In de voetsporen van vader en zoon Zocher

Veel van onze stadswandelingen leiden door stadsparken en landgoederen. Vaak waren het creaties van de tuinarchitecten Jan David en Louis Paul Zocher.

Jan David was ontwerper van landschapstuinen in Nederland en ontwierp verschillende gebouwen zoals het beursgebouw van Amsterdam. Louis Paul werd opgeleid door zijn vader Jan David als architect en tuinarchitect. Tot de dood van zijn vader in 1870 werkten de twee samen.

Landgoed Clingendael en Oosterbeek

In verschillende jaargetijden bezochten we het landgoed Clingendael en Oosterbeek.

Tijdens de wandeling Benoordenhout uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag” kwamen we langs twee ontwerpen van Jan David: de tuin van Landgoed Clingendael en die van Landgoed Oosterbeek.

Baron van Brienen van de Groote Lindt huurde hem in voor de tuinaanleg voor beide landgoederen. Hij maakte een ontwerp in barokstijl met veel buxushagen en symmetrische patronen. We bezochten in het verre voorjaar de buitenplaatsen. De bomen stonden vol in blad en de Allium Globemasters stonden fleurig te bloeien in de Hollandse tuin.

 

Met de Groene Wissel Den Haag brachten we een bezoek aan beide parken in het najaar. De monumentale bomen hadden rode, gele en bruine bladeren. De slingerpaden in de hoven waren bezaaid met gevallen blad.

Het Park

Het bekendste park van Rotterdam, het Park, ontdekten wij tijdens het wandelen van het Delfshavenpad uit het wandelboekje “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam”.  Vader en zoon ontwierpen dit park in Engelse landschapsstijl in 1852. Het is grotendeels aangelegd rond 1860. Het water in het park vormt een belangrijk onderdeel van deze stijl. In 1960 werd hier de eerste Nederlandse Floriade gehouden.

We liepen de route aan de vooravond van de Rotterdamse marathon. De Euromast torende uit boven de platanen, zomereik en  amberbomen. De gele narcissen aan de vijver stonden volop in bloei. Er staan nog enkele bomen uit de periode van Zocher.

Hof te Dieren

Tijdens onze vakantie in het Gelderse Dieren bezochten we tijdens Open Monumentendag het Hof te Dieren. Het park dat onderdeel uitmaakt van het Landgoed Hof te Dieren is normaliter voor bezoekers gesloten. In verband met de Monumentendag was het park eenmaal opengesteld.

Het tuin rondom het landgoed ontwierp Jan David wederom in de Engelse landschapsstijl. Kenmerkend aan het ontwerp zijn de waterpartijen zoals de vijvers. In 1870 bracht zijn vakgenoot de Duitse Eduard Petzold er enkele veranderingen in aan.

Het motregende toen we het landgoed betraden. We zigzagden door de tuin en liepen langs de Koningsmuur en de hoge beuken en eiken. Het was inmiddels september en de bladeren van de hoge bomen vielen overvloedig.

Begraafplaats Zorgvlied

Op de plek van de begraafplaats lag vroeger het buitengoed Zorgvliet. Vader en zoon Zocher werden door de Amstelveense bestuurders gevraagd voor het design van de rustplaats. Jan David had een goede referentie vanwege de aanleg van het Vondelpark. Ze creëerden met hun stijl doorkijkjes en sfeervolle hoekjes op de begraafplaats.

We bezochten de laatste rustplaats tijdens het wandelen van de route “Ten westen van de Amstel” en de Groene Wissel Amsterdam Amstel.

In het late voorjaar toen we de Groene Wissel wandelden, stonden de mammoetbomen en de Hongaarse eiken ruimschoots in het blad. Enkele weken geleden wanneer we de wandeling uit de bundel “Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam“ liepen, wemelden de paden van loof in herfsttinten.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Juweeltje schreef:

  Hey wat leuk ik ben op diverse plaatsen geweest die jij noemt maar de verbinding was me nooit opgevallen. Hele leuke blog. Mooie foto’s ook!

  Like

  1. verawandelt schreef:

   Dank je wel! Ik kwam Zocher veel tegen in de omschrijvingen van de wandelroutes en heb er een thema van gemaakt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s