Adam Schadee, Stadsarchitect Den Haag

Op 9 september 2016 verscheen het boek “Adam Schadee. Groote zoon van de stad- Stadsarchitect Den Haag 1891-1927” van Koos Havelaar en Marcel Teunissen. De afgelopen jaren kwamen we tijdens onze wandelingen met de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig en een wandeling over de Binckhorst een aantal werken van deze bouwmeester tegen.

Tramremise in de Schilderswijk  

Gedurende onze route in de Schilderswijk kwamen we langs het Openbaar Vervoermuseum. Het hek van de oude tramremise, waar dit museum in is gevestigd, stond open, zodat we de oude trams van de Haagse Tramwegmaatschappij (HTM) van dichtbij konden bekijken.

Haagse tramremise

De schuur voor oude trams en bussen stamt uit 1906 en is een Rijksmonument. Het was tot 1983 de standplaats van de elektrische tram. In 2008 is het gebouw geheel gerenoveerd.

“Het museum is geopend: – van april tot en met oktober, elke zondag van 12.30 tot 17.00 uur – tijdens Open Monumentenweekend op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur – van november tot en met maart telkens de derde zondag van de maand van 12.30 tot 17.00 uur.”

Oude tram

Gemeentelijk slachthuis in het Laakkwartier

Het laatste deel van onze wandeling in het Laakkwartier leidde ons langs het Openbaar Gemeentelijk Slachthuisgebied. Het abattoir werd vanuit hygiënisch oogpunt gebouwd. Voorheen slachtten mensen hun vee thuis. Nu konden slagers worden verplicht om het daar uit te oefenen. Naast het bouwwerk heeft de stadsarchitect ook de twee portierswoningen en villa’s bedoeld als administratiegebouw, kantine en directeurswoning ontworpen.

Stadsdeelkantoor

Het gebied rondom het oude slachthuis uit 1911 is herontwikkeld. Het heeft plaats gemaakt voor 950 woningen. Het is naar stedenbouwkundig ontwerp van de Italiaanse architect Aldo Rossi. Naast dit gebied is het Bonnefantenmuseum in Maastricht ook van zijn hand. De straten in het areaal hebben immense proporties. In het slachthuis is nu het Stadsdeelkantoor gevestigd.

Elektriciteitsfabriek in de Bomenbuurt

Tijdens het wandelen van een route in de Bomenbuurt kwamen we naast statige huizen ook industrieel erfgoed tegen. We liepen langs de EON centrale. Dit is de oudste energiecentrale van Nederland en de monumentale gevel met siermetselwerk en arkeltorentjes is ruim 100 jaar oud.

De oude gasfabriek van Schadee

De fabriek werd tussen 1904 en 1906 gebouwd naar ontwerp van de Haagse gemeentearchitect. Het merendeel van de oude fabrieksruimtes en schoorstenen zijn vervangen door nieuwbouw. EON heeft aan de Haagse Stichting Elektriciteitsfabriek een fabriekshal in bruikleen gegeven voor kunstproducties.

Havenkantoor in het Laakkwartier  

Bij een wandeling door de Binckhorst kwamen zagen we het oude havenkantoor bij de Laakhaven. Het kantoor, van waaruit de havenmeesters met zijn adjuncten toezicht hield op de Laakhaven en het scheepvaartverkeer dateert van 1900.

Laakhaven

Tweede Gemeente Gasfabriek op de Binckhorst 

Tijdens dezelfde wandeling over de Binckhorst kwamen we bij het Trekvlietplein bij de tweede Gemeente Gasfabriek uit 1907. We liepen door de oude poort waar de oude gasfabriek zat. Een aantal monumentale panden herinnert nog aan deze tijd. We liepen langs het oude portiers huisje gedecoreerd met de tegels van de firma Rozenburg en het mooie hekwerk en lantaarns.

Gasfabriek

Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag 

Een deel van de bovenstaande wandelingen komen uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag. Kijk hier voor de wandelgids.

Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s