Salland, de ontdekking van de hemel, wandelen van Olst naar Deventer

Startpunt: station Olst, eindpunt: station Deventer, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: ‘t Bakhuus en Rustpunt Randerhoeve

In één van de mooie septemberdagen liepen we het tweede deel van de NS wandeling de IJsselvallei van Olst naar Deventer. Het begon al aardig op te warmen toen we bij het treinstation van Olst aankwamen. Om met een goede start van de wandeling te beginnen namen we bij ’t Baakhuus in het centrum van Olst fris met een broodje.

De ontdekking van de hemel

We liepen het dorp uit en op een onverhard pad wandelden we onder hoge eikenbomen. De brede vertakkingen van de majestueuze loofbomen werkten als een parasol op deze zonnige nazomerdag. We kronkelden op de paden van de havezate Hoenlo.

Al snel kwamen we bij de poort van Groot Hoenlo. We aanschouwden het buitengoed voor de toegangspoort met leeuwen. Het slot is niet openbaar toegankelijk en is sinds 2001 een beschermd rijksmonument. Het is door diverse bewoners behuisd. Eén van de inwoners was de schrijver Harry Mulisch. Hij vermeldde  het landgoed ook in zijn boek “De ontdekking van de hemel” waar hij het “Groot Rechteren” noemde. Tevens was in de jaren zeventig hier een dependance van het Haags Letterkundig Museum gevestigd.

Een wandeling bij Olst uit de wandelgids “De mooiste landgoedwandelingen in Salland” van Marycke Naber komt ook langs Groot Hoenlo. Kijk hier voor meer informatie over deze gids met twaalf landgoedwandelingen.

We liepen verder over de entree van de buitenplaats tussen een haag van rododendrons.

Landgoed Haere en de IJssellinie  

Net over het spoor kwamen we de eerste bunker van de militaire verdedigingslinie tegen, die tussen 1951 en 1954 langs de IJssel werd gebouwd. Rondom Olst zijn veel sporen van de IJssellinie te ontdekken. Kazematten, bunkers en andere werken uit die tijd maken deel uit van een museumproject. Tevens is een gemarkeerde wandelroute uitgezet. Ook op het landgoed Haere zijn diverse herinneringen aan het verdedigingsstelsel uit de tijd van de Koude Oorlog.

Routemakers Rutger Burgers en Rob Wolfs maakten een wandelgids “Lopen langs Linies”. Deze wandelgids bevat negen uiteenlopende waterlinies die samen een goed beeld geven van de verdediging van Nederland. Een wandeling rondom Olst is één van de negen wandelingen. Kijk hier voor meer informatie over deze gids.

Tussen de bomen lag het witte Disneykasteeltje, buitenverblijf Haere. Het “Hof ter Hare” zoals het in de 14e eeuw werd genoemd is van de Stichting IJssellandschap. We wandelden door de romantische tuin met zonnewijzer en schijnruïne, de folly. De nepruïne had een open dak. Zo kon je naar de blauwe hemel kijken.

Salland wandelland  

Gedurende onze wandeltocht kwamen we diverse markeringen en routepalen tegen. Het wandelnetwerk Salland heeft honderden kilometers aan rondwandelingen door middel van routepalen en genummerde keuzepuntpalen aan elkaar gekoppeld. Het zijn bestaande en nieuwe routes zoals de langeafstandspaden als het Marskramerpad, het Maarten van Rossumpad en het streekpad Sallandse Zandloper. Lees hier meer over wandelnetwerk Salland.

Rustpunt Randerhoeve 

We wandelden tussen maïsvelden. Onder een grote eik midden op een kruispunt pauzeerden we even op een bankje. Net na ons rustpunt kwamen we bij het Rustpunt Randerhoeve.

Rustpunten zijn plekken waar je kunt pauzeren, toiletteren of iets eten of drinken bij een particulier op zijn erf. Wil je meer weten over Rustpunten? Kijk hier voor meer informatie.

Luid blaffend en kwispelend kwam een jonge herder, Dunya, ons tegemoet. Ondanks dit idyllische rustpoos vervolgden we onze voettocht. Onder een hoge beukenlaan liepen we de landgoederenzone uit en de IJsselvallei in.

Ons pad zou verder over het erf van de boer gaan. Echter stond daar een bord met verboden toegang. Gezien ik niet zo fan ben van boerderijhonden waagden we de gok niet en liepen een stukje terug om de geel rode stickers van het Hanzestedenpad, dat ook naar Deventer ging, te volgen.

Tijdens onze omleiding kwamen we nog een karakteristiek logement, hotel Gaia, tegen.

Blogger en ontdekkingsreiziger Davides overnachtte in deze herberg en schreef er een fraaie blog over. Lees hier Davides blog over landgoed Gaia.

IJsselvallei  

Net na het buitenverblijf wandelden we een stuk over boerenland. De zon scheen pal boven ons en we sjokten tussen de weilanden. Al snel bereikten we de IJssel waar het zonlicht in weerkaatste. Langs de IJssel zaten volwassen en kinderen op een handdoekje of onder een gekleurde parasol. Even pauzeerden we op een bankje om wat vocht in te nemen. Snel gingen we verder omdat het niet te doen was in de hete zon.

We naderden Deventer. Ik herkende het aan de appartementen met de gekleurde zonneschermen die aan de kade van de IJssel lagen. We namen het onverharde graspad tussen jongvee waar we aan het eind middels een trappetje op de wal kwamen.

Deventer en Dickens  

We zigzagden door de historische straten van de Hanzestad. Het was maandag. Veel winkels waren gesloten in de binnenstad. Hier en daar zat iemand op het terras in de schaduw.

We liepen via het Bergkwartier naar het station. Na de Tweede Wereldoorlog was dit een verpauperd geheel. De buurt is gerestaureerd en heeft nu een pittoreske uitstraling. We wandelden in de Bergstraat over een klinkerpad tussen rijksmonumenten. In de monumenten zijn onder andere eettentjes en boetiekjes gevestigd. Eind december kan je hier over de hoofden lopen als in dit kwartier het tweedaagse Dickens Festijn wordt gehouden. Meer dan 100.000 bezoekers komen dan in de Walstraat, de Golstraat, de Damstraat en de Bergstraat voor voorstellingen rond Dickens.

Wandelroute 

De NS-wandeling IJsselvallei is een tweedaagse wandelroute van Olst naar Zutphen. Wij liepen de route in twee etappes van Zutphen naar Deventer en van Olst naar Deventer. Kijk hier voor de wandelroute. Kijk hier voor mijn blog over de andere etappe van Zutphen naar Deventer.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Super mooie omgeving!! Lekker afwisselende wandeling ook, natuur en stad!

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Jacomijn, dat is zeker een prachtige omgeving Salland. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s