Herfst in de Botanische Tuinen van Trompenburg Rotterdam  

In oktober is het een lust voor het oog als je in het arboretum Trompenburg ronddwaalt. We combineerden ons bezoek aan deze verborgen parel in Oud Kralingen met een kijkje bij de Marathon van Rotterdam.

NN Marathon Rotterdam

24 oktober vierde de Marathon van Rotterdam zijn 40ste verjaardag. Het grootste hardloopevenement van Nederland was al een aantal keer uitgesteld, maar eind oktober gingen de tienduizenden hardlopers weer van start voor hun ultieme uitdaging. Het was ideaal hardloopweer met een stralende zon en een niet te hoge temperatuur. We gingen al vroeg op pad om bij de Kubuswoningen bij Blaak de eerste lopers aan te moedigen. Al snel werd het parcours drukker en drommen met renners passeerden de ijzeren hekken waar we achter stonden. Aan de ene kant van de route kwam hoempapa muziek uit de speakers om de lopers te stimuleren en de toeschouwers op te zwepen. Aan de andere kant hoorde ik de turbo beats om de renners verder te motiveren. Inmiddels kwam de koploper, de Belgische atleet Abdi Bashir, al bij de 41 kilometer langs.

Arboretum Trompenburg

We besloten de Marathon van Rotterdam achter ons te laten en wandelden in de richting van Oud Kralingen. Naast het Excelsior stadion zat het arboretum Trompenburg. Het was jaren geleden dat we een wandeling door deze Botanische Tuinen van Rotterdam maakten. We scanden onze Museumkaarten bij de ingang en gingen met een route in de hand het enorme park in.

Trompenburg is in de afgelopen decennia ontstaan. Verschillende generaties van de cargadoorsfamilie Smith en Hoey Smith bewoonden Trompenburg. De bomenverzameling bestond toen vooral uit eiken, beuken en rododendrons. In 1958 werd de Stichting opgericht en werd de tuin uitgebreid met de Perenhof en Tuin Woudestein. De bomentuin werd in 2000 vergroot met Tuin Excelsior en in 2008 met het Voedselbos en de Overtuin

Hosta’s en cactussen

We wandelden over de slingerpaden en de sprookachtige witte bruggetjes. We liepen over de Hostalaan. De borders, die normaal uit vijfhonderd verschillende soorten Hosta’s bestaan, kleurden geel. We wandelden richting het lusthof, waar zich een heuse cactuscollectie voornamelijk uit Noord- en Zuid-Amerika, bevond. We struinden tussen de stekelige vetplanten en ontdekten ook Agave soorten, die we volop op het Canarische eiland La Palma dit jaar hadden gezien. In de naastgelegen volière kwetterden de Zebravinkjes er behoorlijk op los.

Theehuis de Uithoek

We liepen verder richting het Theehuis de Uithoek. Onderweg kwamen we door een donker bos waar verschillende paddenstoelen uit de grond popten. We namen plaats aan één van de tafeltjes midden in het Theehuis. Het was er gezellig druk en bij de bar bestelden we koffie met gebak.

Na deze heerlijke versnapering ging onze route door de Formele tuin met een vijver omringd door varens en grassen. Hier en daar stonden coniferen in diverse hoogten en vormen.

Voedselbos

We maakten een oversteek naar een deel van Trompenburg waar we nog niet eerder waren geweest. Om het Voedselbos en Overtuin te bereiken verlieten we even het oude gedeelte van Trompenburg en met een toegangspasje kwamen we in het vernieuwende voedselbosconcept. De tuin biedt de bezoekers ruimte voor educatie en recreatie op het vlak van voedsel en natuur. We maakten een ronde door de fraaie aanvulling van Trompenburg.  

We verlieten weer het nieuwe gedeelte van het arboretum en wandelden door de naaldbomentuin met verscheidende soorten dennen en sparren. Even stonden we op een bruggetje. In het water krioelden het van de oranje Koikarpers. Het was een mooi gezicht om de nationale vis van Japan te zien zwemmen.

Bezoek Trompenburg

Wil je ook eens dwalen door de bijzonder fraaie tuinen van Trompenburg? De tuin is het hele jaar geopend. Kijk hier voor meer informatie. Wil je een bezoek aan de Botanische Tuinen combineren met een wandeling door Kralingen? Kijk hier voor de wandelroute Rotterdam de weg naar Kralingen uit wandelgids Rotterdam acht keer anders.

Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam en Rotterdam acht keer anders

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s