Kunstinstituut Melly, Depot Boijmans van Beuningen en Het Nieuwe Instituut, cultuur snuiven in Rotterdam  

Net voor de lockdown brachten we een bezoek aan één van mijn favoriete Nederlandse steden, Rotterdam. We logeerden in Hotel CitizenM met uitzicht op de Oude Haven, we deden een rondje cultuur en bezochten Kunstinstituut Melly, de Rotterdamse icoon het Depot Boijmans van Beuningen en het architectuurcentrum Het Nieuwe Instituut en we genoten van Italiaanse gerechten bij Trattoria Gusto en van een overheerlijk ontbijt bij Dudok Rotterdam.

Mediterraans genieten bij Trattoria Gusto

Gezien de restaurants om 17.00 dicht gingen, besloten we om het diner naar het middaguur te verschuiven. We hadden rond lunchtijd een tafeltje gereserveerd bij Trattoria Gusto Rotterdam aan de Schiedamse Vest. Het was nog rustig in het restaurant en we mochten zelf een tafel uitkiezen.

Gusto is het kleine zusje van restaurant Oliva in de Witte de Withstraat. Gusto is Italiaans voor smaak en smaak hebben ze bij dit mediterraanse restaurant!

We startten onze Italiaanse smaaksensatie met de “Antipasta misti”, een proeverij van voorgerechten. In een hele korte tijd stond een bord voor heerlijkheden voor ons. Het enige dat ik niet lustte was het gerechtje van aubergine, maar er zat genoeg lekkers bij de voorgerechtjes.

Na de proeverij kozen we een pizza van de kaart. Ondanks dat ze een enorme keus hadden, koos ik mijn vertrouwde Quattro formaggi met vier Italiaanse kazen, te weten Aschera, Gorgonzola, Taleggio en Parmezaanse kaas .  Rond een uur of twee sloten we onze uitgebreide lunch af met een koffie en gingen we op ontdekkingstocht in de Witte de Withstraat.

Wil je ook Italiaans genieten bij Trattoria Gusto? Kijk hier voor meer informatie.

Hedendaags kunstkijken bij Kunstinstituut Melly

Bij de Witte de Withstraat 50 gingen we naar binnen bij het Kunstinstituut Melly. We stapten het statige pand uit 1870 binnen en scanden onze Museumkaarten bij de mevrouw achter plexiglas.

Ooit was dit kunstinstituut een vrouwelijke burgerschool en van 1990 tot 2020 was het bekend onder de naam Witte de With Centrum voor Hedendaagse Kunst

Met een plattegrond in de hand bestegen we het deftige trappenhuis en bekeken de kunstwerken van de op Jamaica geboren Jasmine Thomas-Girvan. Ik vond de beelden van natuurlijke materialen, die op waren gesteld in de grote zalen met hoge plafonds, erg fascinerend. De werken van Thomas-Girvan verwezen naar de koloniale geschiedenis.

Eén van de zalen van Melly’s was behangen met zwartwit portretten van vrouwen van alle windstreken. Het was een expositie van kunstenaar Iris Kensmil. Op de grond lagen zwarte zitzakken waar ik even op ging liggen. Ik voelde me één met de kunstwerken aan de wand.  

Wil je ook eens kunstkijken bij Kunstinstituut Melly? Kijk hier voor meer informatie.

Dwalen door het Depot Boijmans van Beuningen

We wandelden verder richting het Museumpark waar we het bijna 40 meter hoge kunstdepot van Boijmans van Beuningen, het Depot, zagen. Met zijn spiegelgevel van meer dan 6500 vierkante meter glas vond ik het helemaal op gaan in het landschap. Het gebouw is naar ontwerp van architect Winy Maas van architectenbureau MVRDV.

Het kunstdepot van binnen vond ik een kunstwerk op zich. Met de zigzagtrappen betraden we The Maze, een driedimensionaal doolhof ontworpen door kunstenaar Marieke van Diemen. We dwaalden door het depot met meer dan 151.000 kunstwerken, die de afgelopen 172 jaren zijn verzameld. Zelf heb ik hoogtevrees en ik durfde niet op de zwevende vitrines te gaan staan om meters naar beneden te kijken. Waar ik wel op durfde te staan, al was het maar heel even, was de mozaïekvloer met kleuren en kralen.

We passeerden ruimtes vol opgeslagen schilderijen en beeldhouwwerken. We konden zien hoe restaurateurs schilderijen herstelden. In enkele zalen waren kunstwerken uit het depot tentoongesteld.

We betraden heel even het groene dak van het Depot. Voor de deur lagen dekentjes, die je even om kon slaan. Omdat ik mijn jas in een kluisje had gedaan, was een dekentje een welkome aanvulling toen ik de regen en de kou trotseerde voor een prachtig uitzicht op het Museumpark en het naastgelegen museum Boijmans van Beuningen. Het museum wordt momenteel ingrijpend gerenoveerd en zal na een verbouwing van zeven jaar in 2026 weer haar deuren openen.

Wil je ook eens dwalen door het labyrint van het Depot? Kijk hier voor meer informatie over het kunstdepot Boijmans van Beuningen.

Architectuur bewonderen in Het Nieuwe Instituut

Tegenover het Depot ligt Het Nieuwe Instituut, het museum voor architectuur, design en digitale cultuur. Een uur voor sluitingstijd brachten we nog een bezoek aan dit museum.

We bezochten de tentoonstelling “Tijdelijk Huis van Thuis”. Het was een expositie geheel passend in deze tijdsgeest van thuiswerken en thuiszijn. We gingen door de stijlkamers, die verschillende huiselijke interieurs door de decennia heen lieten zien.

Een interessante tentoonstelling vond ik “De architectuur van een wondere wereld”. De expositie ging over de invloed van Walt Disneys op de gebouwde omgeving. Ik vond vooral de zaal inspirerend, waar allerlei schaalmodellen van Nederlandse wijken en gebouwen zoals de Kubuswoningen in Rotterdam, Kattenbroek in Amersfoort en het Groninger Museum waren tentoongesteld. Het was een mooie herinnering aan onze wandelingen, waren we vele van deze bijzondere gebouwen tegenkwamen.

Wil ook architectuur bewonderen? Kijk hier voor meer informatie over Het Nieuwe Instituut.

Magnifiek overnachten in CitizenM aan de Oude Haven

Het was rond sluitingstijd en het was inmiddels donker buiten, toen we Het Nieuwe Instituut verlieten. We wandelden naar ons hotel bij de Oude Haven. We plakten er nog een dagje Rotterdam aan vast en we sliepen in het CitizenM design-hotel bij station Blaak.

Het is de derde vestiging van deze hotelketen in Nederland. De keten is van Robin Chadha, de zoon van Rattan Chadha, oprichter van het Mexx-kledingconcern”.

Het verrassende van onze hotelkamer was wel het megaraam achter het bed, waar we een magnifiek uitzicht hadden op de Oude Haven en het Witte Gebouw.

Wil je overnachten met een betoverend uitzicht op de Oude Haven van Rotterdam? Kijk hier meer voor meer informatie.

In stijl ontbijten bij Dudok Rotterdam

Na een overload aan cultuur stond voor de volgende dag winkelen op het programma. Ons hotel lag vlakbij de markt, waar het op het vroege tijdstip al behoorlijk druk was. Bij één van de viskraam kon ik het niet laten om een Ierse oester te proberen.

We hadden nog niet ontbeten en bij de Meent streken we neer bij Dudok Rotterdam. Restaurant Brasserie Café Dudok is echt een begrip in Rotterdam en we waren blij dat er nog een tafeltje vrij was in het gebouw van de gelijknamige architect Willem Marinus Dudok. Dertig jaar geleden opende men hier het restaurant. Ondanks dat Dudok bekend is van zijn overheerlijke appeltaart besloten we te gaan voor de ontbijtplank voor twee met American pancakes, een gepocheerd ei, brood met avocado en verse jus.  

 

Wil je ook eens uitgebreid ontbijten bij Dudok Rotterdam? Kijk hier voor meer informatie.

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s