Startpunt/eindpunt: station Velperpoort, aantal kilometers: 7, horeca onderweg: ‘goed’ proeven
In het late najaar vertrek ik richting Arnhem voor een weekendje weg. Ik heb twee wandelingen uitgezocht uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem”. Op de zaterdag als de winkels open zijn, wandel ik het Klarendalpad door de volkswijk en Modekwartier Klarendal.
Ik start mijn wandeling bij station Velperpoort. Ik wandel onder het stationsgebouw uit 1953 door. Koen van der Gaast ontwierp het station. Ik loop onder het viaduct door, waar grote posters hangen van het Modekwartier.
Opening van Molen de Kroon
In de verte zie ik de versierde wieken van Molen de Kroon. In het weekend dat ik er ben wordt de molen geopend na een tijd in de steigers te hebben gestaan. De molen is onder andere een opleidingsinstituut voor molenaars.
Ik wandel langs de kleine huisjes in de arbeiderswijk en passeer een opvallend gebouw, het KAB gebouw. Ooit huisde hier het bestuur van de Rooms-Katholieke Werkliedenvereniging. Nu is het een theater.
Wereldkeuken Arnhem
Ik heb nog niet geluncht en strijk neer bij de Wereldkeuken Arnhem. Enkele jaren geleden had ik hier al eerder gegeten en dat was toen goed bevallen. Ik neem een tafeltje bij het raam. Een vriendelijke jongen brengt me de kaart. Ik bestel alvast een chocolademelk met slagroom en een koffie.
Helaas heeft Wereldkeuken Arnhem de deuren definitief gesloten per 1 juni 2020.
De Vietnamese sandwich met gehaktballetjes lonkt. De rijk gevulde broodjes staan al snel op tafel en smaken echt verrukkelijk. Nu zit het restaurant nog niet echt vol, maar voor de avond zijn al tafeltjes al gereserveerd. Op elke tafel staat met bordkrijt de voornamen van de gasten.
Met een volle maag ga ik weer op pad voor de volgende kilometers in Klarendal.
Modekwartier
In veel straten van Klarendal zitten hippe boetiekjes en designwinkels. Het is niet altijd zo geweest. In de jaren 1970 was er veel drugsgebruik in deze wijk. Nu wordt het Modekwartier ook vergeleken met de Londense Nothing Hill. De winkels, die behoren tot het Modekwartier zijn te herkennen aan de licht blauw geblokte vlag die aan de pui wappert. Ik kijk bij een aantal zaakjes binnen.
Ik blik binnen bij het Paradijs waar je terecht kunt voor alles op het gebied van illustratie. Zo kun je servies, sokken en kaarten met fijn tekeningen kopen en ga ik naar binnen bij de Artwall collection, waar Hanneke Pol een winkel aan huis heeft met botanische designs.
Bij de winkel van de Uitgeverij Loopvis met boeken, schrijfwaren en kaarten koop ik een Okapi, een boekje om te versturen of een prachtig beeldverhaal mee te knutselen.
Creutzbergschool en de Kuil van Baumann
Ik loop even het Modekwartier uit en kom langs een fraai staaltje architectuur in Amsterdamse Schoolstijl. De voormalige Creutzbergschool is een ontwerp van Hendrik Barend van Broekhuizen. De school is nu een kantoor. Het heeft prachtige ornamenten waaronder de vlaggenstokhouders.
Ik kom aan de rand van Klarendal bij een modern deel, de Kuil van Baumann. Ooit had de familie Baumann hier een boerderij en nu sieren moderne huizen het straatbeeld. Ik loop met een trap naar beneden en struin tussen de woonblokken.
Tuinstad Vogelwijk
Ik wandel in de Vogelwijk tussen de opvallende huizen met rode dakpannen. Het lijken kleine boerderijtjes. De architectuur is een variant op de Amsterdamse Schoolstijl en is naar ontwerp van H.J. Tiemens.
Militair hospitaal en het Talmaplein
Midden in de Patrimoniumbuurt kom ik bij een markant gebouw omgeven door bomen. Het is het oude militair hospitaal waar nu appartementen in zitten. Nadat het ziekenhuis in 1966 was wegbezuinigd, werd het een museum en het hoofdkwartier van de Marechaussee.
Ik kom bij het fraaie Talmaplein waar vlakbij ooit een Joodse begraafplaats was. Nu zijn er nog resten van de oude grafakker te zien. Ik wandel door de straten waar een oase van rust heerst.
Een huis-tuin-en-keuken-kat zit lekker te soezen op een tuinstoel. In de verte hoor ik een miauw en een kleine zwarte kat met witte bef komt van een blauwe container af om een aaitje te halen. Ik geef het ranke beestje een knuffel.
Café Petersberg
Op de Hommelseweg loop ik weer aan tegen een gebouw in de Amsterdamse Schoolstijl. Het café Petersberg was vroeger het koffiehuis van de heer Wennekes. Het ontwerp is van de architect van Hassel.
Ik verlaat de straten met sociale woningbouw en kom aan de rand van Sonsbeek. Ik steek even de Sonsbeekweg over om een fraaie foto te maken van de Molenplaats Sonsbeek. Het is een idyllisch tafereel met de beek en de koeien in de weide.
Ooit wandelde ik hier met een andere route uit de gids. Kijk hier voor mijn blog over deze wandeling.
Willem van Diehl en Jugendstil
Ik loop de Transvaalwijk in met mooie Jugenstil huizen. De architect Willem van Diehl ontwierp een aantal van deze en woonde in één van hen.
De grote statige huizen maken plaats voor arbeiderswoningen in de wijk Sint Marten dat naast de wijk Klarendal ligt. Ik loop door de smalle straten, dat in de jaren zestig een achterstandswijk was. Nu is dit wijkje een gewilde woonplek geworden.
Station Klarendal
Ik ben weer terug in Klarendal en strijk neer bij ‘Goed’ proeven, dat is gevestigd in het oude stationspostkantoor. Ik neem een drankje achterin het monumentale pand.
Luthers hofje
De afwisselde wandeling langs fraaie architectuur en interessante plekken is bijna voltooid. Het laatste kijkpunt is het Luthers hofje uit 1860.
Wandelroute Klarendalpad
Wil je ook eens struinen en shoppen in de wijk Klarendal en omgeving? De wandeling Klarendalpad komt uit de urban walking gids “Wandelen buiten de binnenstad van Arnhem”. Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids met veel meer mooie routes in Arnhem.
Volg me ook via
Leuk Vera. Ik heb 4 jaar aan de Klarendalseweg gewoond. Had daar mijn eerste koopwoning voor 25.000 euro!
LikeGeliked door 1 persoon
Dag Edwin, wat ontzettend leuk dat je daar hebt gewoond en wat een prijzen in die tijd. Daar kijken we nu met weimoed naar terug denk ik ;-). Fijne nieuwjaarsdag! Groeten Vera
LikeLike