Wandelen langs de beste restaurants van Antwerpen

Eén van mijn favoriete steden net over de grens is wel Antwerpen. Met de trein ben ik binnen twee uur in deze Vlaamse stad. Antwerpen, de stad aan de Schelde heeft het allemaal. Je vindt er bijzondere musea zoals het Museum aan de Stroom, het is de bakermat van de diamanthandel en je waant je in de Middeleeuwen in de historische straten of in de fin de siècle in de fraaie wijk Zurenborg.

Naast de vele bezienswaardigheden kun je er ook nog eens vorstelijk eten en drinken in de vele cafeetjes en restaurants, die de stad rijk is. Zowel in de winter en in het voorjaar breng ik een bezoek aan Antwerpen en strijk ik tijdens mijn wandelingen neer bij leuke en gezellige drink- en eetlokalen.

Delicia- Breakfast & Lunch en Graan in Borgerhout

Tussen de wijken ’t Noord en Zurenborg ligt de volkse wijk Borgerhout. Het is echt een multiculturele wijk waar tientallen jaren geleden immigranten zich vestigden. Je vindt er naast de Oosterse en Afrikaanse winkels en restaurants ook kunstgaleries en StreetArt.

Ambachtelijke zuurdesempizza’s bij huiskamerrestaurant Graan

Achter de dierentuin in de Provinciestraat vind je restaurant Graan. De eigenaresse Floortje ontwikkelde het recept voor zuurdesempizza’s, die ze bij Graan bakken in de houtoven in de patio.

Ik ben de eerste bezoekers als ik het restaurant in huiselijke sfeer binnenloop. Ik heb niet gereserveerd en de tafels in de binnentuin zijn al gereserveerd. Ik ga zitten bij een houten tafeltje vlakbij de tuin. Ik scan met mijn telefoon de QR code op de tafel, zodat ik het menu kan lezen. Ik kan kiezen uit een lijst met ambachtelijke zuurdesempizza. Ik kan het niet laten om mijn keuze te laten vallen op de pizza van drie kazen. Het kleine restaurant stroomt langzaam vol met een mix van vaste klanten en toeristen net als ik.

Binnen een mum van tijd staat de met passie gemaakte pizza op tafel. Zelf kies ik een cola, maar voor de bierliefhebbers reiken ze bij Graan ook plaatselijk gebrouwen biertjes aan. De zuurdesempizza met heerlijke topping is zeer licht verteerbaar. Op de tafel staat een aantal oliën, waar je de zuurdesempizza mee kunt besprenkelen.

Wil je ook genieten van overheerlijke zuurdesempizza’s gecombineerd met een speciaal biertje of frisje? Kijk hieronder voor meer informatie over Restaurant Graan.

Marokkaans ontbijten bij Delicia – Breakfast & Lunch

Ook in de Provinciestraat vlakbij Restaurant Graan vind je het Marokkaanse ontbijt en lunchtentje Delicia- Breakfast & Lunch.

In het kleine café kun je terecht voor ontbijt, brunch en lunch. Ze hebben een gevarieerd menu en hebben ook Marokkaanse koekjes en andere desserts. Doordeweeks komen de gasten uit het nabijgelegen zakendistrict, maar ook toeristen weten het pareltje in Borgenhout steeds vaker te vinden.

Ik ben de eerste gast en neem plaats in één van de comfortabele fauteuils bij een tafeltje aan het raam. De keuken is net open en ik bestel eerst een koffie met een zalig Marokkaans koekje. De gastheer serveert het ontbijt en de tafel staat vol met een gebakken ei op een Marokkaans bordje, een kleine tajine met zwarte olijven, een traditionele Marokkaanse pannenkoek Msemmen gemaakt van griesmeel en bloem, vers fruit, verse jus en brood. De ontbijttafel is een vrolijk geheel en het Marokkaanse ontbijt smaakt verrukkelijk. Het is een perfecte bodem voor een dagje Antwerpen!

Wil je ook uitgebreid ontbijten of lunchen in Oosterse sferen? Kijk hieronder voor meer informatie over Delicia – Breakfast & Lunch.

Fong Mei in Chinatown

Als je het fraaie station van Antwerpen uitloopt herken je de Antwerpse Chinese buurt aan de grote pagodepoort. In de zomer van 2010 kreeg Antwerpen net als grote steden zoals NewYork en Londen de toegangspoort. In De Van Wesenbekestraat en daaromheen vind je tal van Chinese restaurants en winkels.

Voortreffelijk dim sum eten bij Fong Mei

Achter De Van Wesenbekestraat in de Arteveldestraat vind ik een tafeltje bij het Chinese restaurant Fong Mei. De eigenaar en koks komen uit Hong Kong en de inrichting is typisch Chinees.

Op verschillende reviewsites las ik dat je hier voortreffelijke dim sum kunt eten. Ik neem plaats aan een tafel in een authentiek Chinees interieur en bestel het menu bestaande uit een Wonton soep, een assortiment van dim sum, rijst met gebakken kalfsribben en garnalen en koffie en thee.

De Wonton soep gevuld met dumplings van varkensvlees en garnalen is een smakelijke start. Het bordje met vijf verschillende dim sums is echt magisch. Ze zijn stuk voor stuk zalig. Het hoofdgerecht met kalfsribben en garnalen is voldoende en zeer smakelijk. Als ik hier nogmaals ga eten dan neem ik zeker het dim sum menu.

Wil je ook de lekkerste dim sums van Chinatown van Antwerpen eten? Kijk hieronder voor meer informatie over Chinees restaurant Fong Mei.

Nives in de Harmoniewijk

Niet direct een toeristische trekpleister, maar zeker het bezoeken waard is de Harmoniewijk. Tussen de Leien en Berchem vind je de langgerekte Harmoniewijk, dat is genoemd naar het Harmoniepark. In dit park met het naastgelegen Albertpark is een plek waar Antwerpenaren hun rust zoeken. De wijk werd rond 1900 populair bij Duitse families, die in Antwerpen handel dreven.

Het Harmoniepark is recentelijk vernieuwd. De sierlijke paden zijn in ere hersteld en het neoclassistische gebouw waar vroeger de Koninklijke Maatschappij der Harmonie in zat is getransformeerd tot Districtsgebouw van Antwerpen. In de oranjerie zit nu de bakkerij, lunch- en brunchzaak Nives. De uitbaters openden eind april 2021 de horecazaak. Deze nieuwe zaak werd vernoemd naar Nives, het dochtertje dat de eigenaresse Nausikaa verloor tijdens haar zwangerschap

Koffiedrinken in serene sferen bij Nives

Tijdens een wandeling neem ik een break bij Nives. Het terras voor de monumentale oranjerie is gevuld met jonge Antwerpenaren, die nippen aan een zelfgemaakte limonade of koffie. De obers gekleed in bakkerschorten brengen tosti’s rond van zelfgebakken zuurdesembrood en zelfgemaakte bananenbrood. Ik kies voor een tafeltje binnen. Ondanks dat alle tafeltjes bezet zijn straalt de witte ruimte met hoog plafond rust uit. Relaxte muziek draait op de achtergrond. In de open keuken wordt brood gebakken en lunch klaargemaakt. Ik bestel een koffie en een cappuccino, dat al snel wordt gebracht met een zelfgemaakt stukje cake.

Wil je ook brunchen of lunchen in het groene Harmoniepark? Kijk hieronder voor meer informatie over Nives.

Het Elfde Gebod in het Historisch centrum

Het hart van Antwerpen is het historisch centrum. Je kunt er dwalen door de kleine straatjes en steegjes en je kunt je vergapen aan de schitterende gebouwen rondom de Grote Markt. Op de vele historische pleintjes kun je terecht voor een Belgisch pintje.

Een heilig biertje bij het Elfde Gebod

Eén van de pubs waar je zeker even een Belgisch biertje moet drinken is het Elfde Gebod bij de Onze Lieve-Vrouwekathedraal. Het staat niet alleen bekend om zijn enorme bierkaart, maar ook om het indrukwekkende interieur van engelen en Mariabeelden. Tot mijn grote vreugde is het redelijk rustig in het café en ik neem een tafeltje vlakbij de bar en ik ben omringd door grote Heilige beelden. Ik neem een biertje van de tap met een rijkelijk gevuld bordje Trappistenkaas.

Wil je ook een pintje drinken tussen engelen en Mariabeelden? Kijk hieronder voor meer informatie over het Elfde Gebod.

De Vreemdelingenmarkt in Quartier Latin

Antwerpen heeft met de Meir Parijse allure. Je vindt hier indrukwekkende gebouwen zoals het Stadspaleis en het onlangs vernieuwde Handelsbeurs.

Als je bent uitgeshopt kun je even de rust zoeken in de Botanik, de botanische tuin van Antwerpen. Achter de Meir zit de Stadsschouwburg waar op zaterdag de levendige Vreemdelingenmarkt plaatsvindt. Je ziet hier Antwerpenaren, die witte wijn drinken bij een oesterkraam.

Proeven van de wereldkeuken op de Vreemdelingenmarkt

Als ik in het weekend in Antwerpen ben, breng ik op zaterdag altijd een bezoekje aan de Vreemdelingenmarkt. Bij één van de kraampjes neem ik dan een Marokkaanse pannenkoeken met kaas en honing. Deze Msemmen is niet te versmaden. Er staat altijd een lange rijen voor deze kraam en dat is niet voor niets!

Wil je ook de wereldkeuken proeven aan het Theaterplein? Kijk hieronder voor meer informatie.

Schnitzel in de Universiteitsbuurt

Antwerpen is echt een universiteitsstad. De Universiteit van Antwerpen bevindt zich in historische locaties midden in de stad. Een verborgen plekje naast de universiteit is het Begijnhof met huisjes rondom een pleintje en de Sint-Catharinakerk. Naast de vele studentencafés vind je aan de Paardenmarkt het restaurant Schnitzel. Als je de naam Schnitzel hoort dan denk je niet meteen aan een klein restaurant met gerechten van sterrenkwaliteit.

Eten voor sterrenkwaliteit bij restaurant Schnitzel

Als je een tafeltje bij Schnitzel wilt bemachtigen, is het verstandig om van tevoren te reserveren. In het kleine, gezellige restaurant neem ik plaats aan één van de paar tafels. Ze serveren een vijf- en zevengangenmenu.

Mijn keuze valt op het vijfgangenmenu. De gerechten zijn allen prachtige creaties en een mix van schaaldieren, vis en vlees. Ondanks dat je de gerechten deelt zit ik goed vol aan het eind van de avond.

Wil je ook eens wat anders eten dan Schnitzel? Kijk hieronder voor meer informatie over Restaurant Schnitzel.

Aan het strand van Oostende in Zurenborg

Iets buiten de stad zit de wijk Zurenborg. In deze wijk vind je de mooiste straten van Antwerpen, de Cogels-Osylei . Je vindt hier prachtige architectuur in de stijl van Jugendstil en Art Nouveau uit de bello époque, de periode net voor de Eerste Wereldoorlog.

In het centrum van de wijk ligt de Dageraadplaats, dat is omringd door cafés en restaurants. Het plein is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Er wordt gebasketbald en ’s avonds is het een Sterrenhemel van lichtjes boven het plein.

Vorstelijk ontbijten bij Aan het strand van Oostende

Aan het plein zit het restaurant “Aan het strand van Oostende”. Je kunt er terecht voor een uitgebreid ontbijt, lunch en diner. Tijdens een wandeling door de Antwerpse wijk Zurenborg schuif ik om half twaalf voor het ontbijt. Vliegensvlug staat een bord met een croissant, broodjes, een gekookt eitje en diverse smeersels aangevuld met een verse jus voor me. Een ideale basis voor een lange wandeling door Antwerpen.  

Wil je ook uitgebreid brunchen aan de gezellige Dageraadplaats? Kijk hieronder voor meer informatie over restaurant “Aan het strand van Oostende”.

Volg me ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s