Wandelen door de Japanse tuin Clingendael in Den Haag

Start/ einde: Den Haag Centraal, aantal kilometers: 11, horeca onderweg: Paviljoen Malieveld

Japanse tuin Landgoed Clingendael 

Eén van de mooiste tuinen in Den Haag vind ik wel de Japanse tuin in Landgoed Clingendael. Omdat de tuin zo kwetsbaar is, is deze maar enkele weken per jaar open. Bekijk hier de actuele openingstijden.  Ik bezoek de Japanse tuin tijdens het wandelen van de route “Benoordenhout” uit de gids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag” van de Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.

Sprookjestuin

Lanen en parken  

Mijn wandeling start bij het station Den Haag. Door het park achter het station loop ik richting het Malieveld, dat zijn naam dankt aan het spel malie, een voorloper van het tegenwoordige golf, dat in de 17de en 18de eeuw zeer populair was onder de adel. Op het Malieveld wordt nu onder andere de jaarlijkse Tong Tong fair, een festival met een podium van de Indische cultuur,  gehouden. Ik wandel langs het Malieveld op de Laan van Europa. Aan het eind van 2004 werden aan het eind van dit wandelpad een 25-tal koningslindes gepland toe de Europese Unie met 10 lidstaten werd uitgebreid.

Stationsgebied Den Haag

Daarna kom ik langs het provinciehuis Zuid Holland, dat nu op de plek van de Haagse dierentuin staat. In de tuin van het provinciehuis staat nog een monument, dat herinnert aan de door de Duitsers bijeengedreven Hagenaars voor gedwongen tewerkstelling in de gebouwen van de dierentuin.

Skyline Den Haag

 Markante gebouwen

De wandeling is een aaneenschakeling van bijzondere gebouwen en wetenswaardigheden. Vlakbij het provinciehuis staat het bakstenen kantoorpand vroeger van de Esso. Het gebouw is bekend onder de naam de Rode Olifant  en is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse school. Het is vernoemd naar een Olifant door de olifantenkop aan de voorkant van het pand.

Emma

Achter het markante gebouw vind ik een park met een standbeeld van koningin Emma. Het is een sfeervol park met de metalen bankjes en de oranje rozenstruiken. Het rosarium dateert van 1922. In het park eet ik een broodje en neem wat drinken. De route gaat verder richting het Landgoed Arendsdorp. Dit Landgoed dankt zijn naam aan de jonkheer Arend van Dorp die in 1586 het stuk land met daarop de boerenhoeve had gekocht.

Historische paviljoen van jonkheer Arend van Dorp

Na dit park komt volgens één van de hoogtepunten van de route, het hoofdkantoor van Shell. Dit gebouw is in drie etappes tot stand gekomen en het oudste deel dateert van 1915. Dat in het gebouw Shell is gevestigd kan je onder andere herkennen aan het logo in de ramen. Ik loop om het imposante gebouw heen. Naast het gebouw van Shell staat nog een kolos van een gebouw, dat niet staat beschreven in het boekje.

Het is een gebouw naar ontwerp van de architect Berlage. Het gebouw staat momenteel leeg. Net voor een park kom ik langs de Mobarakmoskee, de eerste moskee van Nederland,. De moskee dateert uit 1955 en heeft sinds 2006 ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan een minaret.

Imposante ramen van het hoofdkantoor van Shell

Ik wandel een groen stukje Den Haag binnen. Hier en daar zie ik wat bankjes, die de gemeente Den Haag is vergeten te plaatsen en door de bomen zie ik het Bronovo ziekenhuis. 

In de wijk lopen veel goedgeklede ouderen achter rollators. Tussen het winkelcentrum en lage appartementen is de American Protestant Church verscholen. Na de wereldtentoonstelling van Brussel in 1958 is deze kerk afgebroken en op deze locatie weer opgebouwd.

Balletje gooien in Clingendael

Landgoed Clingendael en Landgoed Oosterbeek

Op de hoek van Landgoed Clingendael tref ik een ijscokraam. Ik aarzel even en ik kan de verleiding niet weerstaan en ik neem toch een overheerlijk ijsje. Het lijkt of ik de eerste klant van vandaag ben.

Pergolabrug

Met mijn ijsje in de hand loop ik Landgoed Clingendael binnen. Het park is omgeven door grote met mos begroeide bomen. De geur van stilstaand water komt me echter tegemoet.   Het lijkt net of ik door een veld met bloemkolen loop. 

Oud Hollandse tuin

Via de Pergola brug loop ik langs het Huys Clingendael naar de Japanse tuin. Dit is het laatste weekend, dat de tuin open is. Dat is ook wel te merken door het groot aantal bezoekers. De tuin straalt een magische sfeer met de verschillende kleuren planten en de laaghangende boomtakken uit. Ik zie zelfs nog Japanners, die een Japanse tuin in Nederland gaan bekijken.

Laaghangende tak

Haagse bos en Huis ten Bosch 

Landgoed Clingendael loopt over in Landgoed Oosterbeek. In het landgoed vind je nog een voormalige bunkervilla van Reichskommissar Seyss-Inquart. De bunker is tegenwoordig de verblijfplaats van vleermuizen. Na Oosterbeek kom ik in het laatste stuk groen van de wandeling; het Haagse bos. Ik loop langs Huis ten Bosch, dat naast de woonbestemming van de koninklijke familie ook dienst heeft gedaan als gevangenis, bordeel en opvangtehuis voor de slachtoffers van de Leidse buskruitramp in 1807.

Huis ten Bosch

In het bos kom ik nog een groepje uit hout gesneden dieren en zelfs een houten tafel om te klaverjassen tegen. Ik wandel nog een stukje om in het bos om uiteindelijk aan te komen bij de eerste flat van Nederland, de Nirwana.

Ganzen voeren

Wandelroute

Wil je ook eens wandelen in het Haagse Benoordenhout en een bezoek brengen aan de fraaie parken van Den Haag? Kijk hier voor de wandelroute en hier voor de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag”, een Urban walking gids met tien wandelingen van de rond de tien kilometer rond de Hofstad.

den-haag-2
Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Mirjam schreef:

    Mooi verslag over bekende en onbekende stukjes van Den Haag, ik heb weer genoeg inspiratie. Deze route wil ik dus de komende weken zeker een keertje gaan wandelen, juist omdat nu de Japanse tuin open gaat. Schijnt in de herfst ook erg mooi te zijn. Hoop dat het me lukt.

    Geliked door 1 persoon

  2. verawandelt schreef:

    Dag Mirjam, bedankt voor het compliment. Deze wandeling uit de gids is zeker een aanrader! Leuk om te lezen dat je nu op pad met de Haagse urban gids.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s