Spaarndammerhart, eigentijdse Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt Amsterdam

In de Spaarndammerbuurt in Amsterdam West vind je een verscheidenheid aan architectuur. Zo vind je er een aantal prachtige gebouwen in Amsterdamse Schoolstijl ontworpen door de architect Michel de Klerk, waarvan zijn meest opvallende creatie wel “Het Schip” is. Andere in het oog springende ontwerpen zijn de woningen aan het Zaanhof van Walenkamp en de woningen van De Bazel aan het Zaandammerplein.

De Spaardammerbuurt kan er nu een icoon aan toevoegen.  Waar ooit de Spaarndammerschool stond is nu een fraai stukje eigentijdse Amsterdamse School, het Spaarndammerhart, aan toegevoegd.

Eigentijdse Amsterdamse School

Korth Tielens architecten en Marcel Lok architect ontwierpen dit beeldbepalende woningbouwproject, dat bestaat uit 76 woningen in een blok rondom een binnenhof. Als je door één van de poorten loopt met geschakeerd metselwerk denkende aan de Amsterdamse Schoolstijl kom je in een binnentuin, waar je je waant in een oase van rust.

De binnenplaats is in tegenstelling tot de buitengevel afgewerkt in groen geglazuurde stenen. Een serene kalmte overvalt je als het ware door de kleurstelling van de bakstenen.

Niet alleen de architectuur is bepalend geweest voor dit werk ook is rekening gehouden met de stadsecologie. In de gevels van het Spaarndammerhart zijn nestvoorzieningen gebouwd voor vleermuizen en kleine vogels en is het groen een voedingsbron voor de Amsterdamse stadsdieren.

De Oude Weg Naar De Nieuwe Tijd

Zowel de drie poorten als de vloer van de binnentuin zijn voorzien van letters. Het kunstwerk “De Oude Weg Naar De Nieuwe Tijd”  is van de hand van kunstenaar Martijn Sandberg.

Wandelen in de Spaarndammerbuurt

Wil je Het Spaarndammerhart met eigen ogen bekijken en combineren met een fraaie wandeling. Kijk hier voor de architectuurwandeling van routemaker Rutger Burgers, die van oude architectuur combineert met nieuwe architectuur.

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam en Amsterdam acht keer anders

 Volg me ook via

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s