Een groene ontdekkingstocht door Amsterdam Zuidoost

Op een zonnige zaterdag ga ik op pad voor een prachtige wandelroute door Amsterdam Zuidoost. Ik wandel de Trage Tocht Amsterdam Zuidoost, een wandeling van 17 kilometer. Ik start mijn wandeling bij metrostation Ganzenhoef, waar ik al direct de groene zones in wandel van Zuidoost.

“In de groene zones van Zuidoost, omringd door fluitenkruid, klaprozen en boterbloemen, ontdek ik de verborgen schoonheid van Amsterdam te voet.”

De eerste kilometers voeren me door het rustige landschap, omringd door fluitenkruid en boterbloemen. Maar ik moet ook oppassen voor de BBB: Brandnetels, Bramen en Berenklauw. Al snel word ik geprikt door een verraderlijke brandnetel. Naast de brandnetel staat een veldzuring. Ik wrijf de stengel van de zuring over mijn hand om de jeuk van de brandnetel wat te verlichten.  

Bijlmerweide

Na een tijdje bereik ik de Bijlmerweide. Dit park is in de jaren 1970 aangelegd en herbergt het Vogel- en zoogdierenopvang De Toevlucht.

Hier bevinden zich ook enkele “illegale” verkeersborden van kunstenaar Peter Vial. Hij verving verwaarloosde borden door mozaïekexemplaren, die echter niet rechtsgeldig waren. Gelukkig zijn ze nu beschermd als kleine kunstwerkjes.

Diemerbos

Ik ga even de gemeentegrens over en bij Diemen kom ik bij het Diemerbos, een prachtig bos dat zich uitstrekt tussen Diemen, Weesp en Amsterdam Zuidoost.

Hier bevindt zich ook House of Bird, het proeflokaal van Bird Brewery.

Gaasperplaspark

Ik wandel het Diemerbos uit en het Gaasperplaspark in. Het recreatie-en natuurgebied werd vanwege de Floriade in 1982 aangelegd.

De opzet en de contouren van de wandelpaden herinneren nog aan de tuinbouwtentoonstelling. Bijzonder mooi vind ik het bruggetje en de bankjes met de blauwe regen.

Ik kom bij de Gaasperplas. Er vindt een watergevecht plaats van drie meerkoeten. De zwarte watervogels met scherpe witte snavels racen over het water en vechten elkaar de tent uit. Ik ga op een bankje aan het water zitten. De wind maakt een prachtig patroon in het water. Het is bijzonder stil op het water ondanks het stralende zonnige weer.

Ik vervolg mijn wandeling en loop over een grindpad langs het water. Op het parkeerterrein hebben enkele mannen vogelkooitjes neergezet met tropische wedstrijdvogels. Als het goed zonnig warm weer is laten ze de beestjes buiten acclimatiseren.  

Tijdens mijn wandeling rond de plas ontdek ik ook de beruchte Japanse duizendknoop, een invasieve exotische plant die moeilijk te bestrijden is en inheemse plantensoorten verdringt.

Natuurgebied Ruige Hof

Ik vervolg mijn tocht door het natuurgebied Ruige Hof, waar ik geniet van de kleine paadjes omringd door fluitenkruid. Het voelt alsof ik me in een sprookjesbos bevind.

Brasapark

Ik kom weer in de bewoonde wereld en op het nieuwe Brasapark heb ik een spectaculair uitzicht over de Gaasperdam en de Bijlmermeer. Het park, dat het grootste dakterras van Nederland wordt genoemd, verbindt deze gebieden met elkaar. Het Brasapark ligt op het dak van de Gaaspertunnel en moet nog uitgroeien tot een volwassen park.

Nelson Mandelapark en Kunstwerk ‘Wij het Volk

Via een elegante metalen brug met gouden lintmotieven kom ik in het Nelson Mandelpark. De fraaie bruggen en de ingangen van het park, dat voorheen bekend stond als Bijlmerpark, zijn ontworpen door Mecanoo.

Ook de uitzichtoren is voorzien van motieven. Terwijl ik verder wandel, ontdek ik het indrukwekkende kunstwerk: Rona Batho, ook bekend als ‘Wij het Volk’.

Dit prachtige bronzen beeld, gemaakt door de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Modisakeng, bevindt zich op een heuveltje. Recentelijk was er een beeld gestolen, maar gelukkig lijkt het kunstwerk nu weer volledig te zijn hersteld.

Les Pisseurs d’Amsterdam

Het is bijzonder om tijdens het wandelen kunstwerken in de openbare ruimte te zien. Onder het viaduct van de Groesbeekdreef ontdek ik de opvallende beelden genaamd Les Pisseurs d’Amsterdam, gecreëerd door de Kameroense kunstenaar Pascale Tayou.

De boom die alles zag

Een andere bijzondere plek die ik passeer, is de boom die alles zag. Deze grauwe abeel heeft de Bijlmerramp van 4 oktober 1992 overleefd, waarbij een Israëlisch vrachtvliegtuig neerstortte op de flats Groeneveen en Kruitberg en 43 levens eiste.

De boom overleefde niet alleen de crash, maar ook de daaropvolgende bodemsanering. Rondom de boom is een ontmoetingsplek ontstaan waar mensen bloemen en foto’s neerleggen om hun dierbaren te herdenken. De boom is nu het hart van een herdenkingsmonument en wordt beschouwd als het levende symbool van de Bijlmerramp.

Wandelroute

Wil je ook wandelen in het bijzonder groene stadsdeel Amsterdam Zuidoost? Hieronder vind je de wandelroute.

Volg me ook via