Nijmegen, wandelen langs industrieel erfgoed

Startpunt/eindpunt: station Nijmegen, aantal kilometers: 13, horeca onderweg: Nimma  

Na een geslaagde Feest van Licht in het Museumpark Orientalis verbleven we een nachtje in het Mercure hotel in Nijmegen. Daar startte ’s morgens onze wandeling “het Weurtpad” uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.  Het was een afwisselend wandeling door het industrieel erfgoed van Nijmegen en het pittoreske plaatsje Weurt.

Kronenburgerpark

We wandelden onder een grijze lucht. Hier en daar motregende het. We flaneerden over de promenade richting het Keizer Karelplein. De laatste keer dat ik hier liep was deze lange laan bezaaid met food trucks en standjes vanwege de Vierdaagse Feesten.

Wandelpromenade

Bij het Kronenburgerpark liep een enkele wandelaar met hond. Onder één van de oude bomen lag een zwerver omringd door plastic zakken. Een moeder met haar dochter voerden brood aan de eendjes in de vijver. We maakten een rondje in het park met resten van de middeleeuwse omwalling en de imposante Kruittoren. Het park kwam uit op de Lange Hezelstraat, ook wel vermeld als de oudste winkelstraat van Nijmegen.

De Zalige brug en brug De Oversteek

We wandelden het Joris Ivensplein over en liepen richting de Waal. Via een steile trap met doorkijkgaatjes kwamen we op de brug en hadden we een fraai uitzicht op de Waalkade en op het Oude Lent.

Aan de andere kant zagen we het industrieel landschap van Weurt. In Lent kwam ik veelvuldig met de Nijmeegse Vierdaagse. Op de brug was het verrassend druk met fietsers en hardlopers. Een grote zwarte hond liet een hardloopster schrikken en ze ging aan de kant voor de drukke zwarte viervoeter.

Rivierenlandschap

Met een steile trap verlieten we de brug en wandelden een tijdje door het rivierenlandschap. Onze wandelschoenen zakten licht weg in de leemachtige grond. Het pad liep tussen het grasland door. In de lente en de zomer zal het hier wemelen van bloemen en planten. Nu werd het gras afgewisseld door bruine verdorde stengels. Fietsers en hardlopers haalden ons in op het land en roeiers in het water. We wandelden langs de nieuwe sierlijk aangelegde fiets- en voetgangersbrug “De Zalige brug”.

De Zalige brug

In de verte zagen we de nieuwste Waalbrug “De Oversteek” met de stalen overspanning en de gracieuze bogen. Onder de bogen door zagen we het silhouet van de havenkranen. De brug ligt op de plek waar de geallieerden in 1944 de Waal overstaken. We gingen de Waal over met “De Oversteek” en het rivierenlandschap ruilden we in voor industrieel erfgoed.

NYMA, Vasim en Energiecentrale Gelderland

We kwamen bij een verlaten industrieterrein waar bedrijvigheid ver te zoeken was en nou niet een plek was waar ik na zonsondergang wil rondwandelen. We kwamen langs de kunstzijdespinnerij NYMA en de monumentale bedrijfshallen waar na de sluiting van NYMA in 1969 Vliegas Sinter Maatschappij (Vasim) in was gevestigd.

NYMA

Nu is “De Vasim” de cultuurspinnerij, een broedplaats voor culturele organisaties en kunstenaars.

Visma

In de buurt van Vasim en NYMA lag het immense gebouw van de Energiecentrale Gelderland. Het was één van de grootste kolengestookte elektriciteitscentrales in Nederland, maar sinds 2015 is het buiten bedrijf. We liepen verder langs een bedrijventerrein dat we nog niet tot het industrieel erfgoed rekenden.

Energiecentrale Gelderland

Weurt

We passeerden de sluis bij het Maas Waalkanaal. Een groot vrachtschip lag in de sluis. We hadden een fraai uitzicht op de containerhaven. Het industriegebied was een schril contrast met de idyllische oude straatweg bij Weurt.

Haven

Op de hoek lag een knap boerderijtje met schaapjes, geitjes en kippen. We wandelden over een dijkje rondom het lintdorp Weurt. Bij kerk liepen we van de dijk af en het dorp in. Naast de kerk lag de monumentale pastorie.

Fietser op de dijk

We hadden inmiddels wel trek gekregen, maar het was zondag en het enige kopje koffie op de routekaart in Weurt was gesloten. Het plaatsje was een mengeling van oudbouw en nieuwbouw. Middenin het dorp stond een in het oog springend huis. Bij deze bewoners was het altijd carnaval. De hele tuin was versierd met een opvallende beelden verzameling.

Carnavalhuis

We liepen het dorp uit en kwamen nog langs de schone Villa “Roozenburg” die ooit zou gebouwd in opdracht van de invloedrijke familie Braam. Nu is het een woonhuis.

Villa Roozenburg

We liepen een deel van de route dubbel over het sluizencomplex en het industrieterrein om het laatste deel van onze wandeling te vervolgen. Omdat we nog niet hadden ontbeten waren we naarstig op zoek naar een eetgelegenheid.

Nimma

Vlakbij bij Vasim kwam hotel restaurant Nimma als geroepen. In een oud bedrijvenpand zat het hippe en sfeervolle logement. De eetgelegenheid met de hanglampen en zitjes ademde huiselijkheid uit.

We streken neer op de banken bij het raam en bestelden koffie en appeltaart. De tarte tatin met nootjes en slagroom was een waar kunstwerkje en een streling voor de tong.

Koningsdaal, Honigcomplex en Waalhaven  

Na Nimma kwamen we in mijn ogen prachtige wijk. Het was de gloednieuwe Koningsdaal. Het was wijk met 19de -eeuwse looks in een nieuw jasje. Tegenover de “retrowijk” lag het voormalig Honing terrein.

Koningsdaal

Ooit werden hier soep, pasta en mixen gemaakt en nu kun je hier eten bij Meesterproef en drinken bij Oersoep, sporten bij de Beachfabriek, winkelen bij de Dutch Bicycle Centre en muziek maken bij de Oefenruimte.nu.

Honigcomplex

We wandelden tussen de oude fabrieksloodsen waar nu ateliers, cafés en werkruimtes zitten. Het deed me denken aan de Prodentfabriek in Amersfoort waar we vorig jaar september waren.

Het laatste deel van de route ging langs de Waalhaven waar de oude haven was getransformeerd in een luxe woonhaven met appartementencomplexen. Ik vond het erg geslaagd de combinatie tussen oud en nieuw, maar Bart dacht daar heel anders over.

Waalhaven

Is deze route een aanrader?

De wandeling was voor mij een absolute aanrader. Het was een mix van natuur en cultuur, oud en nieuw. Het was echt een wandeling op de grens van stad en land waar ik erg van hou. Het is wel verstandig om in het begin wat proviand mee te nemen, omdat de eetgelegenheden met name aan het eind van de route zitten.

Wandelroute

Het Weurtpad komt uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen” van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Kijk hier voor de wandelgids en hier voor de wandelroute.

Volg me ook via Facebook, Instagram en Twitter 

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Esther schreef:

  Wat een leuke wandeling. Die ga ik zeker een keer lopen. Ik hou ervan, wandelen aan de rand van de stad. De combi van groen, bebouwing en (vaak) water.

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Esther, dank voor je reactie. Deze wandeling was zo veelzijdig. Het bevatte alle ingrediënten voor een geslaagde wandeling. Fijn weekend. Groeten Vera

   Like

 2. JaJo-fotografie schreef:

  Dit ziet eruit als een leuke afwisselende wandeling. Nijmegen is een leuke stad, de omgeving eromheen ook zo te zien.
  Groet Jeanine

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Hoi Jeanine, dank je wel! Was zeker een afwisselende wandeling door een voor mij onbekend Nijmegen. Fijn weekend gewenst! Groetjes Vera

   Geliked door 1 persoon

   1. JaJo-fotografie schreef:

    Fijn weekend!

    Like

 3. Harold schreef:

  Mooie route! Als Nijmegenaar kom ik regelmatig op deze plaatsen, zowel voor mijn plezier als mijn werk (op de Verkeerspost Nijmegen van Rijkswaterstaat). Ook woon ik vlakbij het Honigcomplex. Een mooie toevoeging aan de route zou het Grindgat tussen het dorp Weurt en de Waal zijn. Die is door het hoge water nu moeilijk bereikbaar, maar normaal gesproken struin je daar langs Konikspaarden. Van daaruit heb je ook een mooi uitzicht op de Verkeerspost (in de volksmond: de walvis).

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Dag Harold, dank je wel en leuke dat er in mijn blog veel herkenbare plekken in zaten. Bedankt voor de tip van het Grindgat. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s