Herfst in de Japanse Tuin Landgoed Clingendael

Tussen Den Haag en Wassenaar vind je Landgoed Clingendael. Het pronkjuweel van deze buitenplaats is wel de Japanse Tuin. Deze bijzondere tuin uit 1910 en bovendien de grootste Japanse Tuin in Nederland is een slechts een beperkte periode open in het jaar. Je kunt de tuin in de lente en in de herfst bezoeken.

Herfstwandelen in de Japanse Tuin Clingendael

Vanwege Corona is de tuin lange tijd gesloten geweest voor publiek en zaterdag was de herfstopening. We gingen al vroeg op pad om als één van de eerste de wonderschone tuin te bezichtigen. De ingang was gewijzigd en we moesten even omlopen om bij de huidige ingang te komen. Er stond al een lange rij met geïnteresseerden. Blijkbaar ging de deur elders open waardoor we als eerste dit seizoen een stap in de Japanse Tuin zetten.

Het was een lust voor het oog om de rode Japanse esdoorns en de mossige stroken te zien. We wandelden naar één van de rode bruggetjes om alvast wat sfeerfoto’s te maken zonder veel bezoekers. De vrijwilligers hadden wat routes afgezet om de kwetsbare tuin te beschermen. Na een paar rondes door de fraaie tuin en vele foto’s met herfstkleuren en granieten lantaarns, verlieten we de tuin en lieten we het achter voor andere liefhebbers.

We maakten nog een rondje over het Landgoed Clingendael waar de bomen inmiddels ook herfstkleuren kregen.

Lunchen in de Van Hoytemastraat

Vlakbij Clingendael ligt de gezellige Van Hoytemastraat. In deze sjieke boodschappenstraat van Den Haag kun je terecht voor kaas, vis- en groenteboeren, maar je vindt er ook de nodige cafés en restaurants. We streken neer bij Donato Delicatessen. Het was gezellig druk in het zaakje van het Italiaanse familiebedrijf. We schoven aan, aan het laatst beschikbare houten tafeltje achter in de zaak.

Bron foto: Donato Delicatessen

De andere houten tafeltjes waren bezet door jong en oud, die hier kwamen voor een overheerlijke Napolitaanse koffie. We namen een espresso en cappuccino en bestelden een broodje van de kaart. Er was kakofonie van geluiden in dit cosy zaakje. In een mum van tijd stonden onze overheerlijke broodjes met producten van Italiaanse bodem op tafel.   

Wil je genieten van de Italiaanse lekkernijen van Donato Delicatessen? Kijk hier voor meer informatie.

Wandelroute

Wil jij ook een wandeling maken door Landgoed Clingendael? Kijk hier voor een wandelroute en kijk hier voor de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag” voor deze en meer wandelingen buiten de binnenstad van Den Haag.

Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag

Wil je ook wandelen in Japanse sferen? Wacht dan niet te lang! Kijk hier voor de actuele bezoektijden.

Volg me ook via 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Eric van Oevelen schreef:

    Prachtige foto’s weer Vera. Dank je voor alle tips!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s