Groene Hartpad, wandelen van Delft naar Zoetermeer

Startpunt: centraal station Delft, eindpunt: centraal station Zoetermeer, aantal kilometers: 16, horeca onderweg: Stads-Koffyhuis Delft en Toko Rasu Zoetermeer

Eerste etappe van het Groene Hartpad

Het is jaren geleden dat we een etappe liepen van het 192 kilometer lange Groene Hartpad. Dit streekpad loopt door het Nationaal Landschap van het Groene Hart. Met deze rondwandeling kom je door historische stadjes zoals Woerden, IJsselstein en Montfoort en wandel je rond plassen en uitgestrekte weilanden van de groene long van Nederland.

We gaan op een hete lentedag op pad voor de eerste etappe van het Groene Hartpad van Delft naar Zoetermeer.

Er is warm weer voorspeld en we besluiten al rond half negen te starten met de route bij station Delft. Door middel van de roltrappen komen we in de nog rustige stationshal met een golvend plafond met daarop de historische kaart van Delft.

Vroege koffie bij Stads-Koffyhuis

Delft ontwaakt. We wandelen het oude centrum in waar antiekhandelaren hun waren uitstallen in de kraampjes aan de grachten. De deur van het Stads-Koffyhuis is al open. Alhoewel de keuken nog gesloten is kunnen we wel terecht voor een kop koffie.

Het koffiehuis is al 50 jaar een begrip aan de Oude Delft. Zowel binnen als buiten kun je terecht voor een ontbijtje, één van hun prijswinnende broodjes of gewoon een pannenkoek. We kiezen een tafeltje aan het raam. Snel staan onze koffie en Wienermelange op de houten tafel.

Rustige Markt

Onze route gaat verder door de pittoreske straatjes van Delft. We komen bij de Markt waar de Nieuwe Kerk aan ligt. De kerk is onder andere bekend van de grafkelder van het Koninklijk huis en het Praalgraf van Willem van Oranje. Zo levendig de markt kan zijn zo rustig is het er in de vroege morgen. Een ideaal moment om het plein zonder de marktkramen te fotograferen.

Pittoreske Klaeuwshofje en Oostpoort

We dwalen nog een tijdje door de historische straten en passeren het Klaeuwshofje. Er heerst een serene rust in het hofje dat ooit werd gesticht door de eigenaren van de bierbrouwerij “de Klaeuw”. Na het hofje komen we bij de enig overgebleven poort van Delft, de Oostpoort. Deze wordt momenteel gerestaureerd.

We lopen de stenige stad uit en het groen in. We wandelen langs een gemaal en een molenstomp. We volgen de rood/gele stickers van het Groene Hartpad en we komen uit bij het Arboretum-Heemtuin van Delft, dat in 1966 is aangelegd.

We maken een kleine ronde door de tuin waar voornamelijk uitheemse bomen en struiken zijn geplant.

Delftse Hout

We bereiken de ingang van het Delftse Hout en lopen langs de Grote Plas, waar de eerste badgasten en zonaanbidders zijn neergestreken voor een zinderend hete dag. Het water is ontstaan in de jaren zestig door de zandafgraving van de nieuwe woonwijken in de omgeving van Delft.

We wandelen over de brede wandelpaden van het hout en gaan over sfeervolle witte bruggetjes. We lopen over een laantje met knotwilgen met om de zoveel meter een wandelbankje. Een labrador wil spelen met de zwanen in het water, maar het blazende zwanenpaar is daar minder van gediend.

Bieslandse bos

We wandelen het Delftse hout uit en het Bieslandse bos in, waar de paden zijn bedekt met de pluisjes van paardenbloemen. We komen bij een weiland waar schapen en koeien grazen. In de smalle sloot zwemmen een moedereend met haar kroost.

Ik doe even mijn ogen dicht en hoor het gefluit van een merel en het gezoem van bijen. Een tijdje wandelen we door dit groene gebied tussen Delft en Zoetermeer. In de verte horen we de Randstadrail en we komen al gauw bij Pijnacker.

We lopen onder het spoor door en wandelen langs een omheining waar schapen grazen. We bereiken een provinciale weg waar we even langs moeten lopen. Op de dijk langs de weg huppelen geitjes en in de naastgelegen sloot zwemt een zwanenpaar.

Het Balijbos en Rokkeveen

We naderen Zoetermeer en komen bij De Balij. In 1992 is in Zoetermeer de Floriade. Het jonge Balijbos is aangelegd voor de wereldexpo. We wandelen een aantal kilometers door het prachtige Balijbos en komen uit bij de wijk Rokkeveen dat het decor was van deze wereldexpositie. De herinneringen aan de Floriadewijk zijn nog overal zichtbaar.

Zo vind je er nog follies, groene gebouwtjes met een opvallende vorm. We nemen even een kijkje in het rosarium, waar een groot deel van de rozen in bloei staan.

We naderen het einde van de wandeling, maar niet voordat we een overheerlijk Surinaams broodje hebben genomen bij Toko Rasu in het winkelcentrum van Rokkeveen.

We wandelen over de geheel overdekte Nelson Mandelabrug in de geel blauwe kleuren van het gemeentewapen van Zoetermeer en kwamen uit bij station Zoetermeer. De brug dateert ook uit de tijd van de Floriade. Aanleiding van de bouw was de aanleg van de woonwijk Rokkenveen, in combinatie met de wereldexpositie.

Wandelroute

Wil je ook door het Groene Hart van Nederland wandelen? Kijk hier voor de eerste etappe van het Groene Hartpad van Delft naar Zoetermeer.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s