Antwerpen, wandelen door kleurrijk Borgerhout

Tussen de wijken ’t Noord en Zurenborg ligt de volkse wijk Borgerhout. Het is echt een multiculturele wijk waar tientallen jaren geleden immigranten zich vestigden. Je vindt er naast de Oosterse en Afrikaanse winkels en restaurants ook kunstgaleries en StreetArt.

Tijdens een stedentrip Antwerpen deden we met de wandelroute “Diamant, Borgerhout en Zurenborg” uit de stadsgids “Time to momo Antwerpen” onverwacht mooie plekken in deze wijk aan.

Onze wandeling ging kriskras door de Antwerpse wijk. We hadden geluk met het weer. Het enige minpuntje was dat we de wandeling op Wapenstilstandsdag liepen. Op deze nationale feestdag herdenken de Belgen jaarlijks de wapenstilstand van 11 november 1918, die het einde van de Eerste Wereldoorlog betekende. De winkels en de kunstgaleries langs de route waren daarom gesloten. De horeca was gelukkig wel open.

Verscholen kapelletje

In de Koolstraat tussen twee woonblokken in en verscholen achter rijen auto’s vonden we een bijzonder kapelletje. Tussen 1832 en 1892 waren er in Antwerpen veel slachtoffers van de cholera. Het kleine kapel is waarschijnlijk ontstaan voor dankbaarheid voor de niet-getroffenen of de bezwering van deze ziekte.

Concertzaal De Roma

Op de Turnhoutsebaan kwamen we bij de bioscoop en concertzaal De Roma. Deze concertzaal uit 1928 is de grootste concertzaal van Antwerpen en valt op door zijn fraaie architectuur. Veel bekende artiesten zoals Paul McCartney en Cliff Richards traden er op voordat de zaal in 1982 werd gesloten. In 2002 werd het monument gerestaureerd en in 2006 is het weer geopend voor activiteiten en concerten.

De Reuzen van Borgerhout  

Overal in Antwerpen vind je ze, de kleurrijke wandschilderingen, die het grijze landschap opfleuren. Ook in Borgerhout kun je een aantal fraaie exemplaren bewonderen. In de Reuzenstraat kwamen we bij het kunstwerk “de Reuzen van Borgerhout”. De wijk is bekend van de “Reuzenstoet”. Al sinds 1712 trekken oude praalwagens en reuzen door de straten en over de pleinen van Borgerhout.

50 jaar Marokkaanse migratie

Borgerhout is een wijk waar veel Marokkaanse immigranten kwamen wonen en werken. Ter ere van 50 jaar Marokkaanse migratie zijn er in 2016 kunstwerken in het straatbeeld onthuld. Aan de Generaal Eisenhowerlei 47 zagen we op de gevel van het voormalig “Centrum voor Buitenlandse Werknemers” een fleurig kunstwerk.

Parochie Sint-Willibrordus

We wandelden richting het centrum van de stad en bij de Kerkstraat zagen we de enorme neogotische Sint-Willibrorduskerk boven de bomen uitsteken. Het was een prachtig kleurspel door de bomen met hun herfstbladeren.   

Afrikaanse baobab bomen

Net achter het centraal station tussen hoge kantoorpanden stond ik tussen vijf immense Afrikaanse baobab bomen. Het kunstwerk  “Qu’y vit?” dat “Wie woont er” betekent is van de kunstenaar Dirk Lenaerts. In Afrika dienen de grote bomen als speelplaats en ontmoetingsplek. De creatie op het Kievitplein zal de mensen een rustgevend gevoel moeten geven in de gehaaste kantooromgeving.  

Wandelroute “Diamant, Borgerhout en Zurenborg”

Wil je je ook struinen in de kleurrijke wijk Borgerhout? Ga dan op pad met de wandelroute “Diamant, Borgerhout en Zurenborg” uit de stadsgids “Time to momo Antwerpen”! Kijk hier voor meer informatie.

Time to momo Antwerpen

Volg me ook via 

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Marc Spruyt schreef:

  Dag Vera,
  Leuk dat je door Borgerhout bent komen wandelen! Nog meer wetenswaardigheden en verborgen plekjes vind je in mijn ‘Reisgids Borgerhout’ dat vorige week verscheen bij uitgeverij Luster.
  Vriendelijke groet,
  Marc

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Marc, wat leuk dat je een reisgids heb gemaakt over Borgerhout. Ik kan me voorstellen dat er veel onverwachte plekken te vinden zijn! Zeker een mooie tip als ik nog eens naar Antwerpen ga. Groet, Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s