Leeuwarden in Love

In 2018 was Leeuwarden de culturele hoofdstad van Europa. In dat kader ontwierpen elf kunstenaars in de elf Friese steden fonteinen. Onlangs was ik in Leeuwarden en tegenover het station stond ik oog in oog met het zeven meter hoge kunstwerk “Love” van de kunstenaar Jaume Plensa.

Hij ontwierp voor het 11fountains project twee immense witte gezichten. De jongen en het meisje staan tegenover elkaar en hun ogen zijn gesloten. Daaromheen hangt een mistwolk. Hij haalde zijn inspiratie voor de fontein toen hij vroeg in de morgen de nevel over de velden in Friesland zag. De mist is nog meer zichtbaar als je ’s avonds door de Friese hoofdstad struint als de verlichte witte gezichten zijn omgeven door dikke nevel.

Plensa is een Spaanse kunstenaar, die al vele prijzen in de wacht sleepte met zijn onmetelijke sculpturen. Hij maakte vooral vrouwenhoofden en vele van zijn werken kun je bezichtigen in Europese en Amerikaanse steden.  De sculpturen van de kunstenaar zijn altijd gebaseerd op bestaande personen.

“Water Soul” in New York  

Sinds kort staat aan de oever van de Hudson in New York het grootste kunstwerk van Plensa “Water Soul”, dat maar liefst 24 meter hoog is. Het is wederom een beeld van een vrouw. Dit keer houdt de vrouw haar vinger voor haar mond alsof ze “sssst” gaat zeggen en je dwingt om stil te zijn en je het geluid van het water van de rivier de Hudson kunt horen. De oevers van rivieren in de grote steden zijn nog plekken waar het stil is en je nog kunt genieten van de rust.  

Bron Foto: courtesy Gray Chicago/New York. Kunstwerk © Jaume Plensa Studio. Fotografie: Timothy Schenck

“Stay close” en “Dream”

Dit weekend keek ik via Netflix de nieuwe Britse miniserie “Stay close”. Het is een verfilming van het boek van de misdaadschrijver Harlan Coben waarin vier personages elk hun duistere geheimen verbergen. De serie is opgenomen op verschillende plekken in Engeland waaronder de Britse badplaats Blackpool en Manchester. Een aantal scenes speelt zich af bij en in het twintig meter hoge kunstwerk “Dream” bij de stad Sint Helens in het Noordwesten van Engeland. Ooit was de stad een mijnwerkersplaats. Het kunstwerk van Plensa kwam tot stand na gesprekken met de lokale gemeenschap waaronder de ex-mijnwerkers. Met het werk “Dream” heeft de kunstenaar een betere toekomst van de toekomstige generatie van Sint Helens willen symboliseren.

Bron foto: https://www.memorabletv.com/features/where-can-the-giant-head-location-in-netflix-thriller-stay-close-be-found/

Wil je meer weten over de werken van Jauma Plensa? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s