Wandelen door het coulisselandschap van Ruurlo, pannenkoeken eten bij De Heikamp en kunstkijken in Museum MORE

Startpunt/eindpunt: station Ruurlo, aantal kilometers: 7, horeca onderweg: De Heikamp

Net voor de feestdagen brachten we een paar dagen met familie door in de fraaie Achterhoek. We maakten een paar mooie wandelingen. Eén van de dagen gingen we op pad naar het Gelderse Ruurlo. We liepen de pannenkoekroute Ruurlo waar we door de Boswachterij Ruurlo kuierden, het kabouterpad liepen, uitrustten bij pannenkoekboerderij De Heikamp en het Museum More in Kasteel Ruurlo bezochten. Kortom een leuke route voor jong en oud.

Kasteel Ruurlo

Bos en coulisselandschap

Vanaf het station gingen we over de grote houten brug om aan de andere kant van het station te komen. We wandelden richting het Kasteel Ruurlo. Twee ruiters op kleine paarden kwamen ons tegemoet en we gingen even opzij, zodat ze ons konden passeren. We zetten even het kasteel op de kiek waar we later weer terug zouden komen.

Bladeren

Achter het kasteel gingen we de bebossing in. Onze wandelschoenen veerden op de natte bruine bladeren. We gingen over het bruggetje en kwamen op een laan met aan weerszijden bomen. We hadden een fraai uitzicht op een typische hallenhuisboerderij met rode luiken voor de vensters.

Vensters en luiken

Al snel liepen we het bos in met torenhoge naaldbomen. We wandelden over een tapijt van naaldjes. Door het natte weer was het dode hout bedekt met een laag mos. Onder de bomen zagen we bruine en groene varens.

Naaldbossen

Doolhof, Kabouterpad en Pannenkoekenboerderij Heikamp  

We kwamen bij het grootste doolhof van Nederland. Nu was het labyrint gesloten, maar van maart tot en met oktober kun je verdwalen in het doolhof van haagbeuk. Het is terrein met een oppervlakte van 8740 m2 is ontworpen door de landschapsarchitect Daniël Marot, die onder meer de tuinen van Paleis het Loo, van Hampton Court en Kensington Palace ontwierp.

Doolhof

Vlakbij het doolhof startte een kabouterwandeling. Het Kabouterpad is onderdeel van de Heikamp,  een pannenkoekenboerderij gelegen in het bos van Ruurlo. De route is voor de kleinste wandelaars en aangegeven met paaltjes vermomd als kabouters. We volgden een deel van de rode puntmutspaaltjes en kwamen bij Pannenkoekenboerderij Heikamp.

Kabouterpad

Bij Pannenkoekenboerderij Heikamp kun je diverse activiteiten ondernemen. Zo kun je klimmen en klauteren in het Klimbos Achterhoek en kun je het Kabouterpad en binnenkort het Liefdespad lopen. Als je moe bent van de activiteiten kun je genieten van een overheerlijke pannenkoek.

Pannenkoekenboerderij De Heikamp.jpg

Wij namen plaats in één van de gezellige zitjes in de serre van Heikamp. We vonden het nog te vroeg voor een pannenkoek en bestelden koffie met overheerlijke appeltaart. De eerste regendruppels tikten op het glas van de serre en het was moeilijk om verder te gaan, omdat we binnen zo lekker warm zaten. Voor ons zat een stel met een twaalf weken oude krentenhond, die ik wel even moest aaien.

Krentenhond

We wandelden nog even in het bos, waarna we vervolgens in het coulisselandschap liepen met de hallenhuisboerderij. We moesten vlak langs een boerenbedrijf. Gezien ik bang ben voor boerderijhonden zat mijn hart in mijn keel toen ik over het terrein liep. Gelukkig was er geen hond te bekennen en mijn bloeddruk ging weer wat omlaag.

Boerenterrein

Het laatste deel van de route ging langs de Baakse beek. We volgden het smalle pad. We moesten het weggetje even delen met een mevrouw met een speelse Deense Dog.

de Baakse beek

Kasteel Ruurlo en Museum MORE

We kwamen bij de poort van Kasteel Ruurlo. We wandelden langs de Oranjerie en liepen over de glazen brug naar de ingang van het Museum More. In de glazen entree van het museum kochten we een kaartje en kregen een beschrijving van de schilderijen.

Oranjerie

Nadat we onze jassen hadden opgehangen en onze tassen in het kluisje hadden gestopt, startte ons bezoek met een film over Kasteel Ruurlo en het museum.

Glazen brug

Het kasteel was vanaf de 15e eeuw in bezit van de familie Van Heeckeren. Vanaf de jaren tachtig zat het gemeentehuis van Ruurlo in het buitengoed. Na de gemeentelijke herindeling stond het leeg en in 2013 kocht Hans Melchers het kasteel en de tuin eromheen. Hij knapte het op en het kasteel kreeg een glazen loopbrug en entree en de hypermoderne wenteltrap.

Wenteltrap

De houten vloeren werden voorzien van houtsnijwerk dat spiegelde met de versiersels op de plafonds en de muren kregen fraaie wandspanningen. Sinds 2017 maakt het kasteel deel uit van het museum MORE.

Houten vloer

In Gorssel zit het andere museum MORE. Het is het grootste museum van Modern Realisme. Er zijn grootmeesters te zien zoals Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch en Charley Toorop.

In het museum is een grote collectie van de Nederlandse schilder Albert Carel Willink te zien. Willink schilderde in verschillende stijlen zoals het Kubisme, Neoclassicisme en het Magisch realisme. De mooiste schilderijen vind ik waar hij op een fotografische manier portretten schilderde.

Kameel in het park van Versailles

Na de dood van zijn eerste vrouw kreeg hij een relatie met de jonge en excentrieke Mathilde de Doelder. Ze kleedde zich graag in jurken van mode-ontwerpster Fong Leng en Carel Willink schilderde Mathilde in haar peperdure gewaden. Een aantal van haar jurken hangt in het museum.

Jurken van Fong Leng

Via de wenteltrap liepen we naar de eerste zalen van het museum. We kwamen in een goudgele zaal met fraaie bloemen en stoelen. Deze zaal wordt ook als trouwzaal gebruikt.

Trouwzaal

We wandelden over de fraai gedecoreerde vloeren en zagen een aantal van de eerste werken van Willink. In de tweede verdieping zagen we de jurken van Fong Leng, die Mathilde droeg. Op deze verdiepingen hingen ook de latere schilderijen van de schilder.

Mathilde

We liepen via de glazen brug het museum uit en maakten nog een kleine rondgang door het park. Een waakse grauwe gans waggelde over het gras en blies naar ons als we dichterbij wilden komen. Het begon zachtjes te regenen en we wandelden terug naar het station.

Waakse gans

Wandelroute

We liepen de pannenkoekroute Ruurlo. Wil jij deze afwisselende wandeling voor jong en oud door het coulisselandschap en de bossen ook wandelen? Kijk hier voor de route. Wil je meer struinen door de fraaie Achterhoek? Kijk hier voor de Provinciewandelgids van de Achterhoek voor nog meer mooie routes en hier voor de wandelgids “Wandelen over ongebaande paden in de Achterhoek”.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Door Suzanne schreef:

  Leuk stuk. Wij waren begin dit jaar ook in dit museum en die gans kan ik me goed herinneren! Wij zijn er met een grote boog omheen gelopen …

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Suzanne, dank je wel. Wat ontzettend grappig dat de waakeend van Ruurlo ook op jullie pad kwam. Fijne dag. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s