Avifauna, wandelen tussen Lori’s en flamingo’s

Het was bijna dertig jaar geleden dat ik voor een bruiloft in Avifauna was. Ik kon me nauwelijks iets van herinneren toen we zaterdag het vogelpark binnen wandelden. Ondanks dat het een zonnige en warme herfstdag was, hoefden we niet over de hoofden te lopen.

De naam Avifauna verwijst naar het dierenrijk (fauna) en vogels (Aves in het Latijn). Het park dat in 1950 openging is het eerste vogelpark ter wereld. Het is ontstaan toen de heer Van den Brink zijn tuin openstelde voor zijn dorpsgenoten om zijn vogelcollectie te showen. Ze waren hier zo enthousiast  over dat hij besloot een vogelpark op te richten. Uiteindelijk is het overgenomen door de heer Van der Valk. Hij nam niet alleen het vogelrijk over, maar gebruikte ook het logo van de toekan voor zijn hotels en restaurants.

 

We wandelden de entree binnen onder een hoge bomenrij. Deze haag en de vijver dateren nog uit de tijd dat het park landgoed Ten Thijn was. Op de grasveldjes aan weerszijden van het wandelpad liepen witte, grijze en zwarte donzige zijdehoenders. Op de Afrikaweide liepen struisvogels met hun veren te pronken.

Wandelen tussen de dieren

Avifauna is echt een belevenis. In verschillende delen van de gaarde kan je wandelen tussen de dieren. In Nuboso één van de nieuwste aanwinsten klauterden keizertamarins, witgezichtoeistitie’s en rode titi’s boven ons hoofd en moesten we even wachten voor een overstekende kuifsierema.

In de Tropenhal waanden we ons even in de Filipijnen. Tussen de struikjes liepen kroonduiven en roelroels en boven ons hoofd vlogen balispreeuwen en shamalijsters. In volières zaten onder andere toekans, neushoornvogels en gouldamadines.

Net achter het restaurant was een parel, de Cuba volière, verscholen. Het leek net of hier de tijd even had stilgestaan. Ernst Hemmingway zou zich hier thuisvoelen. Er stonden authentieke bankjes van verweerd hout en het gebouw had hoge kozijnen met prachtig houten luiken. De Cubaanse flamingo’s hoorden hier helemaal thuis. Samen met de rode lepelaars en de rode en zwarte ibissen badderen ze in het nagebootste brakwatermoeras.

Een paar keer per dag zijn er vogeldemonstraties. Wij woonden de roofvogelshow bij. Het hele park was uitgelopen voor het optreden van de konijnenuil. Dit holenuiltje had de gewoonte om zich in konijnenholen te nestelen. Hier gaf deze miniatuur uil ook een demonstratie van. De Egyptische gier liet zien hoe hij met een steen een ei kon stukslaan en zijn grotere soortgenoten de ruppellsgier en vale gier vochten om een stukje aas. Het mooist vond ik hoe de wouwen het eten uit de lucht oppikten en opaten.

Rond de grote vijver konden we veel dieren van dichtbij bekijken. Witte en zwarte ooievaars liepen voor je voeten en in het Madagaskargebied waren de ringstaartmaki’s binnen handbereik.

Het was geweldig om vogels en andere dieren van zo nabij te bezichtigen. De felgekleurde papegaaien in de Lori Landing kwamen voor mij wel heel dichtbij. Deze clowneske vogels kon je ook voeren. Ik vond het wat eng toen de kleine papegaaien rakelings langs en boven mij vlogen.

Wandelpark Avifauna

Avifauna is naast een vogeldierentuin ook een wandelpark. Er zijn twee wandelroutes uitgezet. Eén van de routes leidde ons door het rosarium, langs de verschillende volières met parkieten en papegaaien en langs de Fazanterie en de pinguïns.

Door middel van de gele route liepen we langs de Oosterse tuin met rode panda’s en kraanvogels en rond de grote vijver met pelikanen. Overal zijn wandelbankjes of terrasjes waar je even kan genieten van de flora en fauna.

Volg me ook via Facebook

 

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Jaap schreef:

  Hoi Vera, bedankt voor je leuke en inspirende verhaal. Snel tijd om de vogels in avifauna ook eens te gaan bewonderen met een fijne wandeling. Groetjes, Jaap

  Geliked door 1 persoon

 2. verawandelt schreef:

  Hoi Jaap, leuk dat ik je hebt kunnen inspireren met deze blog! Avifauna was voor ons een ware verrassing. Groeten Vera

  Like

 3. Pamela schreef:

  Dank je wel Vera! Wat een mooie blog en leuke foto’s. Fijn te horen dat je enthousiast bent over Avifauna!
  Groeten, Pamela Stolze, Vogelpark Avifauna

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Pamela, leuk dat jullie de blog over jullie mooie park met plezier hebben gelezen. We komen zeker nog eens terug. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s