Groene Hartpad, wandelen van Delft naar Zoetermeer

Startpunt: centraal station Delft, eindpunt: centraal station Zoetermeer, aantal kilometers: 16, horeca onderweg: Stads-Koffyhuis Delft en Toko Rasu Zoetermeer

Eerste etappe van het Groene Hartpad

Het was jaren geleden dat we een etappe liepen van het 192 kilometer lange Groene Hartpad. Dit streekpad loopt door het Nationaal Landschap van het Groene Hart. Met deze rondwandeling kom je door historische stadjes zoals Woerden, IJsselstein en Montfoort en wandel je rond plassen en uitgestrekte weilanden van de groene long van Nederland.

We gingen op een hete lentedag op pad voor de eerste etappe van het Groene Hartpad van Delft naar Zoetermeer.

Het zou dertig graden worden en we besloten al rond half negen te starten met de route bij station Delft. Door middel van de roltrappen kwamen we in de nog rustige stationshal met een golvend plafond met daarop de historische kaart van Delft.

Vroege koffie bij Stads-Koffyhuis

Delft ontwaakte. We wandelden het oude centrum in waar antiekhandelaren hun waren uitstalden in de kraampjes aan de grachten. De deur van het Stads-Koffyhuis was al open. Alhoewel de keuken nog gesloten was konden we wel terecht voor een kop koffie.

Het koffiehuis is al 50 jaar een begrip aan de Oude Delft. Zowel binnen als buiten kun je terecht voor een ontbijtje, één van hun prijswinnende broodjes of gewoon een pannenkoek. We kozen een tafeltje aan het raam. Snel stonden onze koffie en Wienermelange op de houten tafel.

Rustige Markt

Onze route ging verder door de pittoreske straatjes van Delft. We kwamen bij de Markt waar de Nieuwe Kerk aan ligt. De kerk is onder andere bekend van de grafkelder van het Koninklijk huis en het Praalgraf van Willem van Oranje. Zo levendig de markt kan zijn zo rustig was het er in de vroege morgen. Een ideaal moment om het plein zonder de marktkramen te fotograferen.

Pittoreske Klaeuwshofje en Oostpoort

We dwaalden nog een tijdje door de historische straten en passeerden het Klaeuwshofje. Er heerste een serene rust in het hofje dat ooit werd gesticht door de eigenaren van de bierbrouwerij “de Klaeuw”. Na het hofje kwamen we bij de enig overgebleven poort van Delft, de Oostpoort. Deze werd momenteel gerestaureerd.

We liepen de stenige stad uit en het groen in. We wandelden langs een gemaal en een molenstomp. We volgden de rood/gele stickers van het Groene Hartpad en we kwamen uit bij het Arboretum-Heemtuin van Delft, dat in 1966 is aangelegd.

We maakten een kleine ronde door de tuin waar je voornamelijk uitheemse bomen en struiken zijn geplant.

Delftse Hout

We bereikten de ingang van het Delftse Hout en liepen langs de Grote Plas, waar de eerste badgasten en zonaanbidders waren neergestreken voor een zinderend hete dag. Het water is ontstaan in de jaren zestig door de zandafgraving van de nieuwe woonwijken in de omgeving van Delft.

We wandelden over de brede wandelpaden van het hout en gingen over sfeervolle witte bruggetjes. We liepen over een laantje met knotwilgen met om de zoveel meter een wandelbankje. Een labrador wilde spelen met de zwanen in het water, maar het blazende zwanenpaar was daar minder van gediend.

Bieslandse bos

We wandelden het Delftse hout uit en het Bieslandse bos in, waar de paden waren bedekt met de pluisjes van paardenbloemen. We kwamen bij een weiland waar schapen en koeien graasden. In de smalle sloot zwom een moedereend met haar kroost.

Ik deed mijn ogen even dicht en hoorde het gefluit van een merel en het gezoem van bijen. Een tijdje wandelden we door dit groene gebied tussen Delft en Zoetermeer. In de verte hoorden we de Randstadrail en we kwamen al gauw bij Pijnacker.

We liepen onder het spoor door en wandelden langs een omheining waar schapen graasden. We kwamen bij een provinciale weg waar we even langs moesten lopen. Op de dijk langs de weg huppelden geitjes en in de naastgelegen sloot zwom een zwanenpaar.

Het Balijbos en Rokkeveen

We naderden Zoetermeer en kwamen bij De Balij. In 1992 was in Zoetermeer de Floriade. Het jonge Balijbos is aangelegd voor de wereldexpo. We wandelden een aantal kilometers door het prachtige Balijbos en kwamen uit bij de wijk Rokkeveen dat het decor was van deze wereldexpositie. De herinneringen aan de Floriadewijk zijn nog overal zichtbaar.

Zo vind je er nog follies, groene gebouwtjes met een opvallende vorm. We namen even een kijkje in het rosarium, waar een groot deel van de rozen in bloei stonden.

We naderden het einde van de wandeling, maar niet voordat we overheerlijk Surinaams broodje hadden gegeten bij Toko Rasu in het winkelcentrum van Rokkeveen.

We wandelden over de geheel overdekte Nelson Mandelabrug in de geel blauwe kleuren van het gemeentewapen van Zoetermeer en kwamen uit bij station Zoetermeer. De brug dateert ook uit de tijd van de Floriade. Aanleiding van de bouw was de aanleg van de woonwijk Rokkenveen, in combinatie met de wereldexpositie.

Wandelroute

Wil je ook door het Groene Hart van Nederland wandelen? Kijk hier voor de eerste etappe van het Groene Hartpad van Delft naar Zoetermeer.

Volg me ook via FacebookTwitter en Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s