Ontdek Almere Poort en Duin: Wandelen door de duinen, langs ecologische huizen en unieke architectuur

on

Op een stralende zonnige dag start ik bij station Almere Poort met de wandelroute Poort en Duinpad, een prachtige wandeling van 11 kilometer door de wijken Almere Poort en Almere Duin.

Deze route komt uit de nieuwe gids “Wandelen buiten de binnenstad van Almere” van routemaker Mari Smits.

Almere Duin

Ik besluit de route andersom te wandelen en start bij Almere Duin, een schitterende wijk waar het concept van duinen overal is doorgevoerd.

De huizen zijn gehuld in zandkleuren en de beplanting bestaat uit sparren, brem, hoge grassen en duinpannen. Zelfs de wegen zijn glooiend, waardoor je echt het gevoel krijgt alsof je door de duinen loopt.

Almeerderstrand

Na een tijdje wandelen bereik ik het Almeerderstrand. Dit strand is ruim opgezet. Misschien herken je dit strand wel van de festivals en evenementen, zoals Zand en de Libelle Zomerweek? Het is nu nog buiten het strandseizoen en er zijn slechts enkele gasten op het strand.

Het is tijd voor een lunchpauze. Ik strijk neer bij Surinaams restaurant Maryam’s Almere, gelegen aan de Europalaan. Hier geniet ik van een heerlijk broodje pom met een verfrissend blikje Fernandes.

Ecologische huizen aan de Willem Barentszroute

Na de lunch vervolg ik mijn weg en kom ik bij de Willem Barentszroute in een wijk met ecologische huizen. Hier staan maar liefst 103 zeer energiezuinige woningen, die dankzij een speciaal isolatie- en ventilatiesysteem nauwelijks energie verbruiken. Het bijzondere aan dit project is dat het huurwoningen zijn, waardoor duurzaam wonen voor een breed publiek toegankelijk wordt.

Almere in het groen

Ik verlaat de bebouwing en ik wandel een recreatiegebied in, waar ik tussen hoge populieren loop.  De geur van de fluitenkruid komt me tegemoet.

Mijn route gaat verder tussen jonge rode beuken. Onderweg word ik vergezeld door een kakofonie van vogelgeluiden. Ik loop even het bos uit en passeer enkele indrukwekkende windmolens.

Homeruskwartier

Na een groen uitstapje gaat mijn route door het Homeruskwartier. Geen enkel huis lijkt op elkaar.  Deze wijk is de grootste zelfbouwwijk van Nederland, waar mensen echt zelf bepalen hoe de stad eruitziet. Er zijn grachtenhuizen, woonwerkvilla’s, bungalows, Tiny houses en woontorens. Voor iedereen is er wel iets wat ze mooi vinden.

Ik wandel langs een huis, dat ik herken uit het wandelboekje. Ik spreek de meneer aan, die op zijn veranda zit en ik zeg “Kijk uw huis staat in deze nieuwe wandelgids”. Hij is verbaasd en vindt het leuk dat zijn huis nu beroemd is.

Boterhammen met spek

Even verderop kom ik bij het complex “Boterhammen met spek”. Hier hebben ze op een leuke manier gebruik gemaakt van verschillende kleuren bakstenen. Het lijkt net alsof je naar boterhammen met spek kijkt. Ik vind het heel mooi en bijzonder om naar deze unieke gebouwen te kijken.

Het Klokhuis

Ik bereik het Klokhuis, een uniek gebouw in het Cascadepark. Dit bijzondere huis is het resultaat van een ontwerpwedstrijd uitgeschreven door het kinderprogramma “Het Klokhuis” in 2011. Kinderen bedachten energiebesparende voorzieningen, zoals het koppelen van warmte, water en lichtbronnen aan slimme meters.

Tiny Church

Naast Het Klokhuis staat de Tiny Church. Deze unieke kerk draait mee met de zon en is energie-neutraal. Met een oppervlakte van slechts 50 vierkante meter biedt het genoeg ruimte voor maximaal 50 zitplaatsen. Het is de kleinste kerk van Nederland.

Wandelroute

Wil je ook wandelen buiten de binnenstad van Almere door de verrassende wijken Almere Poort en Almere Duin bekijk hieronder de wandelroute Poort en Duinpad en de wandelgids.

Volg me ook via