Wandelen door de Japanse tuin Clingendael in Den Haag

Start/ einde: Den Haag Centraal, aantal kilometers: 11, horeca onderweg: Paviljoen Malieveld en Theeschenkerij Ijgenweis

Japanse tuin

Omdat de tuin zo kwetsbaar is, is deze maar enkele weken per jaar open.

De Japanse Tuin is open vanaf woensdag 27 april tot en met maandag 6 juni 2022. 

We bezochten de Japanse tuin tijdens het wandelen van de route Benoordenhout uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag” van de Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Lanen en parken  

Om elf uur zouden we verzamelen bij station Den Haag Centraal. Door het park liepen richting het Malieveld, dat zijn naam dankt aan het spel malie, een voorloper van het tegenwoordige golf, dat in de 17de en 18de eeuw zeer populair was onder de adel. Op het Malieveld werd nu de jaarlijkse Tong Tong fair gehouden. Het is een festival met een podium van de Indische cultuur. We liepen langs het Malieveld op de Laan van Europa. Aan het eind van 2004 werden aan het eind van dit wandelpad een 25-tal koningslindes gepland toe de Europese Unie met 10 lidstaten werd uitgebreid.

Daarna kwamen we langs het provinciehuis Zuid Holland, dat nu op de plek van de Haagse dierentuin staat. In de tuin van het provinciehuis staat nog een monument, dat herinnert aan de door de Duitsers bijeengedreven Hagenaars voor gedwongen tewerkstelling in de gebouwen van de dierentuin.

 Markante gebouwen

De wandeling was een aaneenschakeling van bijzondere gebouwen en wetenswaardigheden. Vlakbij het provinciehuis stond het bakstenen kantoorpand vroeger van de Esso. Het gebouw bekend onder de naam de Rode Olifant is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Het is vernoemd naar een Olifant door de olifantenkop aan de voorkant van het gebouw. We moesten wel even zoeken toen we dit ontdekten.

Achter het markante gebouwen kwamen we in wijk met portiekwoningen met ramen in glas en lood. Uiteindelijk kwamen we uit in een park met een grasveld met aan het eind een standbeeld van koningin Emma. Langs het grasvelden stonden metalen bankjes met oranje rozen eromheen. Het rosarium dateert van 1922.

Na een broodje en wat drinken gingen we verder richting het Landgoed Arendsdorp. Dit Landgoed dankt zijn naam aan de jonkheer Arend van Dorp die in 1586 het stuk land met daarop de boerenhoeve had gekocht.

Na dit park kwam volgens één van ons het hoogtepunt van de route, het hoofdkantoor van Shell. Dit gebouw is in drie etappes tot stand gekomen en het oudste deel dateert van 1915. Dat in het gebouw Shell is gevestigd kan je onder andere herkennen aan het logo in de ramen.We liepen om het imposante gebouw heen. Naast het gebouw van Shell stond nog een kolos van een gebouw dat niet stond beschreven in het boekje. Het was een gebouw naar ontwerp van Berlage, dat overigens geheel leegstond. Net voor een park kwamen we langs de eerste moskee van Nederland, de Mobarakmoskee. De moskee dateert van 1955 en heeft sinds 2006 ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan een minaret.

We liepen een groen stukje Den Haag binnen. Hier en daar zagen we wat bankjes die de gemeente was vergeten te plaatsen en door de bomen zagen we het Bronovo ziekenhuis. Een verlaten speeltuintje werd door ons weer een keer gebruikt. Bij het koppeltje duikelen rondom de rekstok hoorde je het metaal kraken.

In de wijk liepen veel goedgeklede ouderen achter rollators. Tussen het winkelcentrum en lage appartementen was de American Protestant Church verscholen. Na de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 is deze kerk afgebroken en op deze locatie weer opgebouwd. Op de hoek van Landgoed Clingendael stond een ijscokraam. Even aarzelden we even en namen toen een ijsje. Het leek of we de eerste klanten van vandaag waren.

Landgoed Clingendael en Landgoed Oosterbeek

Met ons ijsje in de hand liepen we Landgoed Clingendael binnen. Het park was omgeven door grote met mos begroeide bomen. De geur van stilstaand water kwam ons echter tegemoet. We vonden het naar Oud Hollandse groenten, bloemkool, ruiken.

We liepen een stukje in het dichte donkere bos en kwamen aan bij de Oud Hollandse tuin. Ik kwam op het idee om bij de barokke terrastrap een groepsfoto te maken. We gaven onze fototoestel aan een stel. In plaats van na elkaar een foto te maken, maakten ze tegelijkertijd een foto, zodat je grappige niet-naar-de-camera-kijk foto’s kreeg. De dame wilde ook nog een close up van ons maken.

Via de Pergola brug liepen we langs het Huys Clingendael naar de Japanse tuin. Dit was het laatste weekend dat de tuin open was. Dit was ook totaal niet te zien aan de grote groepen bezoekers. De tuin straalde een magische sfeer met de verschillende kleuren planten en de laaghangende boomtakken uit. We zagen ook nog Japanners die een Japanse tuin in Nederland gingen bekijken.

Landgoed Clingendael liep over in Landgoed Oosterbeek. Het was vandaag ook Open Bunkerdag. Een aantal van ons wilde een bunker weleens van binnen bekijken. Een oud gediende in een legeruniform vertelde ons iets buiten de bunker, omdat het aggregaat voor het licht het niet deed. Toen alles weer werkten mochten we met een witte helm op ons hoofd en met een zaklantaarn in de hand naar binnen. De meneer, die ons rondleidde, was wat vergeetachtig, omdat hij voor de derde keer vroeg of we ook wisten wat de BB was. De Bescherming Bevolking (BB) bleek een civiele beschermingsorganisatie die in 1952 werd opgericht om de Nederlandse bevolking in tijd van oorlog te kunnen beschermen. We snapten al niet waarom hij in zo’n bunker over steeds Bed en Breakfast had.

Haagse bos

Na Oosterbeek kwamen we in het laatste stuk groen van de wandeling; het Haagse bos. We liepen langs Huis ten Bosch, dat naast de woonbestemming van de koninklijke familie ook dienst had gedaan als gevangenis, bordeel en opvangtehuis voor de slachtoffers van de Leidse buskruitramp in 1807.

In het bos kwamen we nog een groepje uit hout gesneden dieren en zelfs een houten tafel om te klaverjassen.

We liepen nog een stukje om in het bos om uiteindelijk aan te komen bij de eerste flat van Nederland, de Nirwana. Aan het eind van de wandeling had ik nog één verrassing, het hertenkamp met een eik die meer dan 300 jaar oud is.

Wandelroute

Wil je ook eens wandelen in het Haagse Benoordenhout en een bezoek brengen aan de fraaie parken van Den Haag? Deze wandeling komt uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag”, een Urban walking gids met tien wandelingen van de rond de tien kilometer. Kijk hier voor de gids en voor de GPS tracks.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Mirjam schreef:

    Mooi verslag over bekende en onbekende stukjes van Den Haag, ik heb weer genoeg inspiratie. Deze route wil ik dus de komende weken zeker een keertje gaan wandelen, juist omdat nu de Japanse tuin open gaat. Schijnt in de herfst ook erg mooi te zijn. Hoop dat het me lukt.

    Geliked door 1 persoon

  2. verawandelt schreef:

    Dag Mirjam, bedankt voor het compliment. Deze wandeling uit de gids is zeker een aanrader! Leuk om te lezen dat je nu op pad met de Haagse urban gids.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s