt gewoond en wat een prijzen in die tijd. Daar kijken we nu met weimoed naar terug denk ik ;-). Fijne nieuwjaarsdag! Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s