Lopen over Landgoed Hackfort en logeren in Boerengeluk in Vorden

Startpunt/eindpunt: VVV Vorden, aantal kilometers: 11, horeca onderweg: De Rietberg en de Keuken van Hackfort

Even voor de feestdagen verbleven we met familie in het Gelderse Vorden. We overnachtten bij de knusse B&B Boerengeluk in Vorden. Frank en Sanien verhuisden een paar jaar geleden naar het wandel- en fietsparadijs de Achterhoek, waar ze in een oude boerderij en kruidenier een B&B startten.

B&B Boerengeluk

De B&B was even bij het centrum van Vorden. Tegen een uur of vier kwamen we aan en ontving Sanien ons hartelijk. We kregen de beide gastenkamers te zien, die we hadden gereserveerd. De kamers waren sfeervol ingericht en aan alles was gedacht. Zelfs aan de kerstverlichting en decoratie. De kamers hadden een boxspring met zachte dekbedden, een zitje, een eigen badkamer en de mogelijkheid om koffie en thee te maken.

Boerengeluk 2

Ik pakte even het gastenboekje dat bij het raam lag waar lovende verhalen in geschreven stonden. We verbleven hier twee dagen. We kregen in de morgen een heerlijk ontbijt, die de twee dagen verschillend was en ook nog eens in ander servies werd geserveerd. De eerste morgen kregen we een gekookt eitje van eigen kippen en de volgende morgen kregen we scrambled eggs.

Ontbijt

Landgoed Hackfort

De laatste dag maakten we een wandeling in en rond Vorden over Landgoed Hackfort. Vanaf de VVV volgden we de blauwe paaltjes route. We liepen al snel het centrum uit en hadden een fraai uitzicht op de Hackfortse molen.

Zicht op Vorden

Het was druilerig weer en het leek of we in het landschap van het schilderij “Rij van bomen” van de kunstenaar van Jan Mankes liepen. De bomen waren van hun bladeren ontdaan en stonden in de mist.

Wil je de fraaie schilderijen van de “Hollands meest verstilde schilder” Jan Mankes bewonderen? Breng een bezoek aan Museum MORE in Gorssel. Het museum heeft één van de grootste collecties van deze kunstenaar.

Row of Trees_by Jan Mankes

We liepen door het halfopen landschap met houtwallen en langs heggen en in de verte zagen we een typische hallenhuisboerderij. Een oudere meneer met een ruwharige teckel liepen ons tegemoet. De hond ontmoette ons enthousiast en bleef voor ons kwispelen voor het geval wij met een balletje of stok gingen gooien. We begroetten de meneer en zijn trouwe vriend en wandelden verder richting een weg. Deze staken we over en kwamen op een lange laan met aan weerszijden hoge bomen. De toppen van de bomen stonden in de mist. Als snel verlieten we deze imposante laan en liepen over een smal pad door het gras.

Houtwallen en beekjes

Voor een bruggetje dat over een beek ging namen we het pad langs de kleine rivier. In het water dreef een ganzenpaar. We konden ze moeilijk op de kiek zetten, omdat ze steeds met hun kop in het water gingen. Even liepen we het weggetje langs de beek waarna we weer het coulisselandschap betraden.

Zwanen

We wandelden langs een heg waarachter een Achterhoekse boerderij lag. We verlieten het verstilde landschap en kwamen uit op een klinkerweg waar een aantal boerderijen aan lag. Hier zagen we een familie, die een zondagmorgen wandeling met de hond maakten.

Boerenhoeve

Even struinden we over deze klinkerweg en sloegen af richting een pad waar een fraaie boerenhoeve aan lag. We gingen nogmaals de beek over en volgden even de witte rode stickers van het Trekvogelpad.

De Rietberg

We passeerden nog een aantal fraaie boerderijen. We staken een weg over en liepen naar De Rietberg. Een landelijk rustpunt waar je een kopje koffie/thee en wat lekkers kunt krijgen. We struinden over het pad richting de boerderij uit 1816.

Alpaca's

In de wei stonden grote en kleine alpaca’s. Achter de boerenhoeve was een klein theehuis ingericht waar je tegen gereduceerde prijs koffie en thee en cake kon krijgen. Het was feestelijk ingericht. We besloten om door te wandelen, omdat tegen de middag regen was voorspeld.

Koffie en thee in Rietberg

We konden niet helemaal aan de regen ontkomen. Het begon zachtjes te miezeren en we wandelden richting Kasteel Hackfort en de watermolen. We namen het smalle pad in het parkbos rond het kasteel. Het landgoed heeft veel kostgangers gehad. Het was eeuwenlang in bezit van de baronnen Van Westerholt.

Kasteel Hackfort

In 1981 kwam het in eigendom van Natuurmonumenten. Momenteel wordt het kasteel gerestaureerd en wordt medio 2019 weer geopend. We liepen richting de fraaie watermolen, die sinds 1998 weer in gebruik is.

Watermolen Hackfort

Wandelroute

We wandelden de route met blauwe markeringen. Wil jij deze fraaie wandeling over het Landgoed Hackfort bij Vorden ook wandelen? Kijk hier voor de route. Wil je meer struinen door de fraaie Achterhoek? Kijk hier voor de Provinciewandelgids van de Achterhoek voor nog meer mooie routes en hier voor de wandelgids “Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek”.

Wandelen over een bruggetje

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Stien den Braber schreef:

  Leuke wandeling Vera! Ik ben hier vaak geweest, maar heb deze wandeling nog niet gelopen.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Stien, dank je wel! Prachtig gebied niet? Wij komen er zeker nog een keer terug. Fijne dag. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s