Kijken met andere ogen naar het Victoria Hotel Amsterdam


Als je het Centraal van Amsterdam uitloopt en wandelt richting het Damrak dan sta je al gauw oog in oog met het imposante gebouw van Park Plaza Victoria Amsterdam.
Op het eerste gezicht is het pand op de hoek van het Damrak en de Prins Hendrikkade een gracieuze verschijning. Maar wist je dat het hotel dat opende op 19 augustus 1890 een fascinerende geschiedenis kent?

Het Victoria Hotel is gebouwd in dezelfde tijd als het legendarische Centraal station van Amsterdam. De Duitse architect Henkenhaf ontwierp en bouwde het hotel.
Om dit sierlijke gebouw te realiseren moest een aantal panden aan de Prins Hendrikkade daarvoor wijken. Dit slooptraject ging echter niet zonder slag of stoot. De bewoners van Prins Hendrikkade 45-47 weigerden om hun huis en haard te verkopen voor de bouw van het hotel. Henkenhaf ging voortvarend door met de bouw van zijn architectonische hoogstandje en bouwde het Victoria Hotel om de twee huizen heen.

J.M.A. Rieke, Texelse Kade vóór de bouw van het Victoria Hotel, 1889, bron Stadsarchief Amsterdam


Roman en film “Publieke Werken” en wandeltour

Het spel tussen de bewoners en de architect verwoordde schrijver Thomas Rosenboom in 1999 in zijn bekroonde roman “Publieke Werken” en regisseur Joram Lürsen maakte van het meeslepende script de gelijknaminge film.

Wil je de locaties ontdekken uit het verhaal van Thomas Rosenboom? En meer gezichtsbepalende plekken van Amsterdam? Kijk dan hieronder voor de stadswandeling “Publieke Werken”.

Filmposter Publieke Werken, bron Holland Film Nieuws

De geschiedenis herhaalt zich in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden

In de Bloklandstraat in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden, herhaalde in 2018 de geschiedenis van het Victoria Hotel zich. Bij de bouw van nieuwbouwwoningen in de Bloklandstraat sloopte Woonstad om nummer 108 heen. Rondom het huis zijn inmiddels 16 nieuwe woningen gebouwd. Tijdens de bouw bleven de bewoners van nummer 108 in het huis wonen.

Bloklandstraat 108 Rotterdam, bron foto Algemeen Dagblad © Jan de Groen

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s