Artist date in de Hortus in Leiden

Tijdens mijn opleiding aan de Schrijversacademie kwam ik in aanraking met het boek “The Artist’s Way” van schrijfster Julia Cameron. Met dit boek heeft Cameron al miljoenen mensen geïnspireerd om hun creativiteit te bevorderen.

Artist date en The Artist’s way

Het boek was alweer een beetje weggezakt totdat ik de wekelijkse Podcast van Arie Boomsma over Routines luisterde. Daar vertelde zijn gast Frederike Dekkers, die cursussen geeft in de Artist’s Way, enthousiast over dit boek.

Met The Artist’s Way word je creativiteit gestimuleerd door dagelijks schrijven van drie ochtend pagina’s (Morning pages)  en door een wekelijks kunstenaars uitstapje (Artist date).

Pieterskwartier

Een paar weken geleden ben ik gestart met the Artist’s Way en zondagmiddag pakte ik de bus naar Leiden voor mijn wekelijkse Artist date naar de Hortus van Leiden. Ik stapte uit bij de Breestraat en liep door het Pieterskwartier, dat met zijn gezellige straatjes, boetiekjes en café-restaurants ook wel het Quartier Latin van Leiden wordt genoemd. Mijn schoenen gingen over de klinkers van deze oude wijk. Ik passeerde de Pieterskerk en het was gezellig druk op het terras van mijn favoriete Leidse café  ‘t Koffiehuisje aan het Gerecht.

Hortus Leiden

Er was een Winter Fair met allerlei kraampjes met botanische tekeningen en boeken, bijenproducten en proefjes voor kinderen. Ik scande mijn Museumkaart en ging langs de kraampjes met de botanische producten. Ik had nog mijn winterjas aan, maar het was eigenlijk te warm met het zonnige weer.

Ik maakte een korte rondgang door de botanische kassen waardoor ik nog meer spijt kreeg van mijn winterjas. Ik begaf me tussen de tropische planten en de cactussen. Ik verliet het Leidse tropische regenwoud en dwaalde door de Von Siebold Gedenktuin. Het was een oase van rust in de besloten Japanse tuin met theehuis.

Ondanks dat de lente nog niet was begonnen, stond het één en ander al in bloei. Ik wandelde tussen de stinsenplanten, krokussen en narcissen. Een man en een vrouw op een bankje zaten tussen de paarse en roze hyacinten en genoten volop van het zonnetje.

Ik liep verder door de varen tuin. Ik ging even zitten op een bankje en sloot mijn ogen. Het was vrijwel stil en in de verte hoorde ik het gekwetter van vogels. Ik wandelde over de houtsnipperpaadjes tussen de varens. Op een beschutte plek lag een oranje kater opgerold tussen de planten. Ik zei “poes, poes” en de Dikkie Dik opende even zijn oogjes en keek mij even aan. Even rekte hij zich uit en ging vervolgens verder met zijn favoriete bezigheid.

Ik struinde verder door de Hortus en kwam langs plantenbakken gevuld met paarse en witte krokussen. Ik was de tuin rond en besloot neer te strijken bij het grandcafé en oranjerie van de botanische tuin. Ik plofte neer op één van de veloursbanken en bestelde een koffie.  Het was een kakofonie van geluiden. Ik hoorde het geroezemoes van bezoekers en het gerinkel van koffiekopjes en theeglazen. Een jonge dame zette het zwarte koffiekopje met een schotel in de vorm van een waterlelie met een koekje in de vorm van een blaadje voor me.

Ik verliet de Hortus en wandelde terug door het Pieterskwartier met een hoofd vol ideeën voor een nieuwe blog!

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s