Acht keer trendy Rotterdam

De wandelgids “Rotterdam acht keer anders” met acht verschillende themawandelingen door de Maasstad is de derde wandelgids in de reeks, die routemaker Gerard Goudriaan ontwikkelde. Hij bracht eerder de gidsen “Amsterdam acht keer anders” en “Utrecht acht keer anders” uit. Ik ga op pad met één van de routes “Trendy Rotterdam”, een wandeling langs hippe horeca en eigentijdse plekken. Om in het thema te blijven licht ik acht trendy plekken uit, die ik tijdens deze fraaie wandelroute aandoe.

  1. De Markhal

Als je Station Rotterdam Blaak uitloopt dan staat je oog in oog met de Markthal. In 2014 opende Koningin Maxima dit woonwinkelgebouw. Het grijze gebouw in de vorm van een hoefijzer bevat appartementen en een enorme oppervlakte aan horeca en winkelruimte. De binnengevel van het gebouw is voorzien van een immens kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam. Het “Hoorn des Overvloed” vertegenwoordigt uitvergrote vruchten, groenten, vissen, bloemen en insecten. In de Markthal kun je struinen over de versmarkt en kun je neerstrijken bij één van de vele barretjes en restaurants.

Als je op dinsdag of op zaterdag bij de Markthal bent kun je op de Binnenrotte terecht voor je dagelijkse boodschappen op één van de grootste markten van Nederland. Je wandelt langs één van de 250 kramen voor vers fruit, groente, vis of kaas.

2. De Oude Haven

Vanaf de Binnenrotte kom je via de beroemde kubuswoningen van Piet Blom bij de terrassen van de Oude Haven. Het is een bekend uitgaansgebied en de terrassen zitten hier altijd vol en je hoort hier zowel Frans, Duits en Spaans. Deze locatie is ook geliefd bij Rotterdammers.

Vanaf deze locatie heb je een mooi uitzicht op het Witte Huis, de eerste wolkenkrabber van Rotterdam.

3. De Luchtsingel

Een deel van de wandeling gaat over de Luchtsingel, een houten voetgangersbrug van 390 meter dat door crowdfunding tot stand is gekomen. Het is bedoeld om het Hofplein dat ooit het bruisende hart van de stad was uit de vergetelheid te halen.

Op de houten plankjes zie je de crowdfunders waaronder Stadsinitiatief Rotterdam. De houten gele brug verbindt het centraal station van Rotterdam met Rotterdam Noord. Vlakbij het centraal station kun je genieten van een drankje in een heuse Biertgarten.

4. Het Luchtpark Hofbogen en het Zomerhofkwartier

In juni 2018 3 juni opende het Luchtpark Hofbogen op het dak van het oude Station Hofplein in Rotterdam. Ooit was hier het begintraject van de Hofpleinlijn, een meer dan 28 kilometer lange spoorlijn die van Rotterdam naar Scheveningen liep. Je kwam hier langs Schiebroek, Rodenrijs, Berkel, Pijnacker, Nootdorp en Voorburg/Leidschendam. Ooit reed hier de Zuid Hollandse Elektrische Spoorweg Maatschappij (Z.H.E.S.M.). Nu heeft dit traject een nieuwe bestemming als park voor te relaxen, te picknicken of te sporten en als “Tuin van de Hofbogen” met fruitbomen en een moestuin gekregen.

De wandeling loopt beneden langs de Hofbogen waarin verschillende horecagelegenheden zoals de Rotterdamse Rijwielherstellert in zit. Er heerst een relaxte sfeer. Wil je de wandeling onderbreken met een bakkie koffie ga dan vooral even langs bij de koffiebar van de Rotterdamse koffiebranderij “Man met bril”.

Beneden bij de Hofbogen ontpopt zich het nieuwe Zomerhofkwartier (ZOHO) waar Rotterdam een mix lanceert van werken en wonen. Zo komen er ongeveer 550 woningen in de categorie huur en koop.

5. Het Oude Noorden

De route loopt door het Oude Noorden, door de Zwart Janstraat, een smeltkroes van culturen. Belwinkels, toko’s en de Hollandse detailhandel zitten hier naast elkaar. Er is volop bedrijvigheid. Deze lange straat komt uit op een groot plein, het Noordplein, waar je op zaterdag kunt genieten van biologische producten op de biologische warenmarkt.

Aan het plein ligt een enorme Kookwinkel, het Kookpunt. Deze winkel is een waar paradijs voor kookliefhebbers.

De wandeling leid je door het Zwaanhals, een straat met eigenzinnige boetiekjes, restaurants en creatieve ondernemingen. Dit district wordt ook wel “Rondom het Zwaanhals” genoemd. Overal in de straat zie je rode vlaggen met een zwanenhals.

In het Zwaanhals kom je middels een rode trap bij Brouwerij Noordt, de grootste brouwerij in Rotterdam, waar ze 20 verschillende zelf gebrouwen biertjes op de tap hebben.  

6. Delfshaven

Eén van de pareltjes van Rotterdam is het historische Delfshaven. Deze haven met de Oude of Pelgrimvaderskerk, pakhuis de Dubbelde Palmboom en de stellingmolen De Distilleerketel geven het geheel een pittoresk cachet en wordt nu ook ontdekt door toeristen, maar wordt gelukkig nog niet overlopen. Strijk vooral even neer bij Brouwerij De Pelgrim op de Aelbrechtskolk en neem bijvoorbeeld een proeverijtje.

7. Het Dakpark en de Bospoldervos

Ooit was het Dakpark een oud spoorwegemplacement van de havenspoorlijn, nu is het een kilometer lang park met een buurttuin, mediterrane tuin en een speeltuin. Onder het park ligt een winkelboulevard. Het is uitgegroeid tot een groen geheel met kleine boompjes. Midden in het park staat een grote kas, waar het restaurant Dakpark Steak & More is gevestigd. In de morgen kun je daar genieten van een traditioneel Turkse “Serpme Ontbijt” met onbeperkt Turkse thee.

Als je het Dakpark verlaat kun je nog een uitstapje maken om het immense kunstwerk van Florentijn Hofman van dichterbij te bekijken. Hofman bekend van zijn uitvergrote creaties zoals het Feestaardvarken in Arnhem creëerde een meters hoge oranje vos met een roze plastic zak in zijn bek. Je kunt de imposante Bospoldervos bewonderen aan de Schiedamseweg 227 vlakbij de Metrohalte Marconiplein.  

8. Het Merwe-Vierhavengebied

Als je op het Dakpark staat kun je het Merwe-Vierhavengebied ofwel het Rotterdam Makers District zien. Ooit werden hier bananen, mango’s en veel meer soorten fruit opgeslagen en nu worden de oude havenloodsen gebruikt door kunstenaars en creatieve initiatieven. Ook vind je er Artelier Van Lieshout, de thuisbasis van beeldhouwer Joep van Lieshout. In zijn werkplaats aan de Keilestraat werken zo’n twintig kunstenaars. De beeldhouwwerken zijn een mengeling tussen beeldende en toegepaste kunst.

Eén van de voormalige havenloodsen is voorzien van een imposant street art kunstwerk. In 2018 was dit gebied tijdens het Rotterdam Street Culture Weekend hét podium van street art kunstenaars uit het binnen en buitenland. Door het festival POW! WOW! zijn de toch wel saaie loodsen opgefleurd met prachtige graffitikunstwerken. Op de Keilewerf was het werk “Flight of man” van Nuno Viegas en Tymon de Laat te zien.

Wandelroute

Wil je struinen door hip Rotterdam en ondertussen neerploffen op een terras voor een frisje of een zelfgebrouwen biertje? Kijk hier voor de wandelroute “Trendy Rotterdam” en hier voor de wandelgids.

Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam en Rotterdam acht keer anders

Volg me ook via 

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Seasides schreef:

    Wat een leuke blog. Ik krijg direct zin om mijn wandelschoenen aan te trekken en Rotterdam in te lopen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s