Leerdam, glasstad aan de Linge

Ken jij de veelzijdigheid van Leerdam? Vele kennen deze fraaie stad van de Leerdammer kaas en het glaswerk, maar wist je ook dat je er prachtig kunt wandelen langs de rivier de Linge? Onlangs bezocht ik op uitnodiging van Leerdam glasstad deze sfeervolle vestingstad. Ik logeerde in Hotel De Schildkamp in het nabijgelegen Asperen, nam een kijkje in de glazen schatkamer in het Nationaal Glasmuseum, wandelde langs de Linge, stond oog in oog met één van de adembenemendste ambachten en genoot van heerlijke gerechten bij Restaurant ’t Veerhuys en het Lunchcafé De Houtloods.

Glas bewonderen in het Nationaal Glasmuseum

Mijn bezoek in Leerdam startte met een bezichtiging van de glasparel, het Nationaal Glasmuseum. Ik was er even voor openingstijd en ik werd verwelkomd door twee vriendelijke vrijwilligers.

“Het museum bestaat uit twee onderdelen, het Glasmuseum met de vaste collectie van glaswerk en tijdelijke glasexposities en de Glasblazerij, die ik later die dag ging bezoeken. Het museum is bijna zestig jaar oud en is ondergebracht in het woonhuis van de gedreven directeur van de Glasfabriek, Cochius. In 2009 breidde het museum uit. Het aangrenzende woonhuis van de oud financieel directeur Bunge werd met loopbruggen verbonden aan het oorspronkelijke museum.

Het Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam pretendeert het eerste publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld te zijn. Echter het transparante depot met 151.000 glaskunstwerken van het Glasmuseum was er al eerder.”

Eén van de vrijwilligers gaf me een introductie over de geschiedenis van het museum, de inspirerende Cochius en de wereld van de glasarchitecten. Berlage, De Bazel en Frank Lloyd Wright ken ik als ontwerpers van gebouwen. Wat ik echter niet wist is dat ze ook glas ontwierpen voor de Glasfabriek.

Cochius was echt een vernieuwer in zijn tijd. Hij nodigde deze beroemde architecten uit om glaswerken te ontwerpen. Daarna kwam een scala van befaamde glaskunstenaars, dat de betekenis van het gebruiksglas heeft veranderd.

In het museum zag ik veel werken van de bekendste Nederlandse glasontwerper Copier. Ik wandelde over de loopbruggen langs de vitrines met glazen in verschillende vormen en kleuren. De één vond ik nog mooier dan de ander.

In de twee villa’s bezocht ik de tijdelijke tentoonstelling “Back to the jungle” van Eibert Draisma. In een expositieruimte hingen glazen aan het plafond en glazen dierenkoppen aan de wanden. Het was een kakofonie aan geluiden door de scheikundige natuurverschijnselen. De wonderkamer met de glazen objecten en geluiden vond ik echt een originele ervaring.

Ik ging terug naar grootmoederstijd bij de tentoonstelling over de glazen koekjesdoos van Jacques Boon. Wie heeft er niet een koekje gehad uit de beroemde koektrommel?

Ik dwaalde verder in de stijlkamers van de voormalige villa’s. Aan het eind van mijn rondgang maakte ik nog een wandeling door de museumtuin. In glazen tuinhuisjes kon je nog meer glaskunst aanschouwen en tussen de kassen stonden nog meer glaswerken opgesteld.

De herfst had inmiddels zijn intrede gedaan. De bomen in de tuin stonden in herfsttooi en tussen de kunstwerken popten inktzwammen uit de grond.

Wil je ook de glazen schatkamer van Nederland bezoeken? Kijk hier voor meer informatie over het Nationaal Glasmuseum.

Historisch struinen door Leerdam

Even voor de lunch bracht ik nog een bezoek aan de vestingstad Leerdam. Ik wandelde langs de Grote Kerk, die fraai in de middagzon stond.

Leerdam heeft nog een aantal historische gebouwen waaronder het Hofje van mevrouw van Aerden, waar naar aanleiding van het testament van Maria Ponderus, weduwe van Pieter van Aerden een hofje werd gesticht in Leerdam. Ondanks dat zij zelf in Den Haag had gewoond, kwam het hofje in Leerdam, omdat onder andere een minder welvarende tak van de familie in Leerdam woonde. Voor een bezoek aan het hofje moet ik nog een keer terugkomen. Het is momenteel tijdelijk gesloten.

Wil je ook wandelen door de historische binnenstad van Leerdam? Kijk hier voor meer informatie over het historische wandelrouteboekje of de app “Leerdam Tour”

Weldadig lunchen bij Restaurant ’t Veerhuys

Naast het Hofje van mevrouw van Aerden ging ik lunchen bij Restaurant ’t Veerhuys. Ik nam plaats aan een tafeltje op het gezellige overdekte terras naast die van twee mannen in fietstenue. De twee wielrenners maakten een fietstocht langs de Linge.

“Restaurant ’t Veerhuys is gevestigd in een monumentaal pand en was ooit de wachtruimte voor het veer naar Asperen. Met de komst van de Lingebrug in 1958 kwam de functie van wachtruimte te vervallen. Het pand had een aantal bestemmingen voordat het restaurant in 1994 opende.  Zo was het een woonhuis, een naaiatelier en verhuurde men er fietsen.”

De keuken ging om 12.00 open en ik bestelde alvast een Latte Macchiato. ’t Veerhuys is voor mensen met keuzestress een hele uitdaging. Het heeft een zeer uitgebreide lunchkaart met meer dan 140 pannenkoeken, verse soepen, salades en belegde broodjes. Ook biedt ’t Veerhuys tijdens het een diner een breed assortiment aan hoofdgerechten en desserts. Ik koos het “ Vegetarisch Twaalfuurtje” en al snel stond een Tosti Leerdammerkaas, een geitenkaassalade en tomatensoepje op tafel.

Wil je ook genieten van een lunch of een diner bij ‘t Veerhuys? Kijk hier voor meer informatie.

Wandelen langs de Parels van de Linge

Wat een geluk had ik met het weer tijdens mijn bezoek aan Leerdam en omgeving! Ondanks dat oktober een extreem natte maand was, was het een stralende herfstdag toen ik in de middag mijn wandeling aanving. Ik wandelde de route “Parels langs de Linge”, een twaalf kilometer lange wandelroute, die je leidt door Leerdam en de pittoreske dorpen Asperen en Acquoy. Je wandelt langs fruitbomen, het Fort Asperen en de slingerende rivier de Linge.

In Asperen pikte ik de route op en liep ik het eerste deel van de route over een grasdijk. Mijn schoenen veerden op de groene ondergrond. Ik hoorde het geluid van wuivend riet en in de verte zag ik de kerktoren van Asperen.

Ik verliet even de dijk en wandelde langs het witte statige gemeentehuis. Ik passeerde een beeld met jongen en paard. Het kunstwerk is van Jos van Dormolen en symboliseert de geschiedenis van Asperen, de handel in paarden.

Ik liep even door het Gelderse plaatsje en kwam langs de middeleeuwse muren uit de 10e eeuw, die ooit de vijanden op afstand moesten houden. Ik verliet Asperen en stak de Lingesluizen over. Al snel kwam ik bij Fort Asperen.

“Het torenfort is één van de best bewaarde forten van Nederland en maakt sinds 2021- doordat het onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie- deel uit van Unesco Werelderfgoedlijst. Het fort is nu een horecagelegenheid en expositieruimte.”

Met een zonnetje boven mijn hoofd liep ik een lange tijd over een dijk achter twee wandelaars tot het plaatsje Acquoy. Ik kende het dorpje van de Bloesemtocht, die ik een aantal jaren geleden liep.

Ik wandelde langs de dijkhuizen, de één nog idyllischer dan de ander. Even stond ik stil bij een hek waar twee kalkoenen vrolijk naar me toe renden. Achter hen scheen de zon in het water van de Linge.

Omdat de stompe kerktoren van Acquoy behoorlijk scheef staat, wordt het ook wel het “Pisa aan de Linge” genoemd. Ik streek neer bij een bankje en ik genoot van de herfstzon en het uitzicht op de meanderende rivier. Ik verliet het dijkdorp en het water en de route ging door een open landschap. Het deed me even aan Twente denken.

Ik wandelde onder een enorme beukenrij achter twee vrouwen met een jonge herder. Ik liep achter ze tot de Watermolen van Leerdam. Vanaf daar wandelde ik nog een paar kilometer totdat ik in Leerdam kwam.

Wil je ook de Parels langs de Linge bezoeken? Kijk hier voor meer informatie over de wandelroute.

Kennismaken met de glasblazers in De Glasblazerij

Mijn wandeling eindigde ik bij de historische stadsmuur met de muizentorentjes. Daartegenover zit in een grote houten loods De Glasblazerij, onderdeel van Nationaal Glasmuseum. Ooit was in deze loods de Leerdamse houthandel Varsseveld ondergebracht. De Glasblazerij is een glaslab waar de glaskunstenaars kunnen experimenteren en ontwerpen.

Ik nam plaats op de tribune waar ik de handelingen van vier glasblazers kon volgen. De Glasblazerij heeft een team van vaste glasblazers met aan het hoofd de meesterglasblazer Gert Bullée, die op zijn zestiende begon als leerling bij Royal Leerdam Crystal. Een vrijwilliger, ook een enthousiast glasblazer, nam ons mee in het proces van glasblazen.  

Het vloeibare glas, een mengsel van zand, soda en kalk gesmolten in een speciale glasoven, vormden de glasblazers om met mallen en blaasinstrumenten tot speciale vormen.  

Een lange tijd bekeek ik vanaf de tribune de glaskunstenaars, die een glazen kat, een glazen hart en verscheidene glazen vazen creëerden. Het schouwspel van de glasblazers en de warmte van de ovens gaf een rustgevend gevoel.

Wil je ook kennismaken met het werk van de glasblazers? Kijk hier voor meer informatie over het Nationaal Glasmuseum.

Ambachtelijk dineren bij De Houtsloods

Naast de werkplaats van de glasblazer zit Lunchcafé De Houtloods. Ik sloot mijn geslaagde dag Leerdam af met een diner bij De Houtloods. De keuken is tot 20.00 open en bij De Houtloods kun je lunchen, borrelen en vroeg dineren. Ze maken gebruik van lokale producten. Zo komt de koffie van Cook & Boon en de wijnen van Neerlands Wijnhuis. Tevens hebben ze op hun uitgebreide kaart ook veel vegetarische en veganistische gerechten staan.

Een vriendelijke tafelheer nam de bestelling op en al snel stonden mijn frisje en een warm breekbrood met smeersels op tafel. Ondanks het uitgebreide programma inclusief de wandeling had ik geen grote trek.

Ik sloeg het voorgerecht over en koos de tournedos van de kaart. Het vlees werd geserveerd met frietjes en drie soorten mayonaise. Als je aan Leerdam denkt dan denk je aan kaas en ik koos een kaasplankje van kazen van Kaasboerderij aan de Linge als afsluiting van het diner.  

Wil je ook de gerechten van lokale producten van Lunchcafé De Houtloods proeven? Kijk hier voor meer informatie.  

“Binnengewoon bijzonder” logeren in Hotel De Schildkamp in Asperen

De slogan van Hotel De Schildkamp is “Binnengewoon bijzonder”. Dit viersterren hotel met een vijfsterren allure is een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Leerdam en de omgeving. Binnenshuis heeft dit veelomvattende hotel ook genoeg te bieden. Je kunt er bowlen, ontsnappen uit een Escaperoom, ontspannen in het Health Center, kunst kijken in de Art Gallery en gastronomisch genieten in het à la carte restaurant.

Tijdens mijn bezoek aan Leerdam verbleef ik in dit uitgebreide hotel waar ik een warm welkom kreeg van eigenaresse Rachel. Ik overnachtte in één van de ruime hotelkamers en rondde mijn succesvolle bezoek aan Leerdam af met een vorstelijk ontbijtbuffet met een legio aan streekproducten.

Wil je ook “binnengewoon bijzonder” overnachten? Kijk hier voor meer informatie over Hotel De Schildkamp.  

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Leerdam glasstad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s