Verkadefabriek Den Bosch, van Café Noir tot cinema

Ze werden “de meisjes van Verkade” genoemd, de jonge dames uit Den Bosch die na hun middelbare school aan de slag gingen bij de Verkadefabriek aan de Boschdijkstraat 45. Ze werkten in de bakkerij, waar ze een dubbel biscuitje met een cremelaag fabriceerden tot een Frou-frou. Ze de enige echte likkoekjes, de Café Noirs, verpakten als een vierkante staaf met koekjes.

Verkadefabriek

In 2004 transformeerde men de productiehallen van Verkade tot een cultureel centrum waar je naar het theater kunt, naar muziek kunt luisteren en een filmpje kunt pakken.

Met de wandelroute “Hedendaagse architectuur ’s Hertogenbosch” van de Paadjesmakers kwamen we langs dit stukje herleefd erfgoed. Het was voor ons een mooie stop voor een drankje tijdens onze tien kilometer lange wandelroute. Op een zinder hete zaterdag was het een fraaie plek voor een stukje verkoeling.

Cultureel centrum de Verkadefabriek

We liepen in een donkere gang waar de filmzalen aan lagen. We blikten even in de Verkadefabriekwinkel waar je honing, het huisbiertje Bis of een paraplu in de stijl van de zonneschermen van de fabriek kon kopen.

Verkadewinkel

In het café-restaurant liepen we over de oude gele vloertegels uit de voormalige fabriek. Deze achttienduizend tegels werden stuk voor stuk verwijderd, weer gereinigd en weer teruggeplaatst en vormen nu de vloer van het eigentijdse café-restaurant. We ploften neer in één van de zitjes.

Café restaurant

In het restaurant zaten twee dames voor een fraaie wanddecoratie van Roald Dahl’s De Reuzen Perzik. Aan de hoge industriële plafonds hingen opvallende oranje design lampen. We bestelden koffie en thee en kregen dit in een oranje kop en schotel met de initialen van de Verkadefabriek. Hetzelfde servies was ook te koop in de winkel.

Verkade Paviljoen Zaanse Schans

Het was niet de eerste keer dat ik me in het fabrieksverleden van Verkade begaf. Even geleden bezochten we het Verkade Paviljoen bij de Zaanse Schans.

Verkade Paviljoen

In een grote hal wandelden we door de geschiedenis van de biscuitjes en chocolade. Ik vond het een interactief museum. Je kon je verkleden als één van de Verkademeisjes of een spel spelen waarbij je als echt een fabrieksarbeider zo snel mogelijk bonbons en koekjes in moest pakken. Ook werd de voor mij onbekende productie van waxinelichtjes belicht.

Wandelroute

Wil je ook eens de Verkadefabriek bezoeken? Je komt er langs met de hedendaagse architectuurwandeling van Den Bosch. Kijk hier voor de route van “De Paadjesmakers” waar je naast de Verkadefabriek ook het Paleiskwartier, de wijken Het Zand, De Muntel en de historische binnenstad aandoet.

Verkadealbums van Jac. P. Thijsse

Jac. P. Thijsse was een Nederlandse onderwijzer, schrijver en natuurbeschermer. Hij is bij grote groepen mensen bekend door zijn Verkadealbums. Vorig jaar bracht Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig de wandelgids “Wandelen in de geest van Jac. P. Thijsse” uit, geïnspireerd door de gebieden die Thijsse zo mooi beschreef in zijn Verkadealbums.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s