Rotterdam, dwalen door de Historische Tuin Schoonoord

Aan de Kievitslaan 8, vlakbij het Park en tegenover de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum zit de goed verborgen parel, de Historische Tuin Schoonoord. Door de blog van blogster Davides werd ik nieuwsgierig naar deze tuin dichtbij het centrum van de Maasstad.

We wandelden het Delfshavenpad uit de wandelgids “Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam” en namen deze bijzondere tuin als kijkpunt tijdens onze wandeling mee.

De Historische Tuin Schoonoord

Schoonoord kent een lange historie. De tuin ligt op de Muizenpolder en was één van de eerste buitenplaatsen. In 1816 kreeg het de huidige naam Schoonoord en in 1860 werd de tuin ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Jan David Zocher en voor een groot deel aangelegd in Engelse landschapsstijl. In 1928 werd de brug aan de Kievitslaan gebouwd en was het de privétuin van de familie Mees. In 1973 werd de tuin voor publiek toegankelijk en in 1996 werd de tuin overgedragen aan de Stichting Schoonoord met als doel om de tuin te onderhouden en publiek toegankelijk te laten zijn.    

We wandelen het Park uit en gingen over een stenen boogbrug door het donkergroene toegangshek met goudenkleurige punten en  letters “Schoonoord”. We liepen over de smalle slingerpaden. Het najaar had zijn intrek genomen en de meeste bomen in het park hadden hun bladeren laten vallen of stonden nog in herfsttooi. We wandelden langs de vijver en jong en oud genoten van de rust van dit wonderschone park.

We stonden even aan de steiger en keken uit op de blikvanger van deze kleine stadstuin, de enorme Libanonceders. Deze reusachtige boom was één van de eerste bewoners van het plantsoen. We wandelden verder over de kronkelpaden en passeerden een tuinmanswoning en een Japanse stenen lantaarn.

Flora en fauna in Schoonoord

In de tuin vind je honderden plantensoorten zoals een trompetboom, vleugelnoten en een Amerikaanse tulpenboom. Daarnaast vind je ook vele soorten fauna in deze Rotterdamse tuin. Je kunt er ijsvogels, uilen en Japanse karpers vinden. We kwamen aan de andere kant van de vijver waar alle bankjes aan het water bezet waren. In het water van de vijver weerspiegelden de rode, gele en bruine bladeren van de eeuwenoude bomen van dit lustoord.

Bezoek zelf de tuin!

Wil je de fraaie tuin in het hartje van Rotterdam ook eens bezoeken? Historische Tuin Schoonoord is gratis te bezoeken en dagelijks geopend van 8:00-16:30.  Kijk hier voor meer informatie over de tuin.

 Volg me ook via FacebookInstagram en Twitter

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. staartje schreef:

  Wat leuk! Nooit geweten dank je wel

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Graag gedaan! groeten Vera

   Like

 2. Stien den Braber schreef:

  Dit is weer een hele leuke tip. Ga ik onthouden voor betere tijden.
  Fijne dagen alvast Vera, groetjes van Stien

  Geliked door 1 persoon

  1. verawandelt schreef:

   Hoi Stien, Dank je wel en jij ook hele fijne dagen toegewenst. Groeten Vera

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s