Wandelen langs de beste restaurants van Antwerpen

Eén van mijn favoriete steden net over de grens is wel Antwerpen. Met de trein ben ik binnen twee uur in deze Vlaamse stad. Antwerpen, de stad aan de Schelde heeft het allemaal. Je vindt er bijzondere musea zoals het Museum aan de Stroom, het is de bakermat van de diamanthandel en je waant je in de Middeleeuwen in de historische straten of in de fin de siècle in de fraaie wijk Zurenborg.

Naast de vele bezienswaardigheden kun je er ook nog eens vorstelijk eten en drinken in de vele café en restaurant, die de stad rijk is. De afgelopen periode brachten we in de winter en in het voorjaar een bezoek aan Antwerpen en streken we tijdens onze wandelingen een aantal keer neer bij leuke en gezellige drink- en eetlokalen.

Delicia- Breakfast & Lunch en Graan in Borgerhout

Tussen de wijken ’t Noord en Zurenborg ligt de volkse wijk Borgerhout. Het is echt een multiculturele wijk waar tientallen jaren geleden immigranten zich vestigden. Je vindt er naast de Oosterse en Afrikaanse winkels en restaurants ook kunstgaleries en StreetArt.

Ambachtelijke zuurdesempizza’s bij huiskamerrestaurant Graan

Achter de dierentuin in de Provinciestraat vind je restaurant Graan. De eigenaresse Floortje ontwikkelde het recept voor zuurdesempizza’s, die ze bij Graan bakken in de houtoven in de patio.

We waren de eerste bezoekers toen we het restaurant in huiselijke sfeer binnenwandelden. We hadden niet gereserveerd en de tafels in de binnentuin waren al gereserveerd. We streken neer bij een houten tafeltje met stoelen vlakbij de tuin. We scanden met de telefoon de QR code op de tafel, zodat we het menu konden lezen. We kozen uit de lijst met ambachtelijke zuurdesempizza. Ik kon het niet laten om mijn keuze te laten vallen op de pizza van drie kazen. Het kleine restaurant stroomde langzaam vol met een mix van vaste klanten en toeristen net als wij.

Binnen een mum van tijd stonden de met passie gemaakte pizza’s op tafel. Zelf kozen we een cola, maar voor de bierliefhebbers reiken ze bij Graan ook plaatselijk gebrouwen biertjes aan. De zuurdesempizza met heerlijke topping was zeer licht verteerbaar. Op de tafel stond een aantal oliën, waar je de pizza mee kon besprenkelen.

Wil je ook genieten van overheerlijke zuurdesempizza’s gecombineerd met een speciaal biertje of frisje? Kijk hier voor meer informatie over restaurant Graan.

Marokkaans ontbijten bij Delicia – Breakfast & Lunch

Ook in de Provinciestraat vlakbij restaurant Graan vind je het Marokkaanse ontbijt en lunchtentje Delicia- Breakfast & Lunch.

Na ons bezoek bij restaurant Graan waren we hier langs gelopen en had de eigenaar reclame gemaakt voor de verschillende ontbijtjes. De volgende dag kwamen we terug en waren wederom de eerste bezoekers van de dag. In het kleine café kun je terecht voor ontbijt, brunch en lunch. Ze hebben een gevarieerd menu en hebben ook Marokkaanse koekjes en andere desserts. Doordeweeks komen de gasten uit het nabijgelegen zakendistrict, maar ook toeristen weten het pareltje in Borgenhout steeds vaker te vinden.

We namen plaats in één van de comfortabele fauteuils bij een tafeltje bij het raam. De keuken was net open en we bestelden eerst een koffie en kregen daarbij een zalig Marokkaans koekje. De gastheer serveerde het ontbijt en de tafel stond vol met een gebakken ei op een Marokkaans bordje met een vrolijk printje, kleine tajine met zwarte olijven, een traditionele Marokkaanse pannenkoek Msemmen gemaakt van griesmeel en bloem, vers fruit, verse jus en brood. De ontbijttafel was een vrolijk geheel en het smaakte verrukkelijk en het gaf een perfecte bodem voor een dagje Antwerpen.

Wil je ook uitgebreid ontbijten of lunchen in Oosterse sferen? Kijk hier voor meer informatie over Delicia – Breakfast & Lunch

Fong Mei in Chinatown

Als je het fraaie station van Antwerpen uitloopt herken je de Antwerpse Chinese buurt aan de grote pagodepoort. In de zomer van 2010 kreeg Antwerpen net als grote steden zoals NewYork en Londen de toegangspoort. In De Van Wesenbekestraat en daaromheen vind je tal van Chinese restaurants en winkels.

Voortreffelijk dim sum eten bij Fong Mei

Achter De Van Wesenbekestraat in de Arteveldestraat vonden we een tafeltje bij het Chinese restaurant Fong Mei. De eigenaar en koks komen uit Hong Kong en de inrichting is typisch Chinees.

Op verschillende reviewsites had ik gelezen dat je hier voortreffelijke dim sum kan eten. We namen plaats aan een tafel in een authentiek Chinees interieur en namen het menu bestaande uit een Wonton soep, een assortiment van dim sum, rijst met gebakken kalfsribben en garnalen en koffie en thee.

De Wonton soep was met dumplings gevuld van varkensvlees en garnalen een smakelijke start. Het bordje met vijf verschillende dim sums was magisch. Ze waren stuk voor stuk zalig. Het hoofdgerecht met kalfsribben en garnalen was voldoende en zeer smakelijk. Als we hier nogmaals gaan eten dan nemen we zeker het dim sum menu

Wil je ook de lekkerste dim sums van Chinatown van Antwerpen eten? Kijk hier voor meer informatie over Chinees restaurant Fong Mei.

Nives in de Harmoniewijk

Niet direct een toeristische trekpleister, maar zeker het bezoeken waard is de Harmoniewijk. Tussen de Leien en Berchem vind je de langgerekte Harmoniewijk, dat is genoemd naar het Harmoniepark. In dit park met het naastgelegen Albertpark is een plek waar Antwerpenaren hun rust zoeken. De wijk werd rond 1900 populair bij Duitse families, die in Antwerpen handel dreven.

Het Harmoniepark is recentelijk vernieuwd. De sierlijke paden zijn in ere hersteld en het neoclassistische gebouw waar vroeger de Koninklijke Maatschappij der Harmonie in zat is getransformeerd tot Districtsgebouw van Antwerpen. In de oranjerie zit nu de bakkerij, lunch- en brunchzaak Nives. De uitbaters openden eind april 2021 de horecazaak. Deze nieuwe zaak werd vernoemd naar Nives, het dochtertje dat de eigenaresse Nausikaa verloor tijdens haar zwangerschap

Koffiedrinken in serene sferen bij Nives

Tijdens een wandeling pauzeerden we bij Nives. Het terras voor de monumentale oranjerie was gevuld met jonge Antwerpenaren, die nipten aan een zelfgemaakte limonade of koffie. De obers gekleed in bakkerschorten brachten tosti’s van zelfgebakken zuurdesembrood en zelfgemaakte bananenbrood. Wij kozen voor een tafeltje binnen. Ondanks dat alle tafeltjes bezet waren straalde de witte ruimte met hoog plafond rust uit. Relaxte muziek draaide op de achtergrond. In de open keuken werd brood gebakken en lunch klaargemaakt. We bestelden een koffie en een cappuccino, dat al snel werd geserveerd met een zelfgemaakt stukje cake.

Wil je ook brunchen of lunchen in het groene Harmoniepark? Kijk hier voor meer informatie over Nives.

Het Elfde Gebod in het Historisch centrum

Het hart van Antwerpen is het historisch centrum. Je kunt er dwalen door de kleine straatjes en steegjes en je kunt je vergapen aan de schitterende gebouwen rondom de Grote Markt. Op de vele historische pleintjes kun je terecht voor een Belgisch pintje.

Een heilig biertje bij het Elfde Gebod

Eén van de pubs waar je zeker even een Belgisch biertje moet drinken is het Elfde Gebod bij de Onze Lieve-Vrouwekathedraal. Het staat niet alleen bekend om zijn enorme bierkaart, maar ook om het indrukwekkende interieur van engelen en Mariabeelden. Tot onze grote vreugde was het redelijk rustig in het café en we namen een tafeltje vlakbij de bar waren we omringd waren door grote Heilige beelden. We namen een biertje van de tap met een rijkelijk gevuld bordje Trappistenkaas.

Wil je ook een pintje drinken tussen engelen en Mariabeelden? Kijk hier voor meer informatie over het Elfde Gebod.

De Vreemdelingenmarkt in Quartier Latin

Antwerpen heeft met de Meir Parijse allure. Je vindt hier indrukwekkende gebouwen zoals het Stadspaleis en het onlangs vernieuwde Handelsbeurs.

Als je bent uitgeshopt kun je even de rust zoeken in de Botanik, de botanische tuin van Antwerpen. Achter de Meir zit de Stadsschouwburg waar op zaterdag de levendige Vreemdelingenmarkt plaatsvindt. Je ziet hier Antwerpenaren, die witte wijn drinken bij een oesterkraam.

Proeven van de wereldkeuken op de Vreemdelingenmarkt

Als we in het weekend in Antwerpen zijn brengen we altijd even een bezoekje aan de Vreemdelingenmarkt en aan het kraampje waar ze Marokkaanse pannenkoeken met kaas en honing verkopen. Deze Msemmen zijn niet versmaden. Er staan dan altijd lange rijen voor deze kraam.

Wil je ook de wereldkeuken proeven aan het Theaterplein? Kijk hier voor meer informatie.

Schnitzel in de Universiteitsbuurt

Antwerpen is echt een universiteitsstad. De Universiteit van Antwerpen bevindt zich in historische locaties midden in de stad. Een verborgen plekje naast de universiteit is het Begijnhof met huisjes rondom een pleintje en de Sint-Catharinakerk. Naast de vele studentencafés vind je aan de Paardenmarkt het restaurant Schnitzel. Als je de naam Schnitzel hoort dan denk je niet meteen aan een klein restaurant met gerechten van sterrenkwaliteit.

Eten voor sterrenkwaliteit bij restaurant Schnitzel

De enige keer dat we een restaurant in Antwerpen reserveerden was toen we bij Schnitzel gingen eten. We hadden één van de paar tafels in het gezellige restaurant in de Antwerpse studentenbuurt. Ze hadden een vijf- en zevengangenmenu.

Wij kozen voor het vijfgangenmenu, waar we alle gangen deelden. De gerechten waren allen prachtige creaties en een mix van schaaldieren, vis en vlees. Ondanks dat we de gerechten deelden zat ik vol aan het eind van de avond.

Wil je ook eens wat anders eten dan Schnitzel? Kijk hier voor meer informatie over restaurant Schnitzel.

Aan het strand van Oostende in Zurenborg

Iets buiten de stad zit de wijk Zurenborg. In deze wijk vind je de mooiste straten van Antwerpen, de Cogels-Osylei . Je vindt hier prachtige architectuur in de stijl van Jugendstil en Art Nouveau uit de bello époque, de periode net voor de Eerste Wereldoorlog.

In het centrum van de wijk ligt de Dageraadplaats, dat is omringd door cafés en restaurants. Het plein is een ontmoetingsplek voor jong en oud. Er wordt gebasketbald en ’s avonds is het een Sterrenhemel van lichtjes boven het plein.

Vorstelijk ontbijten bij Aan het strand van Oostende

Aan het plein zit het restaurant “Aan het strand van Oostende”. Je kunt er terecht voor een uitgebreid ontbijt, lunch en diner. Toen we tijdens een wandeling om half twaalf in de morgen nog een tafeltje vonden, konden we nog net een ontbijt bestellen. Al snel stond een bord met een croissant, broodjes, een gekookt eitje en diverse smeersels voor me aangevuld met een verse jus. Een ideale basis voor een lange wandeling door Antwerpen.  

Wil je ook uitgebreid brunchen aan de gezellige Dageraadplaats? Kijk hier voor meer informatie over restaurant Aan het strand van Oostende.

Volg me ook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s