Natuurpark Lelystad

Startpunt/eindpunt: bushalte Duinbeek Lelystad, aantal kilometers: 15, horeca onderweg: restaurant Natuurpark Hajé

Een aantal keer per jaar gaan we opstap met een aantal vrienden in Nederland. Dit voorjaar stond Lelystad op het programma. Om half twaalf verzamelen we bij station Lelystad. We besluiten niet om de stad te verkennen maar te gaan wandelen in de natuur rondom de hoofdstad van Flevoland. We wandelen een route door het Natuurpark Lelystad. 

Welkom in Natuurpark Lelystad

Uiteraard leggen we nog een bodempje  voor de vijftien kilometer lange wandeling. We strijken neer bij lunchroom de Eetalage vlakbij het station. We genieten van een kop koffie en thee met overheerlijke zelfgemaakte taart.

Thee en zelfgemaakte taart bij lunchroom de Eetalage

Vanaf het station pakken we de bus richting Duinbeek. Binnen een kwartiertje zijn we bij de start van de wandeling. Via de Anacondabrug lopen we de woonwijk Landerijen uit en het Natuurpark Lelystad in.

Fietsbrug de Anaconda

Flevohout  

Het park aan de rand van Lelystad werd in 1972 aangelegd en diende als buitenverblijf voor grote hoefdieren van Artis.

Als snel verlaten we het asfaltpad en gaan onze wandelschoenen over gras en drassig terrein. De natuur en de stad zijn hier één geworden. In een hoogspanningsmast heeft een ooievaarspaar een gigantisch nest gebouwd.

Stad en land gaan prima samen

Het eerste deel van onze wandeling gaat door het Flevohout. De grote storm in januari heeft ook huisgehouden in dit gebied. Op het pad liggen hier en daar nog wat omgevallen bomen en gevallen takken. We stappen over de boomstammen heen. Eén van de boomstammen is niet omgevallen door de storm, maar een bever heeft deze om geknaagd.

Kunstwerk van een bever

Hij heeft er een aardig kunstwerk van gemaakt. We gaan wat dieper het Flevobos in en tussen de bomen zien we twee reeën. Ze hebben ons ook al gespot en snellen rap het bos in. Ik kan één van de dieren nog net op de kiek zetten. Al is de foto niet echt scherp.

Zoek het hoefdier

Natuurpark

We wandelen het bos uit en het Natuurpark Lelystad in. Over een oranje met blauwe brug komen we in het natuurgebied.

Oranje blauwe brug

We komen we langs een hek waar we in de verte Moeflons, de kleinste wilde schapen, zien staan. Boven de struiken torent een enorme paal met daarop een ooievaarsnest. Als we dichterbij komen, staan er meer van deze palen met langbenen daarop.

Moeflons

De hoeveelheid aan ooievaars in dit park is te danken aan het fokprogramma. We wandelen over de kronkelpaden in het natuurpark. Even steken we de weg over en het route gaat verder over een recht pad onder hoge bomen.

Ooievaar op nest_foto van R. Dijksma

Na een aantal rechte paden komen we bij de Swifterkamp prehistorische nederzetting, een nagemaakt steentijddorpje. We wandelen langs de rieten huisjes die aan het water liggen. Naast één van de huisjes staat nog een ooievaarsnest op een paal. Een deel van de nederzetting is afgesloten en is beperkt geopend vanwege ongewenst bezoek, brandstichting en diefstal.

Swifterkamp

Onze wandeling gaat verder langs het water. We volgen het waterpad over het gras dat langs de plas gaat. Aan het water ligt het restaurant Natuurpark Hajé. Onze schoenen zakken weg in het gras.

Uitzicht vanaf het waterpad

We verlaten het drassige pad en komen uit bij de Przewalskipaarden en de Wisenten, Europese bizons. We lopen verder en stappen bijna op een pad die de weg over wil steken.

Uiteindelijk komen we uit bij het bezoekerscentrum en het restaurant Hajé, dat we eerder aan het water zagen liggen. We strijken er neer voor een frisje en een kopje thee en maken een rondgang door het bezoekerscentrum waar je meer kon lezen over de dieren die je in het park tegen kunt komen.

Bever in het bezoekerscentrum.jpg

Na deze pitstop gaan we langs de kleine beestjes van het park: de bevers en de otters. Echter deze kleine rakkers houden zich goed verscholen en we kunnen alleen het verblijf van de dieren bezichtigen. De laatste dieren die we in het park tegenkomen, zijn de Pater Davidsherten.

Pater Davidsherten_foto van R. Dijksma

We wandelen het park weer uit en lopen over een recht pad richting de Anacondabrug waar we nipt de bus pakken naar het centrum van Lelystad.

Is deze natuurwandeling de moeite waard?

Als ik aan Lelystad denk dan denk ik aan de Oostvaardersplassen. Ik was aangenaam verrast dat er zo dichtbij de stad een natuurpark is van deze grootte. De door Mari Smits uitgezette wandeling leid je over onverharde paden langs alle bezienswaardigheden van het park. Als je even wilt genieten van het landschap zijn er voldoende bankjes onderweg waar je even kunt uitrusten of het natuurschoon kunt aanschouwen.

Bankje

Wandelroute

Wil je deze route door het Natuurpark Lelystad ook eens wandelen? Kijk hier voor de wandelroute of meer wandelingen in de buurt van Lelystad.

Volg me ook via 

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. marismits schreef:

  Mooi verslag!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dank je Mari, jij bedankt voor de mooie route. Groeten Vera

   Like

 2. Villasappho schreef:

  Leuk verslag het is een beetje uit mn buurt. Hier helaas geen bevers die zou ik graag zien.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Bedankt! Hopelijk zien we bij een volgend bezoek de bevers van dichtbij.

   Like

 3. Wat een leuke wandeling! Lekker veel te zien onderweg, dat is leuk. Ik ken eigenlijk ook alleen de Oostvaardersplassen en veronderstelde dat het Natuurpark daarbij hoorde. Dus niet, begrijp ik uit jouw verhaal. Dit ga ik zeker onthouden!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Paulien,

   Dank je wel! Ik wist ook niet dat er naast de Oostvaardersplassen nog een natuurpark ligt nabij Lelystad.

   Groeten Vera

   Like

 4. natuurfreak schreef:

  Prachtig e wandeling en foto’s.Sortry dat het zolang geduurd heeft eer ik reageerde maar ik was op reis

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s