Museum De Lakenhal Leiden en de Zilverfabriek Voorschoten

Als je over de Leidseweg in Voorschoten rijdt kom je langs het imposante witte fabrieksgebouw van de voormalige Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Gouden en Zilveren Waren ook wel bekend als de Zilverfabriek Van Kempen en Begeer. Het fraaie witte gebouw in eclectisch classicistische stijl en het toegangshek in Art Nouveau matcht met het pand van het aangrenzende landgoed Berbice.

Het bedrijf werd opgericht en 1789 door Van Kempen en huisde van 1858 tot 1985 in Voorschoten Waar ooit zilveren bestek, serviezen en kunstwerken gemaakt werden huist nu hotelketen CitzenM met hun kantoor.

Christa Ehrlich ontwerpster van de Zilverfabriek Voorschoten

De Zilverfabriek had verschillende ontwerpers in dienst waaronder de Weense ontwerpster Christa Ehrlich. Ze kwam in 1927 naar Voorschoten op uitnodiging van directeur Carel Begeer. Op vierentwintigjarige leeftijd ging ze aan de slag bij de Zilverfabriek in Voorschoten.

Hier experimenteerde ze met het zilver en maakte minimalistische ontwerpen. Ook maakte Ehrlich motieven voor behang en stoffen en liet ze zich inspireren door het werk van de Wiener Werkstätte, die bekend waren van hun geometrische vormgeving.

Werk van Christa Ehrlich in Museum De Lakenhal

In Museum De Lakenhal in Leiden is van 13 mei tot en met 28 augustus 2022 een tentoonstelling over het werk van Christa Ehrlich. In twee prachtige tentoonstellingsruimtes wandel je langs haar leven en werk.

In de eerste zaal kun je haar kleurrijke decoraties van meubelstoffen en behang bewonderen en in de tweede zaal word je verblind door de schittering van de vele zilverwerken. Op de wanden zie je projecties van zilvercreaties. Het mooist vind ik wel de strak ontworpen minimalistische serviezen.

Meer te zien in Museum De Lakenhal

Naast de tijdelijke tentoonstelling van de Oostenrijkse ontwerpster is een bezoek aan de vaste collectie van het museum ook echt de moeite waard. Zo vind je er bijzondere kunstwerken van Leidse kunstenaars Rembrandt van Rijn, Lievens en Gerrit Dou.

Wandel je langs de geschiedenis van Leidse Lakenindustrie en ontdek je de geschiedenis van Leidens Beleg en Ontzet. De mooiste collectie vind ik de werken van de moderne kunstenaars Menso Kamerlingh Onnes en Theo van Doesburg.

Zilverroute Voorschoten

Wil je meer weten over het zilververleden van Voorschoten? Fiets dan de Zilverroute. Kijk hieronder voor meer informatie over deze route.  

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s