Startpunt/eindpunt: Marktstraat Enschede, aantal kilometers: 3, horeca onderweg: diverse mogelijkheden in de stad.
In het weekend reisden we af naar het Twentse land. Bart ging de oudste marathon van Nederland, de marathon van Enschede lopen. Dit jaar bestaat het hardloopevenement 50 jaar.
We hadden het Intercity hotel geboekt vlakbij het station. Het was alweer vijf jaar geleden dat we in de Twentse stad waren geweest en er was een hoop vernieuwd rondom het stationsgebied. Voordat we gingen inchecken bij het hotel haalden we Bart’s startbewijs op bij een scholencomplex. We lieten onze spullen achter in het hotel en we haalden bij Boekhandel Broekhuizen, waar ook het informatiepunt zat, een stadswandeling.
De straten van Enschede waren gedeeltelijk afgezet met dranghekken. Naast de marathon zou dit weekend ook de Batavierenrace plaatsvinden.
“Kunststraatje van Enschede”
De route leidde ons langs een aantal markante punten in het centrum. Voordat we onze voetreis begonnen namen we een ijsje bij de beroemde Italiaanse ijsfamilie Talamini.
We struinden door de Walstraat wat ook wel het “kunststraatje van Enschede” wordt genoemd. Je vindt er onder andere het Vestzaktheater, een klein theater met slechts 65 stoelen. De kleine terrasjes in dit historische straatje waren bezet. Bij nummer 10 stonden we even stil bij het voormalig woonhuis van textielfabrikant Blijdenstein.
“Fluisteringen”
We staken een rustige winkelstraat over en kwamen bij het Koningsplein dat door alle tulpen wel de Keukenhof leek. Midden op het plein stonden artistieke bomen. Het kunstwerk heette de “Fluisteringen”. Tussen de imaginaire bomen zaten jong en oud op bankjes te genieten van de zon. Een aantal dagjes mensen nam een selfie. Misschien dachten ze dat ze in Lisse waren.
Van Heekplein
We flaneerden over de boulevard en kwamen uit bij de warenmarkt op het Van Heekplein. Groenten en fruit en kaas en worst waren uitgestald. “De laatste verse aardbeien” galmde over het plein. Midden tussen de kramen van de kaasboer en visboer stonden vele foodtrucks met Duitse curryworsten, Vietnamese loempia’s en versgeperste jus. De voertaal was voornamelijk Duits. Overal hoorden we onze Oosterburen, die een patatje mayo of een vertrouwde curryworst bestelden.
Oude Markt
Via de Raadhuisstraat en de Langestraat kwamen we bij de grote kerk op de Oude Markt. De kerk was omringd door terrassen met vele dagjesmensen die nipten aan een glaasje witte wijn of een slok namen van hun eerste biertje. De kerk was behangen met geluidsboxen waar beatmuziek uit klonk. Op deze plek zou de Batavierenrace langskomen en de dag daarna de 50ste marathon.
Bij het plein stonden we even stil bij de beeldengroep “Het ei van Ko”. De beelden van de kunstenaar Joop Hekman waren omringd door dagtoeristen, die genoten van het zonnige weer.
We wandelden langs het meest gefotografeerde hartenbankje van Enschede. Vijf jaar geleden poseerde ik ook op deze stenen fauteuil. We passeerden de Twentse Schouwburg waar opmerkelijke figuren van de kunstenaar Jawik Krudde op het dak van het theater stonden.
Performance Factory
In de Stadsgravenstraat kwamen we langs de voormalige Joodse school. We weken van de route af en wandelden naar de Polaroid fabriek dat is getransformeerd tot de Performance Factory. In de oude fabriekshallen van de kant en klaar camera’s zijn nu ateliers, kleine bedrijfjes en de Twentsche Foodhal in gevestigd.
Net als bij het NDSM terrein in Amsterdam en de Honigfabriek in Nijmegen is het hier hip en happening. Op zaterdag was het iets rustiger dan voorheen, omdat veel ondernemingen gesloten waren.
“Huis met de stoep”
We pakten de route weer op en kwamen bij het “Huis met de stoep”, de voormalig fabrikanten villa van textielfabrikant Van Heek. Nu is een tapasrestaurant gevestigd in het statige gebouw. De tuin achter het huis vond ik een idyllisch plekje in de stad.
Willem Wilminkplein
We eindigden onze wandeling bij het Willem Wilminkplein, genoemd naar de schrijver en dichter Willem Wilmink. Het plein ligt in het Muziekkwartier en is in 2014 opgeleverd. Aan het plein lag naast het Wilminktheater ook ons hotel.
Overal zaten mensen op het gras. Kinderen speelden in het water van de rotspartij van het kunstwerk “Vortex”. Het was nog vroeg, maar we besloten alvast avondeten te bestellen bij Happy Italy dat ook aan het plein lag. Het was nog rustig op het terras en in een mum van tijd stond een pizza calzone en een bord spaghetti voor ons neus. Het was voor Bart een welkome basis voor zijn marathon de volgende dag.
Volkspark
Na het eten maakten we nog een ommetje in het Volkspark dat vlakbij het station lag. Het park uit 1872 is het oudste Volkspark van Nederland en is mogelijk gemaakt door textielfabrikant Hendrik Jan van Heek.
Het park werd volop gebruikt. Overal zaten mensen in het park. Een hond rende met een bal heen en weer en kinderen zaten in de grote naaldbomen. De witte bloemen van de rododendrons sierden het park. We struinden door het plantsoen langs de vijver waar grote Muscovy-eenden in zwommen. Een jongetje met zijn vader voerden de eendjes. We kwamen langs het oorlogsmonument, een beeldengroep van de beeldhouwer Mari Andriessen, waar ieder jaar op 4 mei de Nationale Dodenherdenking plaatsvindt.
Is Enschede een bezoekje waard?
De Twentse stad is zeker het bezoeken waard. Het is een intieme stad met veel interessante plekken en mooie parken. De textielgeschiedenis van de stad is op vele plekken terug te vinden. Er is veel gezelligheid te vinden op en rond de Oude Markt en wie cultuur wilt proeven kan uitwijken naar Roombeek met het Museum Twentsewelle en het Rijksmuseum Twenthe. Ook kun je een bezoekje brengen aan de mooiste synagoge van West-Europa.
Wandelroute
De stadswandeling van rond de drie kilometer is gratis verkrijgbaar bij Boekhandel Broekhuis aan de Markstraat van Enschede.
Leuk verslag heb Enschede meteen op mijn lijstje gezet. Vooral die fabriek vind ik interessant.
LikeGeliked door 1 persoon