Lissabon, dwalen door de kleurrijke wijk Mouraria

Kleine pleintjes, kleurrijke huizen waar de was buiten hangt, smalle straatjes met vele trappen en  Street art kenmerken de wijk Mouraria. In deze Moorse wijk werden na de christelijke verovering van Lissabon in 1147 de Moren ondergebracht.

De ruwe wijk had niet altijd de beste naam, maar na de herontwikkeling is het een oase van rust. Je vindt er 50 verschillende nationaliteiten waarvan de meeste afkomstig zijn uit China, India, Bangladesh en Mozambique. De invloeden vind je ook terug in de uiteenlopende restaurants in deze buurt.

Tijdens een bezoek aan Lissabon in het voorjaar wandel ik met de route “Parque Eduardo VII, Liberdade & Mouraria” uit de gids “Time to momo Lissabon” door deze kleurrijke wijk. De wandeling voert je de door de smalle fleurige straatjes met prachtige bloesembomen waar de tijd even stil heeft gestaan. Mouraria is een must see als je even terug wilt in de tijd. Ik ben aangenaam verrast door deze buurt met de vele verborgen plekjes.

Fado Vadio

Mouraria is bekend van de Fado. Veel bekende Fado zanger(essen) hebben in de wijk gewoond. Het staat wel bekend als de geboorteplaats van de Fado. Het Fado-restaurant “Maria da Mouraria” is gevestigd in het voormalig woonhuis van Maria Servera, een beroemde Fado zangeres. Dinsdag tot en met zondag kun je hier het Portugese levenslied beluisteren. Ook veel muurschilderingen herinneren zich aan dit lied. Een bekende muurschildering vind je in het steegje Escadinhas de São Cristóvão.  “Fado Vadio” is een eerbetoon aan de Fado in Mouraria en is  gemaakt door meerdere Street art artiesten.

A Tribute

Veel huizen in Mouraria zijn gekleurd of versierd met tegels of zoals in het steegje Beco das Farinhas met foto’s van de oudere bewoners.

De Britse kunstenaar Camilla Watson maakte met “A Tribute” een openluchttentoonstelling. De bewoners kozen zelf een foto uit, die ze tentoonstelde. Je wandelt in deze straat langs 25 portretten.

Praça Martim Moniz

Een levendig plein in Mouraria is Praça Martim Moniz, vernoemd naar de strijder Martin Moniz die in 12e eeuw vocht tegen de Moorse bezetters. Het plein is gebouwd op een deel van de oude stadsmuur van Lissabon. Midden op het plein vind je meerderen fonteinen en horecakiosken. Het is het bruisend hart van Mouraria en ontmoetingsplaats voor bewoners. Rondom het plein vind je vele barretjes, een schattig kerkje Nossa Senhora da Saúde en een soort bazaar.

Viúva Lamego

Op veel gebouwen vind je de azulegos, de gedecoreerde siertegels. De voorgevel van Viúva Lamego aan Largo do Interdente is prachtig versierd met het keramiek. Vroeger zat hier de gelijknamige tegelfabriek en nu vind je er een winkel waar je nog veel van de keramiek kunt kopen. De oude fabriek uit 1849 is inmiddels verhuisd naar Sintra. Het is een fijne plek om even rond te struinen.   

Estacionamento Chão do Loureiro

Niet alleen de huizen zijn voorzien van Streetart, maar de parkeergarage “Estacionamento Chão do Loureiro” is op elke verdieping versierd met de murals van vijf Portugese Street art artiesten. Je kunt hun kunstwerken gratis bekijken en vanaf het dak van de parkeergarage heb je een fraai uitzicht over Lissabon.  

Wandelroute “Parque Eduardo VII, Liberdade & Mouraria”

Wil je ook dwalen door kleurrijk Mouraria? Ga dan op pad met de wandelroute “Parque Eduardo VII, Liberdade & Mouraria” uit de stadsgids “Time to momo Lissabon”! Kijk hieronder voor meer informatie.

Time to momo Lissabon

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Sabine Verburg schreef:

  Oh wat een prachtig reisverslag heb je gemaakt
  Mooie foto’s van deze prachtigd stad
  Toevallig had ik net een boek uit dat gedeeltelijk in Lissabon speelt ‘Koning van de Barraca’s van Femke van Zeijl

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Sabine, dank je wel. Wat leuk om te lezen!

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s