Antwerpen, wandelen door ’t Noord

Jarenlang waren de Antwerpse wijken Stuivenberg, Dam en Seefhoek “afgesloten” van de binnenstad door een spoorwegterrein. Doordat het terrein in het noorden van Antwerpen vrij kwam ontstond een groot landschapspark, Park Spoor Noord en is de havenbuurt verbonden met het park door middel van de architectonische voet- en fietsbrug. Het oude slachthuisterrein, de Slachthuissite in de Damwijk, wordt ontwikkeld voor wonen, winkelen en ondernemen. Tijdens een meerdaags bezoek aan Antwerpen wandelden we de route “ ’t Noord en ’t Eilandje” uit de stadsgids “Time to momo Antwerpen”, die ons leidde langs interessante plekken in het noorden van de Belgische stad.

Licht en schaduwspel van de Parkbrug

De eerste dag van ons bezoek aan Antwerpen maakten we een lange wandeling door het noorden van de stad. We wandelden van het havengebied naar het Park Spoor Noord met behulp van de in juli 2016 geopende Parkbrug.

“De brug is onderdeel van het stadsproject Kop Spoor Noord, dat door AG Vespa wordt gecoördineerd. Het is naar ontwerp van Ney & Partners en verbindt de Londentower met het gebouw van de campus Artesis-Plantin Hogeschool. Het is de noordelijke toegangspoort tot de stad.”

We liepen door de prachtige brug, dat een waar licht en schaduwspel was door het zonlicht dat door de gaten naar binnen scheen. ’s Avonds is de brug volledig verlicht. We bleven maar foto’s schieten van dit fraaie lichtkunstwerk.

Uitgestrekte landschapspark Park Spoor Noord

We lieten spectaculaire brug achter ons en wandelden tussen de hoge witte en lichtgroene gebouwen van de campus van de Antwerpse Hogeschool. We liepen over de brede paden en langs de spoorbogen van het voormalig spoorwegterrein. Hier en daar zaten groepjes studenten te genieten van de herfstzon.

We bereikten het Park Spoor Noord. Het gigantische landschapspark dat in 2009 werd geopend, gebruiken de buurtbewoners voor sport en ontspanning. We liepen door het immense park.

Aan de rand van het park gaf men fietsles en onder het oude spoorwegviaduct, dat was voorzien van StreetArt, waren jongeren aan het skaten.

Oude slachthuisterrein in ontwikkeling

Even verlieten we het enorme plantsoen en kwamen langs het oude neogotische stationsgebouw van Antwerpen Dam. Het diende tot 2011 voor reizigersvervoer en nu is het “Centrum voor Communicatie, Informatie en Participatie” in het monumentale pand gevestigd. We wandelden onder het spoorwegviaduct door en daar zagen we mooie historische platen van het gewezen station.

Onze route ging over het slachthuisterrein. In 1877 werd het Stedelijk Slachthuis van Antwerpen geopend. In de volksmond werd het “Den Abattoir” genoemd. We wandelden over de Lange Slachterijstraat met aan de ene kant bedrijven en horeca en aan de andere kant grote witte vleeshallen. In 2012 is men begonnen met de ontwikkeling van dit terrein en zal uiteindelijk in 2040 volledig herontwikkeld zijn. De grote vleeshallen zullen onderdeel zijn van het masterplan.

Wandelroute “ ’t Noord en en ’t Eilandje”

Wil je het noorden van Antwerpen ook ontdekken? Ga dan op pad met de wandelroute “ ’t Noord en ’t Eilandje” uit de stadsgids “Time to momo Antwerpen”! Kijk hier voor meer informatie.

Time to momo Antwerpen

Volg me ook via 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s