Artist date in de Hortus in Leiden

Tijdens mijn opleiding aan de Schrijversacademie kom ik in aanraking met het boek “The Artist’s Way” van schrijfster Julia Cameron. Met dit boek heeft Cameron al miljoenen mensen geïnspireerd om hun creativiteit te bevorderen.

Artist date en The Artist’s way

Het boek is alweer een beetje weggezakt totdat ik de wekelijkse Podcast van Arie Boomsma over Routines luister. Daar vertelt zijn gast Frederike Dekkers, die cursussen geeft in de Artist’s Way, enthousiast over dit boek.

Met The Artist’s Way word je creativiteit gestimuleerd door dagelijks schrijven van drie ochtend pagina’s (Morning pages)  en door een wekelijks kunstenaars uitstapje (Artist date).

Pieterskwartier

Een paar weken geleden ben ik gestart met the Artist’s Way en zondagmiddag pak ik de bus naar Leiden voor mijn wekelijkse Artist date naar de Hortus van Leiden. Ik stap uit bij de Breestraat en loop door het Pieterskwartier, dat met zijn gezellige straatjes, boetiekjes en café-restaurants ook wel het Quartier Latin van Leiden wordt genoemd. Mijn schoenen gaan over de klinkers van deze oude wijk. Ik passeer de Pieterskerk en het is gezellig druk op het terras van mijn favoriete Leidse café  ‘t Koffiehuisje aan het Gerecht.

Hortus Leiden

Er is een Winter Fair met allerlei kraampjes met botanische tekeningen en boeken, bijenproducten en proefjes voor kinderen. Ik scan mijn Museumkaart en wandel langs de kraampjes met de botanische producten. Ik heb nog mijn winterjas aan, maar het is eigenlijk te warm met het zonnige weer.

Ik maak een korte rondgang door de botanische kassen waardoor ik nog meer spijt krijg van mijn winterjas. Ik begeef me tussen de tropische planten en de cactussen. Ik verlaat het Leidse tropische regenwoud en dwaal door de Von Siebold Gedenktuin. Het is een oase van rust in de besloten Japanse tuin met theehuis.

Ondanks dat de lente nog niet is begonnen, staat het één en ander al in bloei. Ik wandel tussen de stinsenplanten, krokussen en narcissen. Een man en een vrouw op een bankje zitten tussen de paarse en roze hyacinten en genieten volop van het zonnetje.

Ik loop verder door de varen tuin. Ik ga even zitten op een bankje en sluit mijn ogen. Het is vrijwel stil en in de verte hoorde ik het gekwetter van vogels. Ik wandel over de houtsnipperpaadjes tussen de varens. Op een beschutte plek ligt een oranje kater opgerold tussen de planten. Ik zeg “poes, poes” en de Dikkie Dik opent even zijn oogjes en kijkt mij even aan. Even rekt de oranje kat zich uit en gaat vervolgens verder met zijn favoriete bezigheid.

Ik struin verder door de Hortus en kom langs plantenbakken gevuld met paarse en witte krokussen. Ik ben de tuin rond en besluit neer te strijken bij het grandcafé en oranjerie van de botanische tuin. Ik plof neer op één van de veloursbanken en bestel een koffie.  Het is een kakofonie van geluiden. Ik hoor het geroezemoes van bezoekers en het gerinkel van koffiekopjes en theeglazen. Een jonge dame zet het zwarte koffiekopje met een schotel in de vorm van een waterlelie met een koekje in de vorm van een blaadje voor me.

Ik verlaat de Hortus en wandel terug door het Pieterskwartier met mijn hoofd vol ideeën voor een nieuwe blog!

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s